Θέλουν να δημεύσουν Πνευματικό Κέντρο Ναού στην Κλεισούρα Αλβανίας

Share:

Ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία, έχει ενωτικό ρόλο στην κοινωνία και εργάζεται συστηματικά για την αποφυγή οποιασδήποτε μορφής έντασης και διχασμού, η αλβανική κυβέρνηση θέλει να δημεύσει το πνευματικό κέντρο του Ορθόδοξου Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Κλεισούρα.

Πρόφαση και αυτή τη φορά είναι η πολεοδομική ανασυγκρότηση και αναβάθμιση, που περιλαμβάνει την κατεδάφιση 30 περίπου οικημάτων, που προηγουμένως θα κατασχεθούν, προκειμένου να γίνει ανάπλαση της πλατείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Αλβανία, κοινοποιήθηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου σημείωμα παράδοσης του κτιρίου, αντί πολύ μικρού τιμήματος.

Ήδη υπάρχει αντίδραση και από πλευράς της τοπικής κοινωνίας και από πλευράς της Ορθόδοξης κοινότητας.

Ειδικά το πνευματικό κέντρο του Ναού, όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις προς ψυχική ωφέλεια των ανθρώπων της περιοχής, προστατεύεται από τη νομοθεσία ως περιουσία της Εκκλησίας, κάτι, που φαίνεται, πως δεν λήφθηκε υπόψιν και δεν υπάρχει η πρόθεση να γίνει σεβαστό.

Σε εκθέσεις του State Department των ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Αλβανία, έχει επισημανθεί η ανάγκη να επιστρέψει το αλβανικό κράτος τη δημευθείσα περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Και τούτο, τη στιγμή που όχι μόνο το αίτημα για επιστροφή 890 εκκλησιαστικών ακινήτων (στα οποία περιλαμβάνονται περισσότερες από 50 εκκλησιαστικές ιδιοκτησίες, που έχουν μετατραπεί σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις) παραμένει μέχρι σήμερα, αλλά και χώροι λατρείας ή κατεδαφίζονται, όπως συνέβη με το Ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες ή εμποδίζεται η αναστήλωσή τους, όπως συμβαίνει με το Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή.

romfea.gr

Previous Article

Βόρειος Ήπειρος: Ο φόβος ακμάζει, η αστυνομία αδιαφορεί, τα χωριά μας αδειάζουν

Next Article

Χωρίς την συγκατάθεση των κληρικών δεν θα γίνει τίποτε

Διαβάστε ακόμα