Η καταδίκη του Ηγουμένου της Ι. Μονής Εσφιγμένου και ο αντιοικουμενιστικός αγών

Share:
Ορθόδοξος Τύπος Εφημερίδα

 

 Του κ. Γεωργίου Κ. Τραμπούλη, θεολόγου

Σε ποινή φυλάκισης 20 χρόνων καταδικάσθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017 ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, ως ηθικός αυτουργός για τα επεισόδια τα οποία εκτυλίχθηκαν τον Ιούλιο του 2013 στο κονάκι της Ιεράς Μονής, στις Καρυές.Επίσης, καταδικάσθηκε στην ίδια δίκη και ένας μοναχός της Αδελφότητας με την ίδια ποινή, ως φυσικός αυτουργός. Να σημειωθή ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν, όταν οι δικαστικοί επιμελητές επιχείρησαν να εκκενώσουν το κονάκι το 2013, κατ’ εφαρμογή δικαστικής απόφασης, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν αντιδράσεις και να εκτοξευθούν και βόμβες μολότωφ. Να υπενθυμίσουμε ότι η εκκένωση επιχειρήθηκε μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, το οποίο είχε κάνει δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της νέας Αδελφότητας, αποφασίζοντας την εκκένωση του αντιπροσωπείου στις Καρυές. Ακόμα, στην ίδια δίκη στο εδώλιο είχαν καθίσει άλλοι έξι μοναχοί, οι οποίοι είχαν καταδικασθή ως απλοί συνεργοί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, αλλά είχε δοθή ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής και είχαν αφεθή ελεύθεροι, έως να δικασθούν στο Εφετείο. Ενώ τρεις λαϊκοί που παραπέμφθηκαν στην δίκη για τα ίδια επεισόδια αθωώθηκαν. Να επισημανθή ότι το Δικαστήριο δεν είχε χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής και οι δύο καταδικασθέντες, οι οποίοι δεν παραβρέθηκαν στην δίκη, έπρεπε να οδηγηθούν άμεσα στην φυλακή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν εντάλματα, τα οποία θα αποσταλούν στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, ώστε να συλληφθούν τόσο ο ηγούμενος, Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος όσο και ο μοναχός, οι οποίοι βρίσκονται στην Μονή.

Το πραγματικό αίτιο των επεισοδίων είναι η διακοπή της μνημόνευσης του ονόματος του Πατριάρχη, από το 1972, από την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου λόγω των οικουμενιστικών ανοιγμάτων του και επειδή δεν ακολουθεί τις παραδόσεις της Εκκλησίας, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν. Το 2005 δημοσιεύθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία είχε ανοίξει τον δρόμο για την δίωξη των μοναχών και την εγκατάσταση νέας Αδελφότητας, η οποία είχε “στηθή” μετά από πιέσεις του Πατριαρχείου, απόφαση η οποία δεν έχει πραγματοποιηθή. Να υπενθυμίσουμε ότι η Αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια προβλήματα διαβίωσης, περίθαλψης, χορήγησης φαρμάκων αλλά και ποινικές διώξεις που της ασκούνται για πλημμελή διατήρηση και συντήρηση των κειμηλίων και  των μνημείων που διαφυλάσσονται στην Μονή. Προβλήματα που σκοπό έχουν να πιέσουν την Αδελφότητα, ώστε να εγκαταλείψη το Άγιον Όρος.

Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι η εκτόξευση μολότωφ είναι πράξη ανοίκειος για ένα χριστιανό πόσο μάλλον για ένα μοναχό, ακόμα και αν δεν έχει σκοπό να τραυματίση και είναι αμάρτημα και καταδικάζεται από την Εκκλησία. Όμως η επιβολή ποινής 20 χρόνων χωρίς αναστολή σε μία πράξη που δεν είχε σκοπό ούτε να τραυματίση ούτε να θανατώση, ταπεινά πιστεύουμε ότι είναι άδικη. Όταν μάλιστα εκκρεμούν υποθέσεις, όπως αυτή της πυρπόλησης της τράπεζας Marfin τον Μάϊο του 2010, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις υπάλληλοι της τραπέζης, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα στον τέταρτο μήνα, όπου οι δράστες παραμένουν ακόμα άγνωστοι. Πιστεύουμε ότι η ποινή των 20 χρόνων δεν έχει σκοπό να συνετίση, αλλά να αποστείλη μηνύματα, είναι πράξη παραδειγματισμού όλων εκείνων που επικρίνουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Έτσι επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν λειτουργεί ως “Μητέρα Εκκλησία”, όπως χαρακτηριστικά θέλει να αυτοαποκαλήται. Αντιθέτως έχει γίνει κήρυκας αιρετικών θέσεων με αποτέλεσμα να σκανδαλίζη, να διαιρή και να διχάζη τους πιστούς εδώ και ένα ολόκληρο αιώνα. Διχασμοί οι οποίοι συνεχίζονται μέχρι στις ημέρες μας. Διχασμοί οι οποίοι έχουν σαν αποτέλεσμα να υβρίζεται το όνομα της Αγίας Εκκλησίας μας αλλά και των ανθρώπων που με την ζωή τους την τίμησαν και την δόξασαν. Όπως οι υβριστικοί λόγοι ζηλωτών του παλαιού ημερολογίου για τα πρόσωπα των αγίων Παϊσίου και Πορφυρίου των Αγιορειτών. Διχασμοί που ωθούν αντιοικουμενιστές αγωνιστές σε αποφάσεις που αδυνατίζουν τον αγώνα κατά της παναιρέσεως του Οικουμενισμού. Επιβεβαίωση όλων των ανωτέρω είναι και η κάτωθι επιστολή από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Βοστώνης, Η.Π.Α., (η οποία ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο) προς τον Ο.Τ., η οποία τον επικρίνει για τον τρόπο που αγωνίζεται κατά του Οικουμενισμού. Ο Ο.Τ. σταθερός στον λόγο των πατέρων Χαραλάμπους και Μάρκου των ιερομονάχων ότι «ο αγώνας δίνεται μέσα στην Εκκλησία και δια της Εκκλησίας» με πόνο παρακολουθεί τις αποφάσεις διακεκριμένων κληρικών, μοναχών και λαϊκών, αποφάσεις οι οποίες έρχονται να επιβεβαιώσουν την γραμμή του Ο.Τ. όλη την προηγούμενη χρονιά, όπου τόνιζε με σθένος ότι η σύνοδος στην Κρήτη δεν έπρεπε να πραγματοποιηθή. Η παρούσα επιστολή της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως, νομίζουμε ότι απαντά στους προβληματισμούς μας ότι μερικοί αγωνιστές αδελφοί δεν χειρίζονται με σωστό τρόπο τον αγώνα τους. Τέλος, δημοσιεύουμε και την απάντηση του Ο.Τ. προς την Ι. Μ. Μεταμορφώσεως, για να είναι ενήμεροι και οι αναγνώστες.

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως, Βοστώνη, Η.Π.Α.

3/16.1.2017

Αγαπητοί μας εν Χριστώ,

συνεργάτες του Ορθοδόξου Τύπου,

Αποστέλλουμε επιταγή $400 «έναντι συνδρομής» για την εφημερίδα.

Θα παρακαλούσαμε ωστόσο να διακόψετε την αποστολή της στο μέλλον.

Συγγνώμη για την απόφασή μας αυτή (γράφω εκ μέρους της Μονής), αλλά αν χρειάζεται με δυό λόγια να «εξομολογηθού­με» τον λόγο της διακοπής θα λέγαμε ότι πάψαμε να την διαβάζουμε. Επί 40 η 50 χρόνια τώρα επαναλαμβάνονται από την εφημερίδα τα ίδια πράγματα. Αιρετικοί Πατριάρχες μπαίνουν αιρετικοί Πατριάρχες και επίσκοποι βγαίνουν κι εσείς συν­εχίζετε να κοινωνείτε μαζί τους, διαμαρτυρόμενοι δε, και να συμπαρασύρετε ψυχές που σας εμπιστεύονται, για τον ζήλο και την αγάπη σας προς τον Θεό και τη συντηρητική τοποθέτηση και γραμμή σας. Αφ’ ετέρου -σαν να μη έφτανε η κοινωνία σας με την αίρεση- διογκώνοντας τα «ιάσιμα» πολεμάτε τους πιστούς του πατρώου εορτολογίου, έχετε κόψει δηλαδή τον ομφάλιο λώρο με την Εκκλησία, που δεν έχει αλλάξει ιώτα ένα στα της Πίστεως. Διαλέξατε το ρεύμα που δρομολόγησε ο «καταστατικός χάρτης» της αιρετικής Εγκυκλίου του 1920, σαν να μη είναι γραμμένο και για σας το ψαλμικό «μετά ασεβών ου μη καθήσω».

Κατά καιρούς επανερχόσασταν δριμείς στην πολεμική σας κατά των Ορθοδόξων. Ν’ αναφέρουμε, για παράδειγμα, τη σειρά καυστικών άρθρων σας εναντίον του αγίου και Ομολογητή ιεράρχη Φιλαρέτου των Ρώσων της Διασποράς; Η δε άρνησή σας τότε να δημοσιεύσετε αντιρρήσεις αναγνωστών σας (τις θάβατε, είναι η πιο κατάλληλη λέξη, αλλ’ οι παθόντες τις διακήρυτταν!) πιστοποιεί ανάγλυφα την ποιότητα της δεοντολογίας σας ακόμη και από καθαρά δημοσιογραφική άποψη.

Δεν είμαστε της γνώμης ότι αν η εφημερίδα διέκοπτε αύριο την κυκλοφορία της θα υπήρχαν πολλοί που θα λυπόντουσαν γι’ αυτό. Ήδη αρκετοί από αμνημονεύτων χρόνων είχαν ζητήσει την διακοπή αποστολής της εφημερίδας. Η δική μας απόφαση μάλλον καθυστερημένα ακολουθεί. Η διαρκής ανακύκλωση ατέρμονων διαμαρτυριών κατά του Οικουμενισμού δεν δικαιολογεί την περαιτέρω σπατάλη χαρτιού και μελάνης. Ας σας συνδράμει ο κ. Βαρθολομαίος στην «εκκλησία» του οποίου ανήκετε. Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν υπονοούμε κανενός είδους «αποτείχιση» που εν προκειμένω είναι αδόκιμη. Η λοξοδρόμηση έχει την αφετηρία της στο 1920 και μόνο εκεί βρίσκεται η αρχή του ήδη περιπεπλεγμένου μίτου της Αριάδνης. Αν τα υπαγορεύματα των τεκτόνων, τους οποίους πολεμάτε μεν αλλά, στην τάξη των ουραγών ακολουθείτε, κι αν το οριστικό και τελεσίδικο Ανάθεμα (το οποίο με την «άρση» του 1965 επιπίπτει επί των αιρόντων) είναι επιλογή σας, ευχών μεν χρεία αλλά δικό σας αποκλειστικό δικαίωμα.

Είθε ο Θεός να σας οδηγεί και να σας ευλογεί!

Βασίλειος Ιερομόναχος

Απάντησις Ο.Τ.

Οσιολογιώτατε Ιερομόναχε π. Βασίλειε,

ευχαριστούμε ειλικρινώς δια την επί τόσα έτη εμπιστοσύνην σας προς τον Ο.Τ., ο οποίος αγωνίζεται με «ζήλο και αγάπη προς τον Θεό» δι’ όλα τα εκκλησιαστικά ζητήματα, εις τα οποία επιμένει -με ίδια η νέα επιχειρήματα όπως και όπου αυτό απαιτείται- έως ότου αυτά επιλυθούν. Η «καυστική» κριτική του Ο.Τ. είναι προς κάθε πλευράν και προσπαθούμε να δημοσιεύωμεν όσα περισσότερα κείμενα, όταν όμως αυτά είναι δυνατόν όντως να δημοσιευθούν. Ο Ο.Τ. δεν θα παύση να γράφη την αλήθειαν ακόμη και όταν αυτή δυσαρεστή αναγνώστας του. Αν το ζήτημα του Οικουμενισμού ήτο απλόν θα είχε ήδη λυθή με το Ημερολογιακόν Σχίσμα.

«Αλλ’ η έκαστος εν τη εαυτού αμαρτία αποθανεί­ται και του φαγόντος τον όμφακα αιμωδίασαν οι οδόντες αυτού» (Ιερ. 38,30). Λυπούμεθα που μας κατατάσσετε εις τους ασεβείς, διότι είμεθα ίσως οι μόνοι που όντως επιδιώκομεν την ενότητα και πραγματικά επιζητούμεν την διεξαγωγήν διαλόγου όχι μόνον δια όλα τα ζητήματα αλλά ιδιαιτέρως δια το συγκεκριμένον. Θα εξακολουθήσωμεν να σας αποστέλλωμεν τον Ο.Τ., διότι το ζήτημα δεν είναι οικονομικόν αλλά πνευματικόν.

Μετά σεβασμού

Ο Διευθυντής Συντάξεως

Γ. Τραμπούλης

Previous Article

Ο συκοφάντης του Ο.Τ. είναι όργανον της μασονίας;

Next Article

ΣΕΙΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΑΙ ΚΩΦΕΥΟΥΝ;

Διαβάστε ακόμα