Η Εκκλησία του Χριστού επέτρεψε στους ανθρώπους σας να επιβιώσουν

Share:

Ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος συνεχάρη τον ελληνικό λαό για την 200ή επέτειο του αγώνα

Την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας ο Προκαθήμενος της UOC, ο Μακαριώτατος Ονούφριος, ευχήθηκε στον αδελφό ελληνικό λαό ειρήνη, ευημερία, ανάπτυξη και ευλογία του Θεού.

Εξ αφορμής τον εορτασμό ημερομηνίας ορόσημου για την Ελλάδα – της 200ης επετείου της έναρξης του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού για την ανεξαρτησία τους, απεστάλη ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κίεβου και Πάσης Ουκρανίας συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η ΕΟΔ παραθέτει το πλήρες κείμενο της συγχαρητήριας επιστολής που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ΤΕΕΣ της UOC.

«Εκ μέρους της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ολόκληρου του Ορθόδοξου ουκρανικού λαού, συγχαίρω θερμά εσάς και σε πρόσωπό σας όλους τους ομόθρησκους Έλληνες για την 200ή επέτειο από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα για ανεξαρτησία.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αιώνων του ελληνικού λαού επί το τουρκικό ζυγό, η Εκκλησία του Χριστού και η Ορθόδοξη πίστη ήταν το ζωογόνο φως που επέτρεψε στους ανθρώπους σας να επιβιώσουν από το σκοτάδι της ξένης και αλλόθρησκης κυριαρχίας και να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Είναι συμβολικό ότι η εξέγερση του 1821 ξεκίνησε την ημέρα του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου με την ευλογία του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι η Ουκρανία έχει άμεση σχέση με αυτήν τη σημαντική ημερομηνία, στην επικράτεια της οποίας ζούσε σημαντική ελληνική διασπορά από αμνημονεύτων χρόνων και εξακολουθεί να ζει σήμερα. Οι Έλληνες της Οδησσού, της Μαριούλης, του Χέρσωνα, του Νίζιν και άλλων πόλεων της Ουκρανίας ζούσαν για πολλά χρόνια με πίστη στην ανεξαρτησία της πατρίδας τους και διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις για την ελληνική εξέγερση του 1821.

Πιστεύω ότι η ανάμνηση αυτών των γεγονότων θα παραμένει πάντα στην καρδιά των λαών μας. Είμαι βέβαιος για την ανάγκη συνέχισης της αμοιβαίας επικοινωνίας, υποστήριξης και συνεργασίας μεταξύ των λαών και των ορθόδοξων κρατών μας.

Εύχομαι στον αδελφικό ελληνικό λαό ειρήνη, ευημερία, ανάπτυξη και ευλογία του Θεού!

+ Ονούφριος
Μητροπολίτης Κίεβου και πάσης Ουκρανίας
Προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»

Previous Article

Oι λαοί των Ρως και της Ελλάδος έχουν μια κοινή πολιτισμική αποστολή στο σύγχρονο κόσμο

Next Article

Οὐκρανὸς σχισματικὸς «Ἐπίσκοπος» ἀποκαλεῖ «ἀδέσποτα σκυλιὰ» τοὺς πιστούς τῆς Κανονικῆς Ἐκκλησίας!