Εύλογα δίκαια της Τουρκίας που σφάζει τους Κούρδους Κυριάκο Μητσοτάκη;

Share:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «εύλογα δίκαια» τις ανησυχίες που εξέφραζε η κατοχική Τουρκία ως υποστήριξη της αρνητικής στάσης της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: «Η Τουρκία έχει κάποια εύλογα δίκαια όταν την απασχολεί το ζήτημα της τρομοκρατίας η οποία εκπορεύεται από κουρδικές οργανώσεις. Έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τέτοιες τρομοκρατικές δράσεις», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη Μαδρίτη όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η δήλωση του μπορεί να χαρακτηριστεί “ανιστόρητη”, σχολιάζει εύστοχα το HELLAS JOURNAL, καθώς οι αντάρτες του PKK πολεμούν για την Πατρίδα τους, η οποία είναι κατεχόμενη από την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Τρομοκράτης στην περίπτωση αυτή είναι ο Ταγίπ Ερντογάν που σκοτώνει τους Κούρδους, ανάμεσα τους και τα γυναικόπαιδα…

Την ερώτηση υπέβαλε ο συνάδελφος Άγγελος Αθανασόπουλος (για το Βήμα): Κύριε Πρόεδρε, μία ερώτηση θέλω να σας κάνω σε ό,τι αφορά τη συζήτηση γύρω από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία και το μνημόνιο. Πόσο σας απασχολεί το γεγονός ότι δύο τόσο προηγμένες ευρωπαϊκές δημοκρατίες, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, ουσιαστικά δέχτηκαν τους όρους μιας χώρας που νομίζω όλοι μας συμφωνούμε -αναλυτές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί- έχει σαφή αυταρχικά χαρακτηριστικά; Πόσο θεωρείτε ότι αυτό πλήττει την εικόνα του ΝΑΤΟ και ίσως δημιουργήσει και σε εμάς κάποια προβλήματα στο μέλλον;

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ως εξής: Διάβασα το κείμενο το οποίο υπεγράφη μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας. Είναι ένα αρκετά γενικό κείμενο. Θέλω να πω ανοιχτά ότι η Τουρκία έχει κάποια εύλογα δίκαια όταν την απασχολεί το ζήτημα της τρομοκρατίας η οποία εκπορεύεται από κουρδικές οργανώσεις. Έχει πληρώσει βαρύ τίμημα η Τουρκία από τέτοιες τρομοκρατικές δράσεις. Είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι δεν έχουμε καμία δυσκολία να το αναγνωρίσουμε.

 

 

Ταυτόχρονα, όμως, όπως είπαμε και σήμερα εντός της Συνόδου Κορυφής -κάτι το οποίο είπα και εγώ, το είπε και ο Πρόεδρος Μακρόν- δεν υπάρχει μόνο μία τρομοκρατία. Υπάρχει και η ευρύτερη ισλαμική τρομοκρατία και στα πλαίσια της προσπάθειας αντιμετώπισης της ισλαμικής τρομοκρατίας δεν μπορούν να στοχοποιούνται οργανώσεις, ομάδες, οι οποίες πάλεψαν κόντρα στην ισλαμική τρομοκρατία και οδήγησαν τελικά στην εξάλειψή της και στην ήττα του ισλαμικού χαλιφάτου. Άρα το ζήτημα αυτό είναι πιο σύνθετο.

Πιστεύω, τελικά, ότι πρυτάνευσε, κ. Αθανασόπουλε, η λογική. Δεν νομίζω ότι θα προσέφερε όφελος η Τουρκία στη Συμμαχία, αλλά και στη θέση της Τουρκίας στη Συμμαχία, εάν επέμενε πέραν αυτής της Συνόδου Κορυφής στο βέτο το οποίο είχε βάλει. Ξεπεράστηκε το βέτο. Όπως σας είπα ξεπεράστηκε τελικά πολύ γρήγορα. Θεωρώ ότι ξεπεράστηκε αρκετά ανώδυνα, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι μια θετική εξέλιξη συνολικά για τη Συμμαχία.

 

 

defence-point.gr

Previous Article

Σύνδρομο ξαφνικοῦ θανάτου ἐνηλίκων;

Next Article

Πρωτοφανής ταπεινωτική δήλωση μετανοίας Φινλανδίας Σουηδίας για ν΄άρει το βέτο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ η Τουρκία!