Θά παραδειγματισθεῖ ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος;

Share:

 

Ἐν παντὶ θλιβόμενοι ἀλλ᾿ οὐ στενοχωρούμενοι, ἀπορούμενοι ἀλλ᾿ οὐκ ἐξαπορούμενοι, διωκόμενοι ἀλλ᾿ οὐκ ἐγκαταλειπόμενοι, καταβαλλόμενοι ἀλλ᾿ οὐκ ἀπολλύμενοι

(B΄ Κορ. δ΄8,9)

 Πατριάρχης Αντιοχείας προς τον Μητροπολίτη Ονούφριο: παρακολουθούμε με οδύνη τον διωγμό της UOC

 

Στην επίσημη σελίδα του Πατριαρχείου Αντιοχείας στο Facebook , δημοσιεύτηκε μήνυμα του Πατριάρχη Ιωάννη Ι΄ προς τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο, προς στον οποίο απηύθυνε λόγια συμπαράστασης  λόγω των συνεχιζόμενων διώξεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Με χαρμολύπη, σας αγκαλιάζουμε εν Χριστώ αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς προετοιμαζόμαστε για το θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρα μας. Σας γράφουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ιστορίας της σεβαστής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μια εποχή κατά την οποία θυμόμαστε τα λόγια του αγίου Αποστόλου Παύλου: Ἐν παντὶ θλιβόμενοι ἀλλ᾿ οὐ στενοχωρούμενοι, ἀπορούμενοι ἀλλ᾿ οὐκ ἐξαπορούμενοι, διωκόμενοι ἀλλ᾿ οὐκ ἐγκαταλειπόμενοι, καταβαλλόμενοι ἀλλ᾿ οὐκ ἀπολλύμενοι (B΄ Κορ. δ΄8,9) αναφέρει το μήνυμα.

Ο Πατριάρχης Ιωάννης σημειώνει ότι αν και η Εκκλησία της Αντιόχειας είναι γεωγραφικά μακριά, όλοι οι πιστοί συμπάσχουν με την UOC σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

«Προσευχόμαστε ακατάπαυστα για εσάς και τους ποιμένες σας, παρακαλώντας τον Κύριο να σταματήσει σύντομα αυτόν τον απογοητευτικό πόλεμο και να εξαφανίσει όλες τις απειλές που αντιμετωπίζει η αγία σας Εκκλησία. Είθε ο Κύριος να σας δώσει σοφία, δύναμη και υπομονή, γιατί «ὁ ὑπομείνας εἰς τέλος, οὗτος σωθήσεται», έγραψε ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αντιοχείας.

 

Σπουδάζοντες τηρεῖν τὴν ἑνότητα τοῦ Πνεύματος ἐν τῷ συνδέσμῳ τῆς εἰρήνης. (πρός Ἐφ. δ΄,3)

 

 

Ἐπιστολή τοῦ Πατριάρχη Γεωργίας Ἠλιοῦ Β΄ πρός τόν Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο σχετικά μέ τήν Λαύρα τοῦ Κιέβου.

” Σας χαιρετώ με αδελφική εν Χριστώ αγάπη και σας απευθύνομαι για το εξής θέμα: Καταρχάς, θα θέλαμε να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τη βαθιά οδύνη που μας προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος αφαιρεί τις ζωές στρατιωτών που υπερασπίζονται την πατρίδα τους και τις ζωές χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Έχουμε περάσει από αυτές τις διαδικασίες και κατανοούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, ανησυχούμε για τις τρέχουσες συνθήκες στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Είναι επίσης σαφές για εμάς ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας, που βρίσκεται σε πόλεμο, έχει τη δική της θέση απέναντι ​​της Εκκλησίας και δεν λαμβάνει υπόψη το θρησκευτικό βάθος. Γι’ αυτό απευθύνομαι σε εσάς Παναγιώτατε.

Όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο μέρος των ιερέων, των κληρικών και των ενοριτών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας επέδειξαν πίστη στη χώρα τους σε αυτόν τον πόλεμο και η ομοφωνία τους επίσης τους ενίσχυσε την Ουκρανία.

Φυσικά, θα υπήρχαν εκείνοι που είχαν διαφορετική θέση. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τη συνολική εικόνα.

Το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη συνοδική απόφαση, ο Μακαριώτατος Ονούφριος διαχώρισε τη θέση της UOC από τη Ρωσική Εκκλησία και έκανε επίσης κάποια βήματα για διαπραγματεύσεις είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι επίσης σημαντική η δέσμευση αυτής της Εκκλησίας σε οποιοδήποτε από τα εκκλησιαστικά ζητήματα να εξαρτάται από την τήρηση του πνευματικού τρόπου ζωής, που έχει αναγνωριστεί εδώ και αιώνες, και δεν σημαίνει απαραίτητα άνευ όρων υπακοή σε άλλη Εκκλησία.

Μέχρι στιγμής, ο Μητροπολίτης Ονούφριος στερείται τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, υπάρχουν προβλήματα και με άλλες εκκλησίες και μοναστήρια, που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του. Είναι γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση από πολλές πλευρές.

Παναγιώτατε, όλοι θυμούνται πολυάριθμες προσπάθειες που έχετε κάνει για την ειρήνη και επομένως υποθέτουμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση, εάν είναι δυνατόν, μπορείτε να βοηθήσετε να εκτονωθεί η ένταση, η οποία, κατά τη γνώμη μας, προϋποθέτει τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης στο πρώτο στάδιο, και στη συνέχεια, μια ειρηνική κίνηση με σκοπό την αμοιβαία προσέγγιση.

Επί του παρόντος, ο Ορθόδοξος κόσμος αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρές προκλήσεις και κάθε θετικό βήμα σε αυτό το πλαίσιο θα έχει μεγάλη αξία.

Θα ήθελα να τελειώσω αυτή την επιστολή με τα λόγια του Αγίου Παύλου του Αποστόλου: Σπουδάζοντες τηρεῖν τὴν ἑνότητα τοῦ Πνεύματος ἐν τῷ συνδέσμῳ τῆς εἰρήνης. (πρός Ἐφ. δ΄,3)

Είθε ο Θεός να δώσει ειρήνη στην Ουκρανία και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

spzh.news ,  orthochristian.com

 

Previous Article

Ἡ οὐκρανική Ἀστυνομία παρεμποδίζει τούς πιστούς νά προσέλθουν στή Λαύρα Ποτσάεφ

Next Article

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου για την Θ. Λειτουργία