«Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται ώρα με την ώρα» λέει ο ΠΟΥ

Share:

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γάζα δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση εκεί επιδεινώνεται ώρα με την ώρα καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εντάθηκαν στο νότιο τμήμα του θύλακα, γύρω από τις πόλεις Χαν Γιούνες και Ράφα.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται με την ώρα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γάζα.

«Υπάρχουν έντονοι βομβαρδισμοί παντού, και εδώ στις νότιες περιοχές, τη Χαν Γιούνες ακόμα και στη Ράφα».

Βρετανικό στρατιωτικό αεροπλάνο θα πραγματοποιήσει πτήσεις επιτήρησης πάνω από το Ισραήλ και τη Γάζα

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας θα πραγματοποιήσει πτήσεις επιτήρησης πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και στον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ και τη Γάζα, επιβεβαίωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Το αεροσκάφος δεν θα φέρει οπλισμό, δεν θα έχει μάχιμο ρόλο και αποκλειστική αποστολή του θα είναι να εντοπίσει ομήρους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι μόνο πληροφορίες αναφορικά με τη διάσωση ομήρων θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διάσωση ομήρων.

Γαλλία-Μεσανατολικό: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα

Η Γαλλία διέταξε το πάγωμα για έξι μήνες των περιουσιακών στοιχείων του επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Γάζα, του Γιαχία Σινουάρ, που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

“Τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι που ανήκουν, κατέχονται ή ελέγχονται από τον κ. Γιαχία Σινουάρ (…) αποτελούν το αντικείμενο ενός μέτρου παγώματος περιουσιακών στοιχείων”, διευκρινίζεται στο διάταγμα της 30ής Νοεμβρίου του υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, που τίθεται σήμερα σε ισχύ.

Το υπουργείο του δεν ήταν διαθέσιμο προσώρας προκειμένου να διευκρινιστεί το ύψος αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Ο Γιαχία Σινουάρ, 61 ετών, είναι ο αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου: εκείνη την ημέρα, εκατοντάδες μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης εισέβαλαν σε κιμπούτς, στρατιωτικές βάσεις και σε ένα ρέιβ πάρτι στο Ισραήλ, που έζησε τη χειρότερη επίθεση εναντίον αμάχων από τη δημιουργία του το 1948, με έναν απολογισμό 1.200 θανάτων σύμφωνα με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, στους  βομβαρδισμούς και στις μάχες που διεξήγαγε το Ισραήλ από τότε σχεδόν 16.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι.

Τον Νοέμβριο, η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρώπης Λοράνς Μπουν είχε ταχθεί υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων με στόχο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, κυρίως οικονομικές, που θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή ενός παγώματος περιουσιακών στοιχείων.

Σε παρόμοιο διάταγμα που φέρει ημερομηνία 13 Νοεμβρίου, το Παρίσι είχε ανακοινώσει το πάγωμα για έξι μήνες των περιουσιακών στοιχείων του Μοχάμεντ Ντέιφ, που διοικεί τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς και είναι καταγεγραμμένος από το 2015 στον αμερικανικό κατάλογο των πλέον καταζητούμενων “διεθνών τρομοκρατών”. Στο στόχαστρο κυρώσεων είχε τεθεί επίσης ο αναπληρωτής του τελευταίου Μαρουάν Ίσα.

Από την πλευρά του, το Λονδίνο επέβαλε επίσης κυρώσεις –πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, εμπάργκο όπλων, απαγορεύσεις ταξιδίων– σε βάρος έξι ατόμων: τεσσάρων ηγετών της Χαμάς και δύο ατόμων που κατηγορούνται για χρηματοδότηση της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ο Μοχάμεντ Ντέιφ και ο Γιαχία Σινουάρ.

militaire.gr

Previous Article

Σατανισμὸς μὲ «εὐλογίαν» τοῦ ΕΣΡ

Next Article

Αναγνωρίστε τον Άσαντ, πριν χαθεί ο ελληνισμός!