Εορταστικές εκδηλώσεις έπους 1940 – Καλπάκι 2019

Share:

Κορυφώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων για τον εορτασμό της Επετείου του «Έπους του 1940», με την αναπαράσταση της μάχης Καλπακίου.
Στο Καλπάκι, τον ιστορικό τόπο σύμβολο, που δέχτηκε το κύριο βάρος της Ιταλικής επίθεσης, αναβίωσαν και φέτος μνήμες του `40, με την αναπαράσταση της Μάχης, παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και Φορέων. Πρόκειται για μια μάχη με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς είχε δείξει τότε στους Ιταλούς, πως το πέρασμα τους στην Ήπειρο δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, με 370 νεκρούς, 1200 τραυματίες, 2.000 αιχμάλωτους και 70 αγνοούμενους.

Οι επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ηπείρου και όχι μόνο που κατέκλυσαν την περιοχή, εντυπωσιάστηκαν με τους στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας, τους άνδρες και τις γυναίκες και τα παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου, που μετέφεραν μοναδικά στο σήμερα μνήμες του 1940.

Της αναπαράστασης προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους, ερμηνεία επετειακών τραγουδιών του έπους του 1940 απο τη Στρατιωτική Μουσική της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, για να ακολουθήσει το καλωσόρισμα του Δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, στα βουνά που δόθηκαν οι πρώτες μάχες του Ελληνοϊταλικού πολέμου και που αποτέλεσαν τις «Θερμοπύλες» για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Σταύρος Καλογιάννης εκ μέρους της κυβέρνησης, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και οργανώσεων.

ethnos.gr

Previous Article

Δρομολογοῦνται τρόποι «κατανοήσεως» τοῦ παπικοῦ πρωτείου!

Next Article

Συνθήματα κατὰ τοῦ Πατριάρχου εἰς τὸ Ἅγιον Ὄρος

Διαβάστε ακόμα