Ηταν ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας ήταν μια πράξη ευθύνης;

Share:
Δυστυχώς τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουκρανία με τη βία και τις καταλήψεις των Ιερών Ναών από ασεβείς επιβεβαιώνουν την τραγική αλήθεια, ότι η ενότητα στην Ουκρανία δεν επετεύχθη και το χάσμα μεταξύ των πολιτών έγινε μεγαλύτερο. Ακόμα και στην ίδια την νεοσυσταθείσα σχισματική Εκκλησία του Επιφανίου δημιουργήθηκε ένα ακόμα σχίσμα με την απομάκρυνση του Φιλάρετου. Ο Φιλάρετος, χάρις στον οποίο δημιουργήθηκε αυτό το μόρφωμα, αποχώρησε και επιθυμεί να ξανασυστήσει το “Πατριαρχείο Κιέβου”, κατηγορώντας τον Επιφάνιο και το Φανάρι ότι τον κορόιδεψαν και δεν τήρησαν τα συμφωνημένα. Απορίας άξιον είναι, μετά από όλα αυτά, πού το Φανάρι βλέπει την υπευθυνότητα και την ενότητα;
Στην ομιλία του, στον Πατριαρχικό Ναό, ο Παναγιώτατος, αμέσως μετά τον Μ.Εσπερινό κατά τον οποίο χοροστάτησε, καλωσόρισε θερμά τα μέλη της Ουκρανικής Αντιπροσωπείας, τα οποία συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, Εντιμ. κ. Oleksandr Gaman, και υπενθύμισε ότι η μέριμνα της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για την εκκλησιαστική ζωή του ουκρανικού λαού υπήρξε διαχρονική.
“Η παραχώρηση της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, το 2019, ήταν κυρίως μια έκφραση ποιμαντικού ενδιαφέροντος για πνευματική δικαιοσύνη και ελευθερία. Για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες, η Ουκρανία δεν μπόρεσε να απολαύσει πλήρη εκκλησιαστική ανεξαρτησία από εξωτερικές επιρροές. Μέχρι πρόσφατα, μεγάλο μέρος των Ουκρανών βρισκόντουσαν εκτός της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτή ήταν μια θλιβερή πραγματικότητα για το Σώμα του Χριστού, επειδή η εκκλησιαστική διαίρεση στη χώρα σας ήταν μια βαθειά πληγή στην κοινωνία ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θυμηθήτε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «καὶ εἴτε πάσχει ἓν μέλος, συμπάσχει πάντα τὰ μέλη» (1 Κορ 12:26)”.
Previous Article

Τα κάστρα πέφτουν από μέσα, δυνάμεις εκ των έσω δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε

Next Article

Τὸ «Καλάμι» διαψεύδει τὸν πρ. Γαλλίας

Διαβάστε ακόμα