Η πρώτη εκκλησία στην Αυστραλία στη μνήμη του Αγίου Παϊσίου!

Share:

Την περασμένη εβδομάδα τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση μιας νέας εκκλησίας που θα είναι αφιερωμένη στον πιο σύγχρονο άγιο της Ορθοδοξίας, τον Άγιο Παΐσιο, ο οποίος το 1977 είχε επισκεφθεί την Αυστραλία, έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, που γνωριζόταν με τον Άγιο από τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος.

Η νέα εκκλησία θα δεσπόζει στους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη του Βουνού στο Πέρθ, μετά από γενναιόδωρη χρηματική προσφορά του Καστελλορίζιου συνταξιούχου πιστού Νικολάου Κακούλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αγίου Παϊσίου στην Αυστραλία, συζητήθηκε πιθανότατα και η ανέγερση μοναστηριών στην χώρα ενώ ήδη υπήρχε και ο χώρος, 10 στρέμματα, σε λόφο στην τοποθεσία Forrestfield που δώρισαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας τον Μάϊο του 1974 οι αδελφοί Κακούλα, Σταύρος, Ηρακλής και Γιώργος.

Επιθυμία τους ήταν να κτιστεί εκεί ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη του Βουνού, ομώνυμο του Μοναστηριού που βρίσκεται στο τόπο καταγωγής τους, το Καστελόριζο.

Η πρώτη λειτουργία στο χώρο, έγινε από τον Επίσκοπο Ιεζεκιήλ στις 11 Οκτωβρίου 1976 και ο θεμέλιος λίθος τέθηκε από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό στις 28 Ιανουαρίου 1980.

«Το να έχουμε μια δεύτερη εκκλησία μέσα στο μοναστήρι μας, αφιερωμένη στον Άγιο Παΐσιο, ήταν μια σκέψη και επιθυμία που ως Αδελφότητα είχαμε εκφράσει εδώ και καιρό και είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες που με τη δωρεά του αγαπητού μας πιστού Νικολάου, θα τη δούμε να γίνεται πραγματικότητα. Ο ίδιος είναι ταπεινός άνθρωπος και μοναδική του επιθυμία είναι να προσφέρει σιωπηλά στην Ιερά Μονή για να τιμήσει την ψυχή της συζύγου του Αναστασίας που κοιμήθηκε πριν λίγα χρόνια», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο πανοσιολογιότατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Βουνού πατέρας Ευάγριος, ο οποίος αφίχθηκε στη Δυτική Αυστραλία το 2005 μετά από ιδιαίτερες προσπάθειες του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Νικάνδρου.
Ο θεμέλιος λίθος

Πριν την άφιξή του στην Αυστραλία, ο πατέρας Ευάγριος, με καταγωγή από την Κάλυμνο, ήταν για περίπου 15 συναπτά έτη μοναχός στο Άγιο Όρος στη Μονή Σιμωνόπετρας όπου είχε την ευτυχία να γνωρίσει τον Άγιο Παΐσιο.

Λίγο μετά την άφιξή του στο Πέρθ, ο πατέρας Ευάγριος καλωσόρισε στην ιερά μονή τον μοναχό Θαλάσσιο και σήμερα πλέον το μοναστήρι φιλοξενεί συνολικά τρεις πατέρες και δύο δόκιμους, ενώ στο χώρο φυλάσσονται ένα σκουφάκι και ένα κομποσκοίνι του Αγίου Παϊσίου τα οποία πρόκειται να μεταφερθούν στην νέα εκκλησία.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το έργο που συντελεί η Αδελφότητα Πέρθ τα τελευταία χρόνια» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο επίσκοπος Δορυλαίου κ.Νίκανδρος, ο οποίος χοροστάτησε στην τελετή θεμελίωσης την περασμένη Κυριακή και έχει υπό την αιγίδα του τη συγκεκριμένη ορθόδοξη περιφέρεια.
Μετά τη λειτουργία ο Επίσκοπος Νίκανδρος, με τον ιερό κλήρο και τον δωρητή κ. Κακούλα

«Το γεγονός ότι οι πατέρες εδώ είναι δίγλωσσοι δίνει την δυνατότητα σε νέους χριστιανούς όχι μόνο ελληνικής καταγωγής αλλά και άλλων διαφόρων εθνικοτήτων, να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν εύκολα την λειτουργία και το κήρυγμα αφού όλα γίνονται και στις δύο γλώσσες. Αυτό που επίσης μου δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι το γεγονός ότι, πέρα από την αυστηρώς μοναχική εργασία, η κοινωνική προέκταση της δραστηριότητας της Αδελφότητας τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς, οπότε και πολλά νεαρά μέλη της ορθοδοξίας, είτε ελληνικής είτε ρουμανικής είτε ρωσικής ή βουλγαρικής καταγωγής αναζητούν στήριξη και πνευματική καθοδήγηση από του πατέρες της μονής που εκτός από το Πέρθ, ταξιδεύουν και στο Darwin και το Μπρίσμπαν για να λειτουργήσουν και να προσφέρουν στους πιστούς τη δυνατότητα να επιδοθούν στο μυστήριο της εξομολόγησης.

«Να πούμε τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ευεργέτη μας για την γενναιόδωρη προσφορά του. Ο αγαπητός κ. Κακούλας βρίσκεται πάντοτε κοντά στις ανάγκες της νεοφύτου μοναστικής αδελφότητος και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους πιστούς» κατέληξε ο κ. Νίκανδρος.

Πηγή: neoskosmos.com

Previous Article

Και Μητροπολίτες της Βουλγαρικής Εκκλησίας ομιλούν

Next Article

Εκκληση για ενότητα!