Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής μέσα από φωτογραφίες

Share:

Τσαρλς Ντέξτερ Μόρις: Ο δημοσιογράφος που αποτύπωσε με το φακό του την τελική φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.

Βρίσκεται πίσω από συγκλονιστικές φωτογραφίες από την Καταστροφή της Σμύρνης και τις λευκές πορείες στη Μικρά Ασία

Πρόσφυγες από τη Σαμψούντα βρίσκονται στην Πάτρα και περιμένουν να αρχίσουν το ταξίδι τους στο εσωτερικό της Ελλάδας. Κάποιοι από αυτούς βρήκαν δουλειά στους αμπελώνες και τους ελαιώνες της Πελοποννήσου (φωτ.:Charles Dexter Morris/ «The National Geographic» Magazine, Νοέμβριος 1925, σελ. 568)

Πρόσφυγες από τη Σαμψούντα βρίσκονται στην Πάτρα και περιμένουν να αρχίσουν το ταξίδι τους στο εσωτερικό της Ελλάδας. Κάποιοι από αυτούς βρήκαν δουλειά στους αμπελώνες και τους ελαιώνες της Πελοποννήσου (φωτ.: Charles Dexter Morris/ «The National Geographic» Magazine, Νοέμβριος 1925, σελ. 568)

Τμήμα της πορείας των 5.000 Χριστιανών που ταξίδεψαν από το Χαρπούτ στην κεντρική Μικρά Ασία στον Εύξεινο Πόντο. Παρόλο που η απόσταση του Χαρπούτ με την Τραπεζούντα είναι 160 μίλια εάν κανείς την κάλυπτε αεροπορικά, οι πρόσφυγες έκαναν κύκλο περίπου 500 μιλίων για να την προσεγγίσουν (φωτ.: Charles Dexter Morris / The National Geographic Magazine, Nov 1925, p. 537)

Ellinida Giagia kai moro C.D. Morris 2

Ελληνίδα γιαγιά κρατάει ένα μωρό. Συνηθισμένη εικόνα της εποχής οι ηλικιωμένες γυναίκες να φροντίζουν τα μωρά που είχαν χάσει τους γονείς τους είτε στην Καταστροφή της Σμύρνης ή από τις κακουχίες στις λευκές πορείες της Μικράς Ασίας (φωτ.: Charles Dexter Morriw /The National Geographic Magazine, Nov 1925, p. 567)

andres smyrna deportation mikra asia
Στην ουρά για να απελαθούν από τη Σμύρνη. Όχι όμως μαζί με τις οικογένειές τους αλλά για το εσωτερικό της Ανατολίας. Οι άνδρες της φωτογραφίας είναι μεταξύ 17 έως 45 ετών (φωτ.: Charles Dexter Morris / The National Geographic Magazine, Nov 1925, p. 562)

Ποιος ήταν όμως ο Αμερικανός δημοσιογράφος-φωτογράφος που κατάφερε να απαθανατίσει με συγκλονιστικό τρόπο την τελευταία φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής;

Γεννήθηκε στο Έλντρεντ της Πενσιλβάνιας και αρχικά πήγαινε σχολείο στο Ολίν στης Νέας Υόρκης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Γέιλ το 1906 και αργότερα σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Το 1909 έπιασε δουλειά ως δημοσιογράφος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, στη Νέα Υόρκη και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) ανήκει στο δυναμικό του πρακτορείου στο Λονδίνο. Για τρία χρόνια ήταν υπεύθυνος για τις ειδήσεις που αφορούσαν τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Charles Dexter Morris reporter Near East Relief

Ο Αμερικανός φωτογράφος-δημοσιογράφος Τσαρλς Ντέξτερ Μόρις (φωτ.: Find a Grave /www.greek-genocide.net)

Έφτασε στην Πόλη στις 27 Ιανουαρίου 1922 για να εργαστεί στην Επιτροπή του Ιδρύματος της Εγγύς Ανατολής σε Τουρκία, Ελλάδα και γειτονικές περιοχές, έως το 1924. Τότε επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στην Υπηρεσίων Διεθνούς Ρεπορτάζ. Έγραφε, επίσης, άρθρα για το περιοδικό των The New York Times, την Saturday Evening Post και άλλα έντυπα. Το 1923 βραβεύτηκε για το έργο του στον Ερυθρό Σταυρό από τον τότε βασιλιά Γεώργιο της Ελλάδας.

Πόπη Παπαγεωργίου

pontosnews.gr

Previous Article

Κ.Μητσοτάκης: «Το εμβόλιο είναι ασφαλές χωρίς παρενέργειες» – EudraVigilance: 18.928 θάνατοι μετά τον εμβολιασμό

Next Article

Η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΝΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ