Η κ. Μπόγκνταν μίλησε για τη δυσάρεστη αλήθεια της Ουκρανικής Ορθοδοξίας

Share:

 

Η πρώην επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνοπολιτικής προέτρεψε τους δημοσιογράφους να μην φοβούνται να καλύψουν με ειλικρίνεια το θρησκευτικό ζήτημα στην Ουκρανία.

Η πρώην επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνοπολιτικής και Ελευθερίας της Συνείδησης Έλενα Μπόγκνταν προέτρεψε τους δημοσιογράφους να δείξουν με ειλικρίνεια την ενοχλητική αλήθεια της Ουκρανικής Ορθοδοξίας. Έγραψε σχετικά στο άρθρο της που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Dialog.tut.

Σύμφωνα με την Έλενα Μπόγκνταν η άβολη αλήθεια, που αγνοεί ο ουκρανικός τύπος, είναι  ότι πολυάριθμοι πιστοί της UOC που ήρθαν στη θ. λειτουργία αναγκάσθηκαν να προσευχηθούν στην παγωμένη αυλή της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, επειδή εκδιώχθηκαν από την Τράπεζα όπου προσεύχονταν και μπορούσαν να παραμείνουν. Επίσης, η πρώην επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνοπολιτικής και Ελευθερίας της Συνείδησης χαρακτήρισε την κατάσταση στην Belogorodka, όπου οι πιστοί της UOC προσεύχονται στο υπόγειο, μια άβολη αλήθεια, αφού τα μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι η θρησκευτική κοινότητα είχε μεταφερθεί ομόφωνα στην OCU του Επιφάνιου.

Η Έλενα Μπόγκνταν λέει ότι τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν μονόπλευρα την κατάσταση γύρω από την έξωση της UOC από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου προκειμένου να τη μεταφέρουν στο OCU. Σύμφωνα με αυτήν, η OCU του Επιφάνιου δεν έχει μοναχούς για να κατοικήσουν στη Λαύρα.

«Κυριολεκτικά απέναντι (σ.σ. από τη Λαύρα του Κιέβου) βρίσκεται η Εκκλησία του Θεοδοσίου των Σπηλαίων και η Μονή του Αγίου Θεοδοσίου της OCU. Και αν οι πιστοί δεν χωρούσαν τακτικά στη λειτουργία στην εκκλησία του Θεοδοσίου των Σπηλαίων, και αν υπήρχαν δεκάδες μοναχοί που δεν χωρούσαν στα κτίρια του μοναστηριού, αυτό θα ήταν εδώ και καιρό στις ειδήσεις των μέσων ενημέρωσης και στον τηλεμαραθώνιο ως επιχείρημα υπέρ της μεταφοράς της Λαύρας στην OCU», έγραψε συγκεκριμένα.

«Είναι έτοιμα τα ΜΜΕ να ερωτηθούν τι βρίσκεται στα κτίρια της Μονής του Αγίου Θεοδοσίου και γιατί δεν υπάρχουν πολυάριθμοι μοναχοί στις λειτουργίες της; Όλα αυτά είναι μέρος της άβολης αλήθειας της Ουκρανικής Ορθοδοξίας. Ας είναι αυτό ένα κάλεσμα για δράση για έντιμους επαγγελματίες δημοσιογράφους. Και μην φοβάστε ότι η ειλικρίνειά σας θα παίξει στα χέρια της ρωσικής προπαγάνδας: μια ειλικρινής ματιά είναι μια από τις ισχυρότερες μακροπρόθεσμες συνεισφορές στην εθνική ασφάλεια.

Όσο πιο γρήγορα η ουκρανική κοινωνία αρχίσει να προσέχει την άβολη αλήθεια της Ουκρανικής Ορθοδοξίας σε όλες τις πτυχές της, τόσο πιο πολιτισμένη, αλληλέγγυα και δυνατή θα είναι», κατέληξε η κ. Μπόγκνταν.

Έλενα Μπόγκνταν. Φωτογραφία: dialogtut.org

κ. Ἕλενα Μπόγκνταν

 

Επιπλέον δήλωσε ότι από τη στιγμή που η πολιτική πορεία για την «πνευματική ανεξαρτησία» ανακηρύχθηκε την 1η Δεκεμβρίου, πολλοί πιστοί της UOC αισθάνονται φυσικά προδομένοι από το κράτος τους. Έγραψε σχετικά σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Dialog.tut.

«Η αληθινή πνευματική ανεξαρτησία έχει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο – πιο ειλικρινές, στοχαστικό και ανθρώπινο», γράφει συγκεκριμένα.

Η Έλενα Μπόγκνταν σημειώνει ότι οι τίτλοι υψηλού προφίλ στα μέσα ενημέρωσης, γεμάτοι μίσος για την UOC, δεν αντικατοπτρίζουν την περίπλοκη, άβολη αλήθεια της Ουκρανικής Ορθοδοξίας, αλλά δημιουργούν επικίνδυνες ψευδαισθήσεις που βυθίζουν την κοινωνία μας βαθύτερα στον παραλογισμό και δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους σε βάθος χρόνου όρος. Συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για την εθνική ασφάλεια.

Σχολιάζοντας την εντολή των αρχών να εκκενωθούν οι χώροι της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου πριν από τις 29 Μαρτίου, η Έλενα Μπόγκνταν σημείωσε ότι εάν η UOC αναγκαστεί να αλλάξει τοποθεσία, η ενότητα της Ουκρανικής Ορθοδοξίας δεν θα έρθει και η εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας δε θα ενισχυθεί.

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, ο πρώην επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνοπολιτικής προειδοποίησε ότι το εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ουκρανία θα μπορούσε να μετατραπεί σε τραγωδία.

spzh.news

Previous Article

Καθηγούμενος Παύλος: Η Αδελφότητα δεν θα εγκαταλείψει τη Λαύρα οικειοθελώς

Next Article

Μητρ. Βαρσανούφιος: Ἡ διεθνής κοινή γνώμη πρέπει νά ὑψώσει τό ἀνάστημά της γιά νά ὑπερασπιστεῖ τήν Λαύρα