Επικεφαλής της Λιθουανικής Εκκλησίας: Η UOC βιώνει πρωτοφανή δίωξη

Share:

Στη Λιθουανία λειτουργεί ενορία της UOC και οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί λαμβάνουν πνευματική και υλική βοήθεια από τη Λιθουανική Εκκλησία.

Ο Προκαθήμενος της Λιθουανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Ιννοκέντιος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Λιθουανία» δήλωσε ότι η UOC βιώνει σήμερα πρωτοφανή δίωξη.

«Οι εκκλησίες που ανήκουν στην UOC καταλαμβάνονται μαζικά και παράνομα, απαγορεύονται οι λιτανείες, κινούνται ποινικές υποθέσεις εναντίον ιεραρχών της εκκλησίας με αμφίβολα προσχήματα. Ο Μητροπολίτης Ονούφριος εκδιώχθηκε από την κατοικία του στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. Γίνονται βήματα για τη νομική απαγόρευση της UOC», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιννοκέντιος.

Δήλωσε επίσης ότι «οι πιστοί και ο κλήρος πιέζονται με στόχο να τους αναγκάσουν να μεταφερθούν στην μη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Επιφάνιου (OCU), μια δομή που αναγνωρίζουν μόνο τέσσερις από τις δεκαπέντε Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες». Ο Μητροπολίτης Ιννοκέντιος είπε ότι στην Ουκρανία, σε σχέση με την UOC, «συμβαίνει μεγάλη αδικία».

«Πάρα πολλοί Ουκρανοί πρόσφυγες που εντάχθηκαν στις ενορίες μας είναι άνθρωποι που πήγαιναν στις εκκλησίες της UOC στην Ουκρανία. Μπορούμε να καταθέσουμε ότι πρόκειται για ανθρώπους ευσεβείς και εργατικούς, πατριώτες της Πατρίδας τους», είπε ο αρχιποιμένας.

Τόνισε ότι «σχεδόν σε κάθε εκκλησία υπάρχουν Ουκρανοί πρόσφυγες. Χάρη σε αυτούς έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ενοριτών σε όλες τις ενορίες μας».

Επίσης, με την ευλογία του, στον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής στο Βίλνιους λειτουργεί μια ξεχωριστή ενορία της UOC, την οποία «φροντίζει ένας κανονικός Ουκρανός ιερέας από το Χάρκοβο». Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιννοκέντιο, «πολλές ενορίες παρέχουν στους πρόσφυγες ολοκληρωμένη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της υλικής βοήθειας. Αυτό γίνεται και σε επίπεδο αρχιεπισκοπής. Η Μονή του Αγίου Πνεύματος του Βίλνιους παρέχει στέγη και τροφή για πολλούς μήνες σε ανθρώπους που διέφυγαν από τη φρίκη του πολέμου στη Λιθουανία».

Νωρίτερα, η ΕΟΔ έγραψε ότι ο Μητροπολίτης Βίλνας συζήτησε την ανεξαρτησία της Εκκλησίας του με τον επικεφαλής της ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας.

spzh.news

Previous Article

Μέ δόλια ψέμματα ὑφαίνουν μυθεύματα

Next Article

Δεκαετὴς προσπάθεια ἀπέδωσε καρποὺς