Ηγέτες του ουκρανικού σχίσματος μαριονέτες μεγάλων πολιτικών παραγόντων

Share:

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος σημείωσε την εξάρτηση των ηγετών του ουκρανικού σχίσματος από εξωτερικούς μεγάλους παίκτες.

Ο Πρωτοσύγκελος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Μπορίσπιλ και Μποβαρί Αντώνιος, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό UkrLive, εξέφρασε την άποψη ότι οι ηγέτες του σχίσματος στην Ουκρανία δεν μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση με διχασμό, καθώς δεν είναι πλήρως ανεξάρτητοι στις πράξεις τους.

«Όλα είναι στα χέρια του Θεού. Ναι, δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής επιθυμία να βρεθεί σωστή εκκλησιαστική διέξοδος από αυτό το ζήτημα, αλλά δεν βλέπουμε τη δύναμη που θα οδηγούσε σε αυτό. Πιθανώς, λίγα εξαρτώνται από εκείνους που τώρα ηγούνται του σχίσματος στην Ουκρανία. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και το βλέπουμε αυτό, είναι μαριονέτες στα χέρια των πιο ισχυρών, αν χρησιμοποιήσουμε την κοσμική γλώσσα, ” παικτών”, όχι μόνο στο εκκλησιαστικό περιβάλλον, αλλά και σε ένα μεγάλο γεωπολιτικό πεδίο», πιστεύει ο Σεβασμιώτατος Αντώνιος.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος τόνισε ότι η υπέρβαση του σχίσματος μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με συνεννόηση με βάση τους εκκλησιαστικούς κανόνες.

«Παρόλα αυτά, είμαστε πιστοί άνθρωποι και ελπίζουμε ότι αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Η ουκρανική κοινωνία αξίζει οι Ορθόδοξοι να είναι ενωμένοι, αλλά όλα πρέπει να επιλυθούν με συναίνεση. Και επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, αυτή είναι η θεμελιώδης θέση της Εκκλησίας μας: όλα πρέπει να βασίζονται σε εκκλησιαστικούς κανόνες. Πάνω σε εκείνη την παράδοση, που χτίστηκε με το αίμα και τον ιδρώτα των ασκητών μας και που έδειξε τη ζωντάνια της. Επομένως, όλα πρέπει να αποφασίζονται με συναίνεση, συνεννόηση».

spzh.news

Previous Article

Ο διχασμός των Ορθοδόξων στην Ουκρανία ήταν έργο των μυστικών υπηρεσιών

Next Article

Ἀνησυχητικόν: Τὸ Πατριαρχεῖον Μόσχας ἱδρύει Ἐξαρχίαν εἰς τὴν Ἀφρικήν!