Η αγωγή «SMS-Gate» κατά της von der Leyen παραμένει στα …προσεχώς

Share:

Δύο μήνες μετά την υποβολή της σε βελγικό δικαστήριο, η μήνυση που κατέθεσε λομπίστας κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen παραμένει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

Στις 5 Απριλίου, ο Frédéric Baldan, Βέλγος λομπίστας, υπέβαλε καταγγελία κατά της von der Leyen σε ανακριτή στη Λιέγη του Βελγίου, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην άρση της ασυλίας της και στην εξέταση των γραπτών μηνυμάτων που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Albert Bourla. Ο λομπίστας την κατηγορεί για «σφετερισμό καθηκόντων και τίτλων», «καταστροφή δημόσιων εγγράφων» και παράνομη λήψη αποφάσεων βάση συμφερόντων και διαφθορά.

Σύμφωνα με τον λομπίστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η von der Leyen ενήργησε εκτός των συνθηκών της ΕΕ και πέραν της εντολής της για λογαριασμό των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, ενώ διαπραγματευόταν τις συμβάσεις για τα εμβόλια. Επισημαίνει συγκεκριμένα μια σύμβαση μαμούθ που διαπραγματεύτηκε μέσω γραπτού μηνύματος με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla.

Όσον αφορά τα επίμαχα γραπτά μηνύματα, τα οποία έχουν ήδη ζητηθεί από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο – μάταια – ο Baldan υποστηρίζει ότι αν η von der Leyen τα διέγραφε, αυτό θα ισοδυναμούσε με καταστροφή διοικητικών εγγράφων.

Εάν απλώς δεν θέλει να τα δημοσιοποιήσει, ο λομπίστας λέει ότι η von der Leyen, ως δημόσιος υπάλληλος, θα είχε παραβιάσει αυθαίρετα τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα και το εν λόγω αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τον βελγικό ποινικό κώδικα.

Τα διοικητικά έγγραφα της ΕΕ, ανεξαρτήτως του μέσου έκδοσής τους, είναι προσβάσιμα σε κάθε πολίτη της ΕΕ κατόπιν αιτήματος, σύμφωνα με το άρθρο 42 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Και αν η von der Leyen αρνείται να αποκαλύψει τα μηνύματα επειδή είναι ιδιωτικά, αυτά θα αποκάλυπταν τη στενή σχέση μεταξύ της von der Leyen και του Bourla, πράγμα που θα σήμαινε σύγκρουση συμφερόντων στις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις.

Καμία πρόοδος στην καταγγελία

Ο ανακριτής δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καμία έρευνα. Το μόνο που έχει κάνει είναι να διαβιβάσει την καταγγελία στην Εισαγγελία της Λιέγης, ώστε αυτή να ασκήσει την κατά τόπον αρμοδιότητα και να αξιολογήσει τα πιθανά ποινικά αδικήματα που αναφέρθηκαν.

Ωστόσο, η EPPO πρέπει να ενημερώνεται από τους εθνικούς εισαγγελείς.

Τώρα, διάφορα σενάρια είναι πιθανά, αναφέρει η Le Vif: είτε η EPPO αναλαμβάνει την καταγγελία και τη συμπεριλαμβάνει στην έρευνα που έχει ξεκινήσει σχετικά με τη διαδικασία αγοράς των εμβολίων COVID στην ΕΕ. Τότε θα διορίσει έναν Βέλγο ανακριτή, πιθανότατα τον Michel Claise, τον δικαστή που ασχολείται με το σκάνδαλο Qatargate.

Το δεύτερο σενάριο είναι να μην αναλάβει η EPPO την καταγγελία του Baldan, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξεταστεί στη Λιέγη, όπου κατατέθηκε η καταγγελία.

Εάν η υπόθεση πάρει αυτή την τροπή, ένα από τα δύο πράγματα μπορεί να συμβεί. Είτε ο δικαστής που καταχώρησε την καταγγελία θα αναλάβει ο ίδιος την έρευνα, είτε η Εισαγγελία της Λιέγης θα θεωρήσει ότι δεν είναι εδαφικά αρμόδια.

Το τελευταίο σενάριο θα μπορούσε να είναι πιο πιθανό, δεδομένου ότι ο λομπίστας ζει στην επαρχία της Λιέγης, αλλά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ βρίσκονται στις Βρυξέλλες, όπου συνέβησαν οι φερόμενες ως εγκληματικές πράξεις. Στην περίπτωση αυτή, η Εισαγγελία της Λιέγης θα ζητήσει από το Τμήμα του Συμβουλίου να μεταφέρει την υπόθεση στη δικαιοσύνη των Βρυξελλών.

Από Anne-Sophie Gayet | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Previous Article

Guardian: Πώς η Βρετανία χρηματοδοτεί την Τουρκία για να μην στέλνει μετανάστες στο ΗΒ

Next Article

Αἱ σκοτειναί μεθοδεύσεις τῆς νέας τάξεως πραγμάτων – ΙΓ΄