Η UOC δημοσίευσε Έκκληση της Ιεράς Συνόδου της

Share:

Στη Θεοφάνια πραγματοποιήθηκε συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της UOC.

Στις 23 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της UOC στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα στα Θεοφάνια, αναφέρει το Ενημερωτικό Κέντρο της UOC. Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της Τοπικής Συνόδου και στην 31η επέτειο της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου στο Χάρκοβο. Δημοσιεύουμε ολόκληρο το κείμενο της Έκκλησης.

«Στις 27 Μαΐου 2023, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που στο Κίεβο στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στη Θεοφάνια πραγματοποιήθηκε η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία είναι το ανώτατο όργανο της εκκλησιαστικής διοίκησης και συγκαλείται από τον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την επίλυση θεμελιωδών θεολογικών, κανονικών, λειτουργικών ζητημάτων. Την ίδια μέρα, πριν από τριάντα ένα χρόνια, πραγματοποιήθηκε η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου στο Χάρκοβο, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της Ορθόδοξης Ουκρανίας. Ο καθεδρικός ναός στη Θεοφάνια ήταν η απάντηση στα δύσκολα ερωτήματα της εκκλησιαστικής ζωής που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. Μετά από μακροχρόνιες εποικοδομητικές συζητήσεις, οι συμμετέχοντες της Συνόδου –επίσκοποι, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί– πήραν μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις, που καταγράφονται στο Ψήφισμα της Συνόδου.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις συμπληρώσεις και τροποποιήσεις που έγιναν στο Καταστατικό της διοίκησης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι αλλαγές στον Χάρτη όχι μόνο διεύρυναν τις δυνατότητες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως αυτόνομης και ανεξάρτητης Εκκλησίας, αλλά έγιναν επίσης ένα πειστικό επιχείρημα για την αντίκρουση των πολυάριθμων συκοφαντιών και παρατραβηγμένων κατηγοριών που ακούγονται και, δυστυχώς, εξακολουθούν να ακούγονται κατά της Εκκλησίας μας. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργασιών της Συνόδου, η αρχαία πρακτική παρασκευής Αγίου Μύρου αποκαταστάθηκε στο Κίεβο. Μέσα σε ένα χρόνο μετά τη Σύνοδο, πάνω από 40 ουκρανικές ορθόδοξες ενορίες στο εξωτερικό ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους, οι οποίες σήμερα είναι ενωμένες στο Δυτικοευρωπαϊκό Βικαριάτο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτό αποτέλεσε η εκπλήρωση της συνοδικής απόφασης σχετικά με την ανάγκη για μια ιεραποστολή μεταξύ των Ορθοδόξων Ουκρανών, οι οποίοι, ως αποτέλεσμα του πολέμου, αναγκάστηκαν να βρεθούν εκτός Πατρίδας για να διατηρήσουν την πίστη, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την Ορθόδοξη ταυτότητά τους. Το έτος της εκκλησιαστικής ζωής μαρτύρησε την ορθότητα των αποφάσεων αυτής της Συνόδου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που συμβολικά έλαβε χώρα ακριβώς την 31η επέτειο της ιστορικής Ιεραρχίας της Ι.Σ. στο Χάρκοβο. Άλλωστε, στη Σύνοδο του Χαρκόβου για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία οι ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μαρτύρησαν την ικανότητα, μέσω κοινής πνευματικής εργασίας, μεσ’ στη χάρη του Αγίου Πνεύματος, να βρουν τις σωστές εκκλησιαστικές λύσεις ως απάντηση στις δύσκολες προκλήσεις του σήμερα.

Μια πολύ σοβαρή πρόκληση και δοκιμασία για όλους μας ήταν ο πόλεμος που ήρθε στην ουκρανική γη μας πάνω από ένα χρόνο. Από την αρχή της αιματοχυσίας σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η προσευχή υψώνεται συνεχώς για το ουκρανικό κράτος, την εδαφική του ακεραιότητα και τους στρατιώτες μας, που τώρα αγωνίζονται για την κυριαρχία της Ουκρανίας. Από τις πρώτες μέρες της ευρείας κλίμακας εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος, η Εκκλησία μας καταδίκασε αυτόν τον αιματηρό πόλεμο, συμμετείχε στην υπεράσπιση της Πατρίδας με κάθε δυνατό μέσο και ευλογεί τους πιστούς να υπερασπιστούν την πατρίδα τους την Ουκρανία. Μόνο η ενότητά μας, και όχι ο διχασμός, η αμοιβαία κατανόηση και όχι η ταπείνωση ή η κατηγορία, θα μπορέσουν να σπείρουν τους σπόρους της ειρήνης, που στο εγγύς μέλλον θα φέρουν τον καρπό της υλικής ανανέωσης και της πνευματικής αναγέννησης της Ουκρανίας.

Ο Πανάγαθος Κύριος να μας βοηθήσει όλους να εργαστούμε για τη νίκη, για χάρη της εγκαθίδρυσης της ειρήνης και του κηρύγματος της αγάπης. Στη σημερινή δύσκολη στιγμή για την Πατρίδα μας, ας θυμηθούμε τα λόγια του Θεού που ειπώθηκαν στον άγιο προφήτη Ησαΐα: μὴ φοβοῦ, μετὰ σοῦ γάρ εἰμι· μὴ πλανῶ, ἐγὼ γάρ εἰμι ὁ Θεός σου ὁ ἐνισχύσας σε καὶ ἐβοήθησά σοι καὶ ἠσφαλισάμην σε τῇ δεξιᾷ τῇ δικαίᾳ μου». (Ησ. 41,10).

spzh.news

Previous Article

Καθαίρεσις Μητροπολίτου

Next Article

Σεβ. Θυατείρων: Τιμὴ ἡ συμπροσευχὴ μὲ αἱρετικοὺς