Επαφές του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος με τα πολιτικά κόμματα

Share:

Σειρά επαφών με αρχηγούς κομμάτων είχε την Τετάρτη ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά και τον Βασίλη Λεβέντη καθώς και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη.

Νέα Δημοκρατία

Την απόλυτη διαβεβαίωσή του ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εργαλειοποίηση των χιλιάδων κληρικών από τον κ. Τσίπρα και την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας τους, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να προσλάβει 10.000 επιπλέον κομματικούς του φίλους, έδωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο προεδρείο του Ιερού Συνδέσμου των Κληρικών Ελλάδος, στη συνάντηση που είχαν νωρίς το μεσημέρι.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Αρχιεπισκοπή πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις.

Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του στη Βουλή οι κληρικοί εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους με τη συμφωνία που ανακοίνωσαν προσφάτως ο κ. Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος και ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Ν.Δ. απλά να διατηρήσουν την εργασιακή σχέση που έχουν σήμερα με το Δημόσιο. Δηλαδή να μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

«Αν δεν ήμασταν δημόσιοι υπάλληλοι πώς άραγε ονομαζόμασταν τόσα χρόνια εφόσον πληρωνόμασταν από το κράτος;» ήταν ένα από τα βασικά τους επιχειρήματα που έθεσαν με ρητορικό τρόπο.

«Προφανώς αυτό είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης και ειλικρινά θλίβομαι για το γεγονός ότι η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας τελικά χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα στα προεκλογικά του παιχνίδια» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω συμφωνία δεν δεσμεύει την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΚΙΝΑΛ

Οι Έλληνες κληρικοί, οι απλοί ιερείς, κινδυνεύουν να είναι τα θύματα των κομματικών σκοπιμοτήτων του κ. Τσίπρα, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.

Η κα Γεννηματά τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών, χρησιμοποιώντας μάλιστα χρήματα του Ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να παίζει με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ιερωμένων».
Ζήτησε «να σταματήσουν αυτά τα σχέδια» και κάλεσε με ηρεμία, νηφαλιότητα και υπεύθυνα με αλληλοσεβασμό να συζητηθούν με την Εκκλησία για τον διακριτό ρόλο της έναντι της Πολιτείας. «Είναι ζήτημα δημοκρατίας για την Εκκλησία και την Πολιτεία», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Πλήρη στήριξη παρείχε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων στον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στην Βουλή, και του έθεσε τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι του ΙΣΚΕ ζήτησαν να παραμείνουν δημόσιοι λειτουργοί, να μην περάσει η ουδετερότητα της θρησκευτικής πίστης και να παραμείνει η Εκκλησία της Ελλάδος η επίσημη Εκκλησία, ενώ ο κ. Λεβέντης τόνισε πως η Ένωση Κεντρώων στηρίζει τα αιτήματα των κληρικών και ζήτησε από τον αρχιεπίσκοπο «να κάνει πίσω και ανοίξει διάλογο, με την ιεραρχία, τους κληρικούς και το Πατριαρχείο».

Ο κ. Λεβέντης είπε ακόμη ότι η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να περάσει και μίλησε για «προδοσία της πίστης», ενώ κατέθεσε την άποψη ότι «δεν μπορεί να δεχτούμε την ουδετερότητα και να εξισώνεται η Ορθοδοξία, που είναι η πλειοψηφούσα θρησκεία, με δόγματα και αιρέσεις», αναφέρει επίσης η Ένωση Κεντρώων προσθέτοντας πως θα κάνει αγώνα για να μην περάσει η συμφωνία.

ΚΚΕ

Κατά τη συνάντηση του Θ. Παφίλη με τον ΙΣΚΕ, ο κ. Παφίλης παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι «ο διαχωρισμός αυτός σε τίποτα δεν εμποδίζει τα θρησκευτικά πιστεύω και την όποια θρησκευτική συνείδηση του ανθρώπου».

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε «τη σταθερή θέση του ΚΚΕ, ώστε να μην τεθούν σε αμφισβήτηση και να ληφθούν όλα τα μέτρα για να προστατευθούν τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των κληρικών κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Previous Article

Κληρικοί της Ι.Μ.Πατρών: “Οχι στην συμφωνία”

Next Article

Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος δίνουν το παρόν στον κοινό αγώνα

Διαβάστε ακόμα