Η ενθρόνιση του Πατριάρχη Πορφυρίου

Share:

Η επίσημη τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφυρίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Μονή Πεκίου (Πετς), στο Κόσοβο, που αποτελεί την πρωτόθρονη έδρα του σερβικού Πατριαρχείου.

Στην τελετή παρέστησαν επίσκοποι της σερβικής Εκκλησίας, εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών και εκατοντάδες πιστοί, οι οποίοι από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τον Ναό και τον προαύλιο χώρο της Μονής. Στην τελετή δεν παρέστη εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης, μιας και οι συνοριακές αρχές του Κοσόβου δεν επέτρεψαν την είσοδο του επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο Πέταρ Πέτκοβιτς.

Η αστυνομία του Κοσόβου έλαβε έκτακτα μέτρα στην πόλη Πέτς από τις 12 Οκτωβρίου για να διασφαλιστεί η ομαλή τέλεση της ενθρόνισης του Πατριάρχη των Σέρβων. Προβλήματα δεν υπήρξαν και η πρόσβαση των πιστών στην Μονή Πεκίου έγινε ανενόχλητα.

 

 

Μετά την εκθρόνισή του, ο Πατριάρχης Πορφύριος στην ομιλία του προέβαλε την ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης Σέρβων και Αλβανών στον Κόσοβο, ενώ τόνισε ότι η επικράτηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο αποτελεί σήμερα κάθε άλλο παρά ποτέ θεϊκή επιταγή.

Ο Πατριάρχης Πορφύριος εξελέγη προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) στις 18 Φεβρουαρίου 2021 διαδεχόμενος τον Πατριάρχη Ειρηναίο, ο οποίος εκοιμήθη το Νοέμβριο του 2020 εξαιτίας επιπλοκών από τον κορονοϊό. Η πρώτη τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη Πορφυρίου πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την εκλογή του στις 19 Φεβρουαρίου 2021 στον καθεδρικό Ναό των Αρχαγγέλων στο Βελιγράδι.

 

Previous Article

Η Εκκλησίας πάντοτε ήταν, είναι και θα είναι ειρηνοποιός δύναμη

Next Article

Μυροβλύζει η εικόνα του Αγ. Σεργίου Ραντονέζ στο Κίεβο