Η μυστική αποστολή όπλων από τις στρατιωτικές αποθήκες στην Κοζάνη

Share:

 

 • Μέσα από κατοικημένες περιοχές πέρασαν 25 νταλίκες χωρίς κανείς να ενημερωθεί. Βίντεο ντοκουμέντο.
 • Μιλούν δυο πρώην Αργηγοί ΓΕΕΘΑ, ένας πρώην Αρχηγός του ΓΕΣ και ένας Αντιστράτηγος

των Πάρι Καρβουνόπουλου, Βασίλη Γαλούπη, Βαγγέλη Τριάντη και Ιωάννας Στασινού

Τι προέκυψε από την έρευνα

 1. Η άγνωστη διαδρομή του κονβόι την Τρίτη και την Τετάρτη 29-30 Νοεμβρίου 2022 στα χωριά της Κοζάνης
 2. «Ρωτήστε τις ελληνικές αρχές», απάντησε επίσημα το ΝΑΤΟ στους Data Journalists, χωρίς να διαψεύδει. Σιωπή από το ΓΕΕΘΑ.
 3. «Η Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας μάς ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι ναι, ήταν μεταφορά πυρομαχικών» δηλώνει δημοσιογράφος από την Κοζάνη – «Συζητώντας με πρώην στρατιωτικούς και με αξιόπιστες πηγές, επρόκειτο για μεταφορά βλημάτων για πυροβολικό, των 155 χιλιοστών»
 4. Ποια είναι η βουλγαρική εταιρεία που έκανε τη μεταφορά. Παρέχει υπηρεσίες logistics για «επικίνδυνα εμπορεύματα», διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης εκρηκτικών και πυρομαχικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Το 2013 ανέλαβε και διεκπεραίωσε τη μεταφορά 300 τόνων πυρομαχικών από την Ευρώπη στη Βόρεια Αφρική
 5.  Γεώργιος Καμπάς (αρχηγός ΓΕΣ έως το 2020): «Δεν αποθηκεύουν εδώ πυρομαχικά άλλες χώρες. Τα πυρομαχικά είναι ελληνικά»
 6. Αντιστράτηγος ε.α Λάμπρος Τζούμης17.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλ. πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν.
 7. Χ. Χριστοδούλου Πτέραρχος ε.α -Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μέχρι το 2020: «Ανησυχώ γιατί τίποτα απ΄ όσα δώσαμε δεν έχει αντικατασταθεί».

Τι λέει η τοπική δημοτική Αρχή

 1. Ακατανόητη μυστικοπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης – Η μόνη που δεν ενημερώνει ούτε καν την Βουλή για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία
 2. Πίνακας Council on Foreign Relations: Μέχρι τον Νοέμβριο η Ελλάδα είχε στείλει, αναλογικά με το ΑΕΠ της, την ίδια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με τις ΗΠΑ και μεγαλύτερη από την Γερμανία

Στα χωριά της Κοζάνης τα μποτιλιαρίσματα είναι ασυνήθιστα τις καθημερινές. Κι όμως, την Τρίτη και την Τετάρτη 29-30 Νοεμβρίου 2022 η κίνηση στους μικρούς επαρχιακούς δρόμους θύμιζε μεγάλα αστικά κέντρα. Τα ξημερώματα νταλίκες, με ξένες πινακίδες και διακριτικά, «αγκομαχούσαν» να περάσουν από το «στενό» επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Το περίεργο για όσους ντόπιους ξύπνησαν από τον θόρυβο ήταν ότι αυτές οι 20-25 ξένες νταλίκες συνοδεύονταν από περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας. Κάποιες από τις απορίες λύθηκαν, όχι όλες πάντως, όταν ξημέρωσε πια η 30η Νοεμβρίου.

Στις 9.21 π.μ. ένα τοπικό Μέσο Ενημέρωσης, το site kozanimedia, δημοσίευε βίντεο με τις θηριώδεις νταλίκες, που έμοιαζαν με φορτηγά – ψυγεία, να περνούν από το χωριό της Λευκοπηγής, 8-10 χλμ. έξω από την πόλη της Κοζάνης. Φυσικά στο θέμα δεν έδωσε σημασία κανένα μεγάλο αθηναϊκό μέσο…

Στο ρεπορτάζ που συνόδευε τα πλάνα γινόταν αναφορά για κατεύθυνση του κομβόι προς την Κοζάνη: «Σύμφωνα με κατοίκους και αναγνώστες, αλλά και με το βίντεο που ακολουθεί, πρόκειται για νταλίκες με πινακίδες Βουλγαρίας και Πολωνίας, οι οποίες μεταφέρουν πυρομαχικά, τα οποία παρέλαβαν από αποθήκη του ΝΑΤΟ που βρίσκεται πέριξ της περιοχής της Ροδιανής, προς άγνωστη κατεύθυνση», σημείωνε το εν λόγω τοπικό site.

Έκανε λόγο ακόμη και για την παρουσία περιπολικών, υπολογίζοντας των αριθμό των νταλικών σε 20-25, ενώ «και από την Ελληνική Αστυνομία επιβεβαιώνεται η σχετική μεταφορά πυρομαχικών».

 

 

Η είδηση ουδέποτε διαψεύστηκε. Και τα ερωτήματα που γεννήθηκαν ήταν πολλά:

 • Το υλικό που μετέφεραν οι νταλίκες προήλθε πράγματι από αποθήκες του ΝΑΤΟ ή ήταν του Ελληνικού Στρατού;
 • Αν ήταν του Ελληνικού Στρατού και το κομβόι «έφυγε» προς το εξωτερικό, τα πυρομαχικά αντικαταστάθηκαν;
 • Για ποιο λόγο παρέλαβαν το υλικό φορτηγά με ξένες πινακίδες και διακριτικά, από την Βουλγαρία και την Πολωνία;
 • Ποιος ήταν ο προορισμός των νταλικών;
 • Γιατί δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση από τις Ελληνικές Αρχές;
 • Και, βέβαια, κατά πόσο είναι ασφαλές να περνά μέσα από κατοικημένες περιοχές ανυποψίαστων πολιτών τόσες νταλίκες με πολεμικό υλικό;

Οι Data Journalists διεξήγαγαν μια μεγάλη και πολύπλευρη έρευνα προκειμένου να απαντήσουν στα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με κατοίκους κι αυτόπτες μάρτυρες το κομβόι πέρασε σίγουρα μέσα από αρκετά χωριά. Ο δρόμος μετά την Εγνατία οδηγεί στο Βατερό, στον Άργιλο, μετά στο Πρωτοχόρι, στην Λευκοπηγή που είναι και το μεγαλύτερο στην περιοχή για να φτάσει στην Κερασιά και την Ροδιανή, όπου ενδιαμέσως βρίσκεται και μια από τις τοπικές αποθήκες της ευρύτερης περιοχής, αφού υπάρχουν κι άλλες.

Ένα αξιοσημείωτο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι τοπική αντι-ιμπεριαλιστική οργάνωση είχε κάνει διαδήλωση με πανό στην κεντρική πλατεία Κοζάνης λίγα 24ωρα πριν, προειδοποιώντας ότι «θα κατέβουν να φορτώσουν» για τη μεταφορά πυρομαχικών και αποδίδοντάς την στο ΝΑΤΟ. Για «αποθήκη του ΝΑΤΟ» έκανε λόγο και το τοπικό δημοσίευμα.

Το σχετικό ερώτημά μας προς το ΝΑΤΟ, ωστόσο, αν το συγκεκριμένο κομβόι κινήθηκε με εντολή και πυρομαχικά της Συμμαχίας, έλαβε την εξής απάντηση: «Απευθυνθείτε στις Εθνικές Αρχές» χωρίς να διαψεύδουν πάντως την αποστολή.

Οι Data Journalists έχουν υποβάλει σχετικό ερώτημα στο ΓΕΕΘΑ και αναμένει απάντηση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση.

Ο Αντιστράτηγος ε.α Λάμπρος Τζούμης επισημαίνει ότι το είδος των πυρομαχικών που έχουν σταλεί στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχίες. Αναφέρεται σε 17.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλ. τα οποία όπως λέει θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν.

 

 

Σε ερωτήματα που θέσαμε σε κατοίκους και ΜΜΕ της περιοχής επιβεβαίωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που συνέβη τέτοιο περιστατικό. Είναι κάτι ασυνήθιστο, παρά τις αρκετές στρατιωτικές αποθήκες στην περιοχή.

Ο δημοσιογράφος από την Κοζάνη Παναγιώτης Πλιάτσιος που δημοσιοποίησε το θέμα δήλωσε στους Data Journalists ότι «επισήμως το Γραφείο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας μάς ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι ναι, ήταν μεταφορά πυρομαχικών» και ότι «συζητώντας με πρώην στρατιωτικούς, με πρόσωπα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και με αξιόπιστες πηγές, μας μετέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για μεταφορά βλημάτων για πυροβολικό, των 155 χιλιοστών».

Στην ερώτηση των Data Journalists σχετικά με το αν ήταν ενήμερη η τοπική Δημοτική Αρχή, εκπρόσωπος από το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου Κοζάνης επιβεβαίωσε τις σχετικές εικόνες με το κομβόι.

Επιπλέον εκπρόσωπος από το γραφείο Δημάρχου Κοζάνης, κατόπιν επικοινωνίας, μάς διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε καμία επίσημη γραπτή ενημέρωση που να εστάλη στο γραφείο Δημάρχου προκειμένου να είναι η δημοτική αρχή ενήμερη σχετικά με την επιχείρηση μεταφοράς που πραγματοποιήθηκε.

Οι Data Journalists εντόπισαν ποια είναι η βουλγαρική εταιρεία που έκανε τη μεταφορά, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση στο ερώτημα που υπέβαλλε στον CEO της Tempuslink ltd. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης εκρηκτικών και πυρομαχικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το 2013 ανέλαβε και διεκπεραίωσε τη μεταφορά 300 τόνων πυρομαχικών από την Ευρώπη στη Βόρεια Αφρική.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού μέχρι το 2020, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Γεώργιος Καμπάς μάς δηλώνει on camera ότι πρόκειται για ελληνικά πυρομαχικά: «Δεν αποθηκεύουν εδώ πυρομαχικά άλλες χώρες. Τα πυρομαχικά είναι ελληνικά, τα οποία χρησιμοποιούνται και αυτά, όπως κι όλα αν χρειαστεί για τη χρήση κι από το ΝΑΤΟ με το άρθρο 5 και ούτω καθεξής. Δεν είναι άλλα».

Καυτηριάζει επίσης την έλλειψη ενημέρωσης, τουλάχιστον προς την Βουλή, για τις μεταφορές στρατιωτικού υλικού προς το εξωτερικό, δηλώνοντας και την ανησυχία του για το αν αυτό το υλικό θα λείψει από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις:

 • «Είναι πράγματα που φεύγουν από την Ελλάδα, είναι πυρομαχικά, που πάνε στην Ουκρανία. Αν πηγαίνουν εκεί, τότε υπάρχουν πυρομαχικά που είναι επιχειρησιακά αναγκαία και άλλα που δεν είναι. Αν δεν είναι επιχειρησιακά αναγκαία μπορούν κάλλιστα, και με την Βουλή ενημερωμένη, να τα πωλήσουν, νοικιάσουν ή δωρίσουν. Τα επιχειρησιακά αναγκαία είναι εγκληματικό να καθόμαστε και να τα δίνουμε, διότι είμαστε μια χώρα που δεν έχουμε γύρω μας μια γειτονιά αγγέλων. Έχουμε πολλά προβλήματα εξ’ Ανατολών, τα ξέρουμε με την Τουρκία».
 • «Βλέπω ότι συνεχώς φεύγουν νταλίκες και νταλίκες με πυρομαχικά. Και σίγουρα αυτά τα πυρομαχικά, διότι δεν έφυγαν μια και δυο αλλά πάρα πολλές νταλίκες (σ.σ. εννοώντας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο), αρχίζουν να απομειώνουν τα αποθέματα πυρομαχικών στη χώρα μας».
 • «Ποιος είναι ο λόγος που τους έπεισε να πάρουν δικά μας πυρομαχικά, εύχρηστα κι επιχειρησιακά αναγκαία, και να τα δώσουμε Ουκρανία;».

Κατά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Κοζάνης, Αριστείδη Λαμπαδά που μας παρέθεσε και δυο φωτογραφίες «το κομβόι είχε καταφτάσει τις προηγούμενες μέρες και διανυκτέρευσαν στην πόλη της Κοζάνης. Όλα έγιναν μυστικά χωρίς καμία, εννοείται, ενημέρωση για την επικινδυνότητα της όλης επιχείρησης».

Κατά τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Πλιάτσιο, πάντως, δεν αποκλείεται να έγινε μεταφορά με δυο διαφορετικά κομβόι που το καθένα είχε από 20-25 νταλίκες, με το δεύτερο, όμως, να μην υποπίπτει στην αντίληψη των ντόπιων όπως συνέβη με το πρώτο.Η ερώτηση προς το NATO

Η απάντηση από το NATO

Οι ερωτήσεις των datajournalists και η επίσημη απάντηση από Αξιωματούχο του ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: «Το ΝΑΤΟ δεν στέλνει πυρομαχικά στην Ουκρανία, μόνο τα κράτη – μέλη του, γι’ αυτό ρωτήστε τις Ελληνικές Αρχές»

Απευθυνθήκαμε στο ΝΑΤΟ και καταθέσαμε εγγράφως τρία ερωτήματα, με αφορμή όσα δημοσιεύθηκαν στον τοπικό Τύπο της Κοζάνης και με την ενημέρωση προς την Ατλαντική Συμμαχία ότι οι Data Journalists διερευνούν αυτό το θέμα.

Οι ερωτήσεις μας ήταν αν όντως έγινε μεταφορά πυρομαχικών ή οποιουδήποτε άλλου στρατιωτικού υλικού για λογαριασμό του ΝΑΤΟ από την Κοζάνη, αν γνώριζαν για τη μεταφορά οι Ελληνικές Αρχές και ποιες ήταν αυτές και, τέλος, αν, εφόσον πραγματοποιήθηκε μεταφορά, το θεωρούν ασφαλές να περνούν φορτηγά με πυρομαχικά μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Η ερώτησή μας εστάλη στο ΝΑΤΟ στις 4 Ιανουαρίου 2023 και η απάντηση που λάβαμε από Αξιωματούχο της Ατλαντικής Συμμαχίας ήρθε μια ημέρα μετά, στις 5 Ιανουαρίου:

«Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν παρέχει θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι (σ.σ. τα κράτη-μέλη) του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία με όπλα, πυρομαχικά και διαφορετικούς τύπους στρατιωτικής υποστήριξης. Και οι Σύμμαχοι προσφέρουν τώρα μεγαλύτερης εμβέλειας, πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας, πιο προηγμένα όπλα πυροβολικού και πιο σύγχρονα όπλα των στάνταρντ του ΝΑΤΟ.

Συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο χρειαστεί, ώστε η Ουκρανία να επικρατήσει.

Όλα αυτά κάνουν την διαφορά στο πεδίο της μάχης κάθε μέρα, βοηθώντας την Ουκρανία να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, το οποίο είναι κατοχυρωμένο στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο χρειαστεί, ώστε η Ουκρανία να επικρατήσει.

Για την συγκεκριμένη ερώτησή σας, σάς παραπέμπουμε στις εθνικές Αρχές».

Η συνέχεια εδώ

datajournalists.co.uk

Previous Article

Γιόρτασαν την 32η επέτειο της ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Next Article

Από το Νταβός, στην γκρίζα ζώνη της πρωθυπουργικής μυστικής διπλωματίας