Η «δεξιά» αναθεώρηση

Share:

Η μεν «αριστερά» επιθυμεί αναθεώρηση του άρθρου 3 η δε «δεξιά» του άρθρου 16 και οι δύο πάντως συμφωνούν στον επανακαθορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. Ας μην λοιπόν είμαστε εφησυχασμένοι ότι «αν έρθουν οι άλλοι», όπως λέγουν πολλοί, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Άλλωστε τα σύμφωνα των ομοφυλοφίλων κ.α. μαζί τα ψήφισαν. Όπως έγινε γνωστό από πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα el.gr της 8ης Οκτωβρίου 2018 δήλωσε τα εξής:

«Το άρθρο 3 έχω πει ξεκάθαρα ότι δεν κρίνω ότι πρέπει να αλλάξει. Άρα και το άρθρο 3 να χαρακτηριστεί αναθεωρητέο από αυτή τη Βουλή, αν περνάει από το δικό μας χέρι, από το χέρι της επόμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν χρειάζεται να αλλάξει. Διότι το ζήτημα των σχέσεων κράτους-εκκλησίας δεν έχει κατ’ ανάγκη να κάνει με το συνταγματικό περίγραμμα, έτσι όπως αυτό τίθεται στο άρθρο 3 το Συντάγματος. Έχω μιλήσει για μία ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους και εκκλησίας, με απόλυτη εντιμότητα, αναγνωρίζοντας τον ιστορικό και θρησκευτικό ρόλο της εκκλησίας, αλλά και την πολύ μεγάλη συμμετοχή που έχει σήμερα η εκκλησία στην αντιμετώπιση οξύτατων κοινωνικών ζητημάτων.

Θέλω μία εκκλησία η οποία, πέραν του θρησκευτικού της έργου, να είναι και αρωγός της πολιτείας στη στήριξη και στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η ακραία φτώχεια… Να τελειώσω λέγοντας ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση, εάν δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν εμβληματικά άρθρα, όπως το άρθρο 16. Δεν νοείται, για εμάς, συνταγματική αναθεώρηση, η οποία δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας…»

Previous Article

Ο κ. Δήμτσας στο Ρώσικο

Next Article

Εκκληση για ενότητα!

Διαβάστε ακόμα