Η σιωπή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τα 200χρόνια από την Επανάσταση

Share:

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, εξήγησε γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν συνεχάρη την Ελλάδα για την μεγάλη εορτή.

“Η σιωπή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος τοποθετεί τον εαυτό του ως πνευματικό ηγέτη του ελληνικού κόσμου, σχετικά με τον εορτασμό της 200ης επετείου από την απελευθέρωση των Ελλήνων από την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οφείλεται στην άδικη θέση του στην Τουρκία” – δήλωσε ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλάσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο Ρώσος κληρικός συμπλήρωσε ότι “είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Βαρθολομαίος υπέπεσε σε… “φάουλ” μετά και την χλιαρή στάση του στην υπόθεση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, κι αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο.”

“Και τα δύο γεγονότα, πιστεύω, συνδέονται με την άδικη θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Τουρκία. Εξάλλου, οι Έλληνες γιορτάζουν τώρα την απελευθέρωση από την κυριαρχία της Οθωμανικής Τουρκικής Αυτοκρατορίας”, συμπλήρωσε ο π. Νικόλαος Μπαλάσοφ στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Επίσης υπενθύμισε ότι ο προκάτοχος του σημερινού Προκαθημένου της Κωνσταντινούπολης, Πατριάρχης – μάρτυρας Γρηγόριος E’ πριν από εκατό χρόνια, αναγκάστηκε ακόμη και να «αναθεματίσει» τους επαναστάτες Έλληνες με επικεφαλής τον Ταγματάρχη του Ρώσικου Στρατού Πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της βιογραφίας του Πατριάρχη, αυτό έγινε από αυτόν για να σταματήσει η σφαγή του λαού του και να απομακρυνθεί η υποψία από τους επαναστάτες, καθώς και για να «κερδίσει χρόνο και να δώσει στην εξέγερση την ευκαιρία να κερδίσει δυναμική».

“Αυτό δεν έσωσε τον Πατριάρχη από την εκτέλεση, αφού κρεμάστηκε στις πύλες του Πατριαρχείου στο Φανάρι. Το σώμα του Πρώτου Ιεράρχη που πετάχτηκε στη θάλασσα θάφτηκε στην Οδησσό” ανέφερε ο π. Νικόλαος και συμπληρώνει πως “οι αρχές, στην πραγματικότητα, οδήγησαν αργότερα στην ανάγκη να παραχωρηθεί αυτοκεφαλία στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Πρόσθεσε ότι “σήμερα η έλλειψη ελευθερίας του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως τον αναγκάζει να ζητήσει την προστασία από επιρροές παγκόσμιων δυνάμεων, οι οποίες, από την πλευρά τους, τον χρησιμοποιούν για να εφαρμόσουν τα δικά τους γεωπολιτικά σχέδια, προβλέποντας τη διάλυση του Ορθόδοξου κόσμου”.

“Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν σαφώς, ιδίως από τα γεγονότα που σχετίζονται με τη χορήγηση “αυτοκεφαλίας “στους Ουκρανούς σχισματικούς”, κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

romfea.gr

Previous Article

Ἡ Νεορθόδοξος Ἐκκλησία τῆς Φιλλανδίας

Next Article

Στις δυτικές χώρες η έμφυλη ιδεολογία εμφυτεύεται στα παιδιά από την προσχολική ηλικία