Η πίεση στην κανονική Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία θα αυξηθεί μετά την άφιξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Share:

Η πίεση στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία θα αυξηθεί μετά την άφιξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σημείωσε ο θεολόγος της Σερβικής Εκκλησίας.

Μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του Φαναρίου στην Ουκρανία, η επίθεση στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία αναπόφευκτα θα ενταθεί, δήλωσε ο πρωθιερέας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ντάρκο Τζόγκο, καθηγητής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αγίου Βασιλείου του Ostrog στο Ανατολικό Σεράγεβο, σε συνέντευξή του στο Sputnik Srbiјa.

Ο θεολόγος σημείωσε ότι η OCU προσκάλεσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Κίεβο για να παρουσιάσει τον εαυτό της στον κόσμο ως παγκοσμίως αναγνωρισμένη από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, αν και δεν είναι έτσι. Αλλά τώρα οι Εκκλησίες που δεν ήθελαν να εκφράσουν με σαφήνεια τη θέση τους σχετικά με την OCU θα έχουν λίγες ευκαιρίες να αποφύγουν τις συγκρούσεις.

«Είναι αναπόφευκτο ότι η επίθεση στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία θα ενταθεί μετά από αυτήν την επίσκεψη, είπε ο πατήρ Ντάρκο. – Καθώς ο χώρος ελιγμών των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών θα στενεύσει, συμπεριλαμβανομένης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, η οποία αυτή τη στιγμή προσπαθεί να πάρει μια σαφή κανονική θέση. Αλλά με κάποιο τρόπο δεν συμμετέχει στη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, δικαιολογώντας τον εαυτό της με το γεγονός ότι “η σύγκρουση δεν είναι δική μας”».

Ο καθηγητής είναι πεπεισμένος ότι «θα είναι απλά αδύνατο να ακολουθηθεί οποιαδήποτε ουδέτερη πορεία». Ωστόσο, δεν πρέπει να το φοβόμαστε αυτό.

«Θα πρέπει να μας γίνει σαφές ότι η εμπειρία της Κωνσταντινούπολης ως κυρίαρχης εκκλησίας και όχι της γεωπολιτικής διοίκησης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι απατηλή», τόνισε.

spzh.news

Previous Article

Η συνοδική συνείδηση της Εκκλησίας πρέπει να αξιολογήσει τις ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Next Article

Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας πρότεινε στον Πατριάρχη Γεωργίας να αναγνωρίσει την Σχισματική Ουκρανική Εκκλησία