Η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας για τον εμβολιασμό

Share:

Η εκκλησία δεν απαγορεύει εμβολιασμό, η απόφαση να εμβολιαστεί κανείς ή όχι o άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει μόνος του και οικιοθελώς, δήλωσε ο Πρωτοσύγκελος της UOC.

Ο Πρωτοσύγκελος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Μπορίσπιλ και Μπροβαρί Αντώνιος (Πακάνιτς), ανακοίνωσε στο πρόγραμμα «Εκκλησία και κοινωνία» τρεις θεμελιώδεις θέσεις της UOC για θέματα εμβολιασμού.

Πρώτα απ’ όλα, ο ιεράρχης σημείωσε ότι δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα της Εκκλησίας που να απαγορεύουν στους ενορίτες ή στους κληρικούς να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού ή άλλων ασθενειών και «αν ακούσετε ότι κάποιος απαγορεύει τον εμβολιασμό και το δικαιολογεί με θρησκευτικές πεποιθήσεις, πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή είναι η προσωπική στάση αυτού του ατόμου και όχι η επίσημη θέση».

Κατά τη γνώμη του, το θέμα του εμβολιασμού δεν είναι θρησκευτικό και κάθε άνθρωπος πρέπει να αποφασίσει μόνος του εάν θα εμβολιαστεί ή όχι, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της υγείας και τις ιατρικές συστάσεις. Αλλά η Εκκλησία έχει μια σειρά από θεμελιώδεις θέσεις σε σχέση με τον εμβολιασμό και ο Πρωτοσύγκελος της UOC τις εξέφρασαν για άλλη μια φορά.

Πρώτον, κάθε εμβόλιο – κατά του κορωνοϊού ή άλλων ασθενειών – πρέπει να γίνεται οικιοθελώς. Άνθρωπος μπορεί να το αρνηθεί και η ουκρανική νομοθεσία προβλέπει μια τέτοια δυνατότητα, αλλά ταυτόχρονα «πρέπει να καταλάβει ότι φέρνει την ευθύνη για την κατάσταση της υγείας του και της οικογένειάς του».

Δεύτερον, οι πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση του εμβολίου πρέπει να είναι διαφανείς και ανοιχτές. Ο μητροπολίτης διευκρίνισε ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ακόμα «νεαρά» και υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες για τη σύνθεσή τους. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό για έναν Χριστιανό να γνωρίζει εάν το σκεύασμα περιέχει κυτταρικές σειρές που λαμβάνονται από βρέφη που έχουν αποβληθεί, κάτι που αποτελεί θεμελιώδη απαγόρευση για έναν πιστό.

Τρίτον, η άρνηση εμβολιασμού δεν πρέπει να οδηγήσει σε περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και «η Εκκλησία επιμένει ότι το ζήτημα του εμβολιασμού δεν μπορεί να είναι λόγος για τον περιορισμό των δικαιωμάτων μας που μας δίνει ο ίδιος ο Θεός», τόνισε ο μητροπολίτης Αντώνιος.

spzh.news

Previous Article

Ὀφειλόμενη ἀπάντηση

Next Article

Η Αυτοκεφαλία και το σχίσμα στην παγκόσμια ορθοδοξία είναι αμερικανικά σχέδια