Θέλουμε καθεστώς Πατριαρχίας από το Φανάρι

Share:

Ο Φιλάρετος δεν είναι ικανοποιημένος από τον Τόμο Αυτοκεφαλίας και ζητάει από το Φανάρι να χορηγήσει καθεστώς πατριαρχίας στην σχισματική ουκρανική “εκκλησία”. Επισημαίνει δε, ότι μόνο τότε θα είναι ευπρόσδεκτος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην χώρα. Το Φανάρι άνοιξε ένα ακόμη μέτωπο…

Ο επικεφαλής UOC-KP αναμένει να λάβει ένα νέο Τόμο από τον επικεφαλής του Φαναρίου.

Ο επικεφαλής του Πατριαρχείου Κιέβου, Φιλάρετος Ντενισένκο, δήλωσε ότι ο «κλήρος» της UOC-KP θα καλωσορίσει τον Βαρθολομαίο ως επισκέπτη στο ουκρανικό έδαφος εάν ο τελευταίος χορηγήσει το καθεστώς πατριαρχίας στην ουκρανική εκκλησία.

Η αντίστοιχη δήλωση δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα Facebook του επικεφαλής της UOC-KP.

«Από αυτή την άποψη θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι επίσκοποι, ο κληρικός και οι πιστοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου θα καλωσορίσουν με χαρά για άλλη μια φορά ως επισκέπτη τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Ουκρανικό έδαφος, εάν κατά την επίσκεψή του θα χορηγήσει Τόμο παραχώρηση στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του καθεστώτος της πατριαρχίας. Θα είναι μια πολυαναμενόμενη πράξη δικαιοσύνης για τον ευσεβή ουκρανικό λαό και θα διασφαλίσει την πραγματική αυτοκεφαλία της Εκκλησίας μας, διότι, όπως γνωρίζετε, είναι το Πατριαρχείο που δεν μπορεί να είναι μέρος του Πατριαρχείου, ενώ η Μητρόπολη μπορεί», είπε ο Φιλάρετος.

Ο Φιλάρετος απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ζελένσκι και εκπροσώπους της ουκρανικής κυβέρνησης και ζήτησε, την παραμονή της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2021, την ημέρα της 30ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, να υποβάλει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίος το ζήτημα της παραχώρησης νέου Τόμου, ο οποίος «θα αντιστοιχούσε πλήρως σε αυτό το ιστορικό μέρος και τη σημασία που έπαιξε και παίζει η Εκκλησία της Ουκρανίας στην παγκόσμια Ορθοδοξία».

«Αυτό θα συμβάλει στην πραγματική ανεξαρτησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην ενοποίηση της κοινωνίας και στην ενοποίηση όλων των Ορθόδοξων Ουκρανών υπό ένα Πατριαρχικό ωμοφόριο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της UOC-KP.

spzh.news

Previous Article

Ἀναμένεται σύγκρουσις Σερβίας – Φαναρίου διὰ τὰ Σκόπια;

Next Article

Ελάτε στην Ουκρανία να δείτε το αίμα που χύνεται