Επιφυλακτικοί οι Ιεράρχες για τη μισθοδοσία του Κλήρου

Share:

Επιφυλακτικοί οι Ιεράρχες για τη μισθοδοσία του Κλήρου – «Όχι» της Εκκλησίας και στη Συνταγματική Αναθεώρηση

Προβληματισμό στους κόλπους της Ιεραρχίας έχει δημιουργήσει η δημοσιοποίηση των κυβερνητικών θέσεων, αναφορικά με την προωθούμενη συμφωνία της Πολιτείας με την Εκκλησία της Ελλάδος. Οι Ιερείς δεν φαίνεται να συμμερίζονται τα περί «κυβερνητικής υποχώρησης» εστιάζοντας στο ότι στην ουσία οι κληρικοί διαγράφονται από τα μισθολογικά μητρώα του Δημοσίου. Από την άλλη, η Εκκλησία της Ελλάδος εκφράζει εκ νέου τη σθεναρή αντίθεσή της στην Αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, που καθορίζει τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Οι επιφυλάξεις των Ιεραρχών δεν έχουν να κάνουν με «το καθεστώς μονιμότητας των Ιερέων», το οποίο «δεν αλλάζει, αλλά αντιθέτως βελτιώνεται ουσιωδώς», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας το μεσημέρι της Τρίτης, αλλά με το γεγονός ότι οι κληρικοί διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, αν και παραμένουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα το Μαξίμου ανοίγει το δρόμο για τις 10.000 νέες προσλήψεις, τις οποίες είχε προαναγγείλει.

Πάντως Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ελλάδος συμπλέουν ως προς τα θέματα που έχουν φέρει «απέναντι» της Εκκλησία με την Πολιτεία.. Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπιών πραγματοποιήθηκε «σε κλίμα αμοιβαίας κατανοήσεως, συνεργασίας και ενότητας» και διαπιστώθηκε «η απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων των δύο Εκκλησιών, τόσο επί των προτάσεων αναθεωρήσεως του Συντάγματος όσο και επί της διατηρήσεως του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας του Ορθοδόξου Ιερού Κλήρου».
Συνάντηση Γαβρόγλου με επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της επιτροπής διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, επισήμαναν για μια ακόμη φορά ότι «το μοναδικό όργανο που είναι αρμόδιο για τις τελικές αποφάσεις είναι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος». Οι δυο πλευρές πάντως θα έχουν νέα συνάντηση την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου. Ο Πρόεδρος της επιτροπής, Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, επανέλαβε ότι η πλευρά της Εκκλησίας επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί απέναντι στις κυβερνητικές θέσεις. «Θα καταθέσουμε τις προτάσεις και γραπτώς θα συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Νομίζω αυτό πρέπει να λεχθεί για να φύγουν όλες οι άλλες ειδήσεις ότι δήθεν θα κατατεθεί στη Βουλή πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και πριν λάβει απόφαση η Ιεραρχία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε: «Καταθέσαμε ένα κείμενο και υπήρξε μία εξαιρετικά δημιουργική και εποικοδομητική συζήτηση. Αναλύσαμε πολλές πλευρές του κειμένου. Θεωρούμε ότι το κείμενο παρουσιάζει ένα σύνολο διατάξεων που ενισχύει πολύ και τον εξορθολογισμό των σχέσεων και την κατοχύρωση κυρίως των ιερέων και, βεβαίως, ένα νοικοκύρεμα των οικονομικών. Περιμένουμε, και μετά τη συζήτηση, τις γραπτές παρατηρήσεις από την πλευρά της επιτροπής».

athina984.gr

Previous Article

Ανησυχία και επιφυλάξεις από Φανάρι για τις προωθούμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος

Next Article

Δίδουν ἐκλογικά βιβλιάρια καί ἰθαγένεια στούς ξένους, ἐνῶ περιφρονοῦν τούς Ἀποδήμους

Διαβάστε ακόμα