Η “Αυτοκέφαλη” Ουκρανική Εκκλησία οδεύει πρός διάσπαση

Share:

Η “Αυτοκέφαλη” Ουκρανική Εκκλησία λίγους μήνες από την πραξικοπηματική της σύσταση οδεύει προς διάσπαση.

Στο φόρουμ των Ουκρανών διανοουμένων «Υπέρ Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας! Υπέρ Πατριαρχείου του Κιέβου!», που έλαβε χώρα στις 11 Ιουνίου 2019 στο Κίεβο, ο Φιλάρετος δήλωσε ότι δεν δέχεται τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας. Γι΄αυτό το λόγο συγκαλεί σύνοδο στις 20 Ιουνίου. Δηλώνει : “Έτσι θα δείξουμε ότι το Πατριαρχείο Κιέβου ήταν, είναι και θα είναι. Για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία! Για το Πατριαρχείο Κίεβο!» δήλωσε και πρόσθεσε «Μπορούμε να σώσουμε το Πατριαρχείο Κιέβου. Αν και είναι μικρό, θα εξελιχθεί σε μια μεγάλη εκκλησία.»

Την ίδια στιγμή, ο σχισματικός Μητρ. Επιφάνιος ανακοίνωσε ότι : “Ο Επίτιμος Πατριάρχης κ. Φιλάρετος δεν έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει μονομερώς μια Σύνοδο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου”.

Ανακοίνωση σχετικά με την αυτοκεφαλία της Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, καθώς και για την πρόθεση να «συγκληθεί η Τοπική Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου» εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουνίου η Υπηρεσία Τύπου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στην ανακοίνωση η Υπηρεσία Τύπου, με την ευλογία του Μητροπολίτη Επιφανίου, ξεκαθαρίζει πως «η Τοπική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει το πλήρες καθεστώς αυτοκεφαλίας, δηλαδή την πλήρη διοικητική ανεξαρτησία. Αυτή δεν είναι «μια Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου» και δεν υπάγεται εις αυτό, διατηρώντας μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου της ίδια εν προσευχή και κανονική κοινωνία, όπως και το υπόλοιπο των Τοπικών Εκκλησιών».

«Λόγω του γεγονότος ότι με την απόφαση της Τοπικής Συνόδου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου από 15-12-2018, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μικρά Σοφία πριν την Ενωτική Σύνοδο, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου, ως μια ξεχωριστή θρησκευτική οργάνωση, έπαυσε τη λειτουργία της δι’ ενώσεως και ένταξης στην ιδρυθείσα ενιαία Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας εξ ονόματος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου, ιδίως με τα ονόματα των καταστατικών της οργάνων (Ιεράς Συνόδου, Συνόδου Ιεραρχίας και Τοπικής Συνόδου) είναι παράνομη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

«Ο Επίτιμος Πατριάρχης κ. Φιλάρετος δεν έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει μονομερώς μια «Τοπική Σύνοδο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου» σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ή ακόμη με τον μη ισχύοντα Καταστατικό Χάρτη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου. Η αυθαίρετη και η μη προβλεπόμενη από τον Καταστατικό Χάρτη σύγκληση μη εκλεγμένης σύναξης προσώπων άνευ εξουσιοδότησης, και η απονομή σε τέτοια σύναξη του ονόματος «Συνόδου», θα σημαίνει διαχωρισμό της Εκκλησίας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

romfea.gr

Previous Article

Καταγελλίες κ. Φιλάρετου για διωγμούς των οπαδών του

Next Article

Σχισματικοὶ εἰς τὴν Οὐκρανίαν ἐπέταξαν τὸ Σῶμα τοῦ Κυρίου εἰς τὸν δρόμον!

Διαβάστε ακόμα