Η πολιτική του Φαναρίου συντελεί ώστε οι επικεφαλής των Εκκλησιών να γίνονται “μικροί πάπες”

Share:

Αρχιμανδρίτης Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης: «η πολιτική του Φαναρίου συντελεί ώστε οι επικεφαλής των Εκκλησιών να γίνονται “μικροί πάπες”»

Ο καθηγητής Κανονικού Δικαίου, Αρχιμανδρίτης του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης Νείλος (Αντέζι), σε συνέντευξή του στο κανάλι της εκκλησιαστικής επαρχίας της Οδησσού, στο YouTube, διατύπωσε την άποψη ότι το αυτοκέφαλο είναι πολιτικό ζήτημα και όχι εκκλησιαστικό. Ως τέτοιο λύνεται με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Τοπικών Εκκλησιών και όχι μονομερώς από το Φανάρι.

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο Αρχιμανδρίτης Νείλος, «το αυτοκέφαλο, όπως αυτό εκδηλώνεται στη διάρκεια της χιλιετίας, δεν είναι εκκλησιαστικό ζήτημα. Είναι ζήτημα πολιτικό. Το κανονικό θεμέλιο της Εκκλησίας είναι η επαρχία, είναι ο Μητροπολίτης και οι επίσκοποι, οι οποίοι υπάγονται σε αυτόν. Δεν πρέπει να επαναστατούμε και να επιστρέφουμε πάλι στα ίδια, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε το θέμα. Το ζήτημα του αυτοκέφαλου η Εκκλησία μπορεί να το λύσει, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς διαφυλάσσεται η εκκλησιαστική ενότητα. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενότητα όλων των Πατριαρχών».

Υπογράμμισε ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των Προκαθήμενων δεν είναι δυνατόν να παραχωρείς γνήσιο αυτοκέφαλο: «Αυτό το καταλαβαίνουν και στο Φανάρι, γι΄ αυτό πιέζουν και ασκούν ισχυρές πιέσεις σε άλλες Εκκλησίες».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αρχιμανδρίτη Νείλου, η προσπάθεια που έκανε το Φανάρι ώστε να αποφύγει την αναγκαιότητα της κοινής απόφασης συνετέλεσε ώστε σε ορισμένες Τοπικές Εκκλησίες να αρχίσουν να αγνοούν τη συνοδική πρακτική διοίκησης της Εκκλησίας. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναφέρθηκε ονομαστικά στην Εκκλησία της Κύπρου, ο προκαθήμενος της οποίας μονομερώς αναγνώρισε την «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», χωρίς να ζητήσει τη γνώμη της Συνόδου.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι οι επικεφαλής των Εκκλησιών γίνονται “μικροί πάπες”, παρακάμπτοντας, με αυτόν τον τρόπο, τη συνοδική πρακτική της Εκκλησίας», επεξήγησε ο αρχιμανδρίτης Νείλος.

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

raskolam.net

Previous Article

Δοξολογία για την άφιξη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στο Κίεβο

Next Article

Νέα έκκληση από επιφανείς Ουκρανούς προς τον Πατριάρχη