Η μισθοδοσία του κλήρου δεν υπάρχει επειδή μας αγαπάει η Πολιτεία

Share:

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος μίλησε για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας σε συνέντευξή του στο Θεσσαλία LIVE.

”Πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει τί θα πει χωρισμός Εκκλησίας-Πολιτείας. Αυτό το σύνθημα ακούγεται για πολλές δεκαετίες, και από εκεί και μόνο φαίνεται πόσο παλιό είναι. Είναι μία ιδεολογική αγκύλωση και τίποτα παραπάνω”

”Κάποιοι συνδέουν στο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας και την μισθοδοσία του κλήρου. Η μισθοδοσία του κλήρου δεν υπάρχει επειδή μας αγαπάει η Πολιτεία ή επειδή εμείς έχουμε επιβάλλει την θέλησή μας στην Πολιτεία. Αυτό είναι συμβατικό αντάλλαγμα για τις πολλαπλές απαλλοτριώσεις, δημεύσεις, εκούσιες εκχωρήσεις, δωρεές εκκλησιαστικής περιουσίας που έχουν συμβεί από το 1821 και εντεύθεν”,

”Το Σύνταγμα ομιλεί περί επικρατούσας θρησκείας, είπε, και κάποιοι προσπαθούν να το ερμηνεύσουν αυτό με όρους στατιστικής, το Σύνταγμά όμως δεν είναι στατιστική. Το επικρατούσα θρησκεία σημαίνει Ορθόδοξο πρόσημο στο Κράτος. Κάποιοι θέλουν να μιλήσουν για ουδετερόθρησκο Κράτος, εμείς λέμε ότι το Κράτος μας μπορεί να είναι αμερόληπτο, μπορεί να είναι αντικειμενικό. Το ουδέτερο στα θρησκεύματα είναι μια άλλη ιδεολογία, δηλ. μπορεί να έχει Ορθόδοξο πρόσημο, μπορεί να έχει καθολικό πρόσημο, προτεσταντικό πρόσημο. Αυτό το ουδέτερο πρόσημο είναι μία άλλη ιδεολογία και ως τέτοια έχει αναγνωριστεί και έχει κηρυχθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.

Για τις αντιδράσεις του κλήρου σχετικά με το θέμα της μισθοδοσίας  υπογράμμισε: ”Ο κλήρος ξεσηκώθηκε όταν πήγε να υπάρξει μία ανεπίτρεπτη κόντρα, στο σημείο του ότι, 10,000 ιερείς που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο εμποδίζουν την πρόσληψη 10,000 άλλων ανθρώπων. Αυτό που πήγε να γίνει και να βάλουν τον ιερέα σε μία κόντρα με τον λαό, ήταν που ξεσήκωσε κάποιους και ήταν που ενόχλησε τους κληρικούς, οι οποίοι είναι ακριβώς δίπλα στο λαό”.

Previous Article

Δια βοής;!

Next Article

Συνάντηση με αντιπροσωπία κληρικών ο κ. Γαβρόγλου

Διαβάστε ακόμα