Η κυβέρνηση «τελειώνει» τους επιστήμονες που την εξέθεσαν για τις καταστροφές!

Share:

 

«Θα υπάγονται σε εμάς»

ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μεταφέρονται στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας!

Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στους επιστήμονες και την κυβέρνηση τις προηγούμενες εβδομάδες, με αφορμή τα όσα έλεγαν οι ειδικοί για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα μας και την αδράνεια της, έληξε!

Πώς; Απλά! Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ΕΜΥ θα υπάγονται πλέον στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι προτού βγάλουν κάποια ανακοίνωση θα ρωτούν την ίδια την κυβέρνηση.

«Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις κατηγορίες που δέχθηκε, ότι δεν αποδέχεται τα στοιχεία της επιστήμης, με αφορμή τα όσα έγιναν με την πυρκαγιά στον Έβρο, τότε που το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έλεγε ότι ήταν η μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της ΕΕ και η κυβέρνηση διαφωνούσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν επισκέφτηκε τον Έβρο είδε από κοντά ότι η καταστροφή ήταν μικρότερη, απ’ αυτή που νόμιζαν αρχικά.

Να θυμίσουμε ότι τότε η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, είχε μιλήσει για «προπαγάνδας αριθμών», σε μια προσπάθεια να υποτιμήσει τα δεδομένα της έρευνας, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο να δίνει αποστομωτική απάντηση.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο του κράτους, τόνιζε ότι εδώ και 181 χρόνια «θεραπεύει πλήθος επιστημονικών θεματικών» και παρακολουθεί μετρητικούς σταθμούς και δορυφορικά δεδομένα σε όλη τη χώρα.

«Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών. Αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας» τόνιζαν στην απάντησή τους προς τα στελέχη της κυβέρνησης που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα στοιχεία τους, προκειμένου να καλύψουν τις ευθύνες τους.

Και φυσικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δεν είχε αναφερθεί μόνο στις πυρκαγιές, καθώς και στις πλημμύρες με ανακοίνωσή του είχε τονίσει ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση, το meteo.gr έκανε λόγο για τρεις διαφορετικές προειδοποιητικές ανακοινώσεις σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα που θα ακολουθούσαν, οι οποίες προφανώς αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Η απάντηση στον Κυρ. Μητσοτάκη για την ένταξη στην Πολιτική Προστασία

«Η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτούν ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθεί», απαντά ο διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, στην απόφαση του πρωθυπουργού να το εντάξει μαζί με την ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία.

Ο καθηγητής Μανώλης Πλειώνης επισημαίνει πως συμφωνεί ότι «στην προσπάθεια να προφυλάξουμε τις ζωές και περιουσίες των συνανθρώπων μας, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την οικονομία πρέπει να συστρατευθούμε όλοι», τονίζει ωστόσο πως «ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητες του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του, αλλιώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις».

Αναφέρει μάλιστα πως θα επιδιώξει να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το συντομότερο.

Ολόκληρη η ανάρτηση στο Facebook:

Άκουσα με προσοχή τη συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και συμφωνώ ότι στην προσπάθεια να προφυλάξουμε τις ζωές και περιουσίες των συνανθρώπων μας, το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την οικονομία πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, Πολιτεία, Επιστήμη, Τοπική & Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία Πολιτών, όπως έχω επισημάνει επανειλημμένα και με αρθρογραφία μου στον ημερήσιο και περιοδικό Tύπο. Ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητες του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του, αλλιώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις.

Η βασική και θεμελιώδης αποστολή του ΕΑΑ, ως Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο (μάλιστα το 1ο της νεώτερης Ελλάδας), είναι η εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα επιστημονικών τομέων, δηλαδή η παραγωγή νέας γνώσης αλλά και η μεταλαμπάδευση της στη κοινωνία. Θα ήταν κοινοτοπία να αναφέρω την κατάκτηση του Δυτικού Πολιτισμού ότι η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτεί ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθεί.

Σημειώνω επίσης, ότι μέρος μόνο του πλούτου της γνώσης που παράγεται στο ΕΑΑ μετουσιώνεται σε καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, ορισμένα εκ των οποίων αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Όσον αφορά αυτό το σκέλος της δραστηριότητας του ΕΑΑ, ήταν και είναι στόχος μας η στενή συνεργασία, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παλαιότερα και προσφάτως με το Υπουργείο ΚΚ & ΠΠ. Αυτό μπορεί να γίνει με προγραμματική συμφωνία ή/και με Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν και άλλα Ερευνητικά Κέντρα με αντίστοιχα υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπ. Ναυτιλίας).

Θα επιδιώξω να συναντηθώ με τον κ. Πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν, καθότι βρίσκομαι σε υπερατλαντικό επαγγελματικό ταξίδι, για να τον ενημερώσω για τις επανειλημμένες προσπάθειές μου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ήδη από τις αρχές του 2022, και να του εκθέσω τις απόψεις μου για το πως θα μπορούσε η ενεργοποίηση του άρθρου 41 του Ν.4662/2020 (νόμος για την Πολιτική Προστασία) και του άρθρου 25 του Ν.4936/2022 (Κλιματικός νόμος) να αποτελέσει την απαραίτητη θεσμική βάση για ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών φορέων, και του ΕΑΑ φυσικά, με το Υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, χωρίς να χρειάζεται η υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείο αυτό».

 

Σφοδρές αντιδράσεις για την ένταξη τους στην Πολιτική Προστασία

 

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ όπου ανέφερε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα ενταχθούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του καλοκαιριού. Δεν είναι η ώρα να μιλήσω για αυτά. Θα μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα, για να γίνουμε πιο αποτελεσματική. Στην περίπτωση των πλημμυρών δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει στην Πολιτική Προστασία τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία».

Η δήλωση αυτή σχολιάστηκε εντόνως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για «φίμωση» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της ΕΜΥ όπου κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και των πλημμυρών «διέλυαν» τα κυβερνητικά αφηγήματα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τους.

 

Μία από τις πλέον ιστορικές και επικές ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έλαβε την δημοσιότητα που θα έπρεπε.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία γίνεται μια φορά τουλάχιστον κάθε 300 χρόνια και πάντα γράφεται στην ιστορία. Με άλλες μορφές αντίδρασης βέβαια, όχι τόσο μειλίχιες όσο αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη λοιπόν να υπάγει την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πολιτική Προστασία, είναι μία πραγματική τομή με την υπογραφή του ορωθυπουργού μας.

Επιτέλους, βρέθηκε ένας ηγέτης με το ανάλογο σθένος για να συγκρουστεί επιτέλους με την επιστημονική κοινότητα η οποία νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Επιστήμονες μάλιστα από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, είχαν το θράσος να αμφισβητήσουν τους ισχυρισμούς του σύγχρονου Μωυσή, θεοπέμπτου Κυριάκου, αναφορικά με τις πρόσφατες θεομηνίες και καταστροφές!

Θα πρέπει λοιπόν επιτέλους οι επιστήμονες να κατανοήσουν ότι είναι απλοί θνητοί, μπροστά στον παντοδύναμο κυβερνήτη μας!

Θα πρέπει επίσης να είναι ευγνώμονες, που απλώς καταπίνονται από το επιτελικό κράτος του Κυριάκου και δεν καίγονται στην πυρά. Οι οποίοι, δεν έμειναν καν στην ιστορία, σε αντίθεση με τον Γαλιλαίο που την γλίτωσε

 

primenews.press

Previous Article

Ο ρόλος, οι ευθύνες και τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα των γονέων

Next Article

Ἐθνικαί συμφοραί, προδοσίαι – Μνημόνια καὶ πυρκαϊαί