Η Ρωσία διαψεύδει ότι προτίθεται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στην Κύπρο

Share:

Ως «μυθεύματα» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σχετικά με τις συζητήσεις που υποτίθεται ότι είναι σε εξέλιξη ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία για την αμοιβαία αναγνώριση της Κριμαίας και των Κατεχομένων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για «παράνομο κρατικό μόρφωνα στη βόρεια Κύπρο».

Αφού διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ρωσίας σχετικά με το Κυπριακό δεν αλλάζει (διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία διεθνή νομική υπόσταση, κυριαρχία και υπηκοότητα), τάχθηκε κατά των προσπαθειών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Καλούμε να αποφευχθούν βήματα που είναι ικανά να προκαλέσουν αύξηση της έντασης μεταξύ των κοινοτήτων. Καλούμε να αποφευχθεί καθετί που μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της κατάστασης», δήλωσε.

Μάλιστα η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτη κάθε υπόνοια περί «παζαριών» και τόνισε: «Η Δημοκρατία της Κριμαίας είναι αναπόσπαστο τμήμα και ένα από τα πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενα μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το έδαφος της χώρας μας δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι αντικείμενο παζαριού. Ισοδυναμεί με προβοκάτσια το ότι κάποια δημοσιεύματα διανοούνται για εμάς κάτι τέτοιο».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι είναι λανθασμένοι αλλά και επικίνδυνοι οι παραλληλισμοί μεταξύ της ρωσικής Κριμαίας και της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», διότι «παρόμοιες φαντασιώσεις αποπροσανατολίζουν τη διεθνή κοινή γνώμη, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και γεννούν αρνητικά συναισθήματα, μεταξύ άλλων και ως προς το θέμα της διευθέτησης του Κυπριακού».

Τέλος, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη στη Μόσχα θα βρίσκεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης για συνάντηση με υπογραφή συμφωνιών με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

pontosnews.gr

Previous Article

Συνέπειες ελληνογαλλικής συμφωνίας

Next Article

Θα έχουμε αλυσιδωτή αντίδραση θερμών επεισοδίων με την Τουρκία