Θα ανοίξουν οι Εκκλησίες το Πάσχα;

Share:

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ Μητροπολίτης Αθηναγόρας Δικαιάκος, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, αναφέρθηκε στο αίτημα της Ιεράς Συνόδου για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών το Πάσχα. Άκρως προκλητικοί ήταν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ζήτησαν την περιφρούρηση του προαύλιου χώρου των εκκλησιών. Άραγε θα ζητήσουν την περιφρούρηση και στις λαϊκές αγορές ή στα μεγάλα πολυκαταστήματα;

Οι δημοσιογράφοι έφθασαν στο σημείο να ρωτήσουν,  τι θα κάνει ο ιερέας αν ο πιστός έρθει με δικό του πλαστικό κουταλάκι, για να κοινωνήσει. Δυστυχώς οι τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Ιλίου δείχνουν το φρόνημα της ιεραρχίας, η οποία αντί να ζητά τα αυτονόητα, παρακαλεί την κυβέρνηση να δώσει προσοχή στα αιτήματά της. Μάλιστα, είπε ότι θα προσπαθήσει να διορθώσει και το αγωνιστικό φρόνημα ορισμένων πιστών, που αγωνίζονται για την Ορθοδοξία!

Στο αίτημα της Ιεράς Συνόδου για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών το Πάσχα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, Αθηναγόρας Δικαιάκος.
«Εμείς ζητήσαμε από την Πολιτεία να ισχύσουν τα μέτρα που ίσχυσαν τα μέτρα το δεκαήμερο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων» επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΟΡΕΝ.
Μάλιστα, τόνισε πως αν ο καιρός το επιτρέψει, να μπορούν να γίνουν τελετές και στους εξωτερικούς χώρους των ναών, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας κατά της COVID-19, δηλαδή με μάσκες και αποστάσεις.

Αυτό είναι το αίτημα της Ιεράς Συνόδου προς το κράτος, ενώ πρότεινε η περιφορά του Επιταφίου να πραγματοποιηθεί μόνο γύρω από τον χώρο του ναού και όχι στους δρόμους των χωριών.
Υπενθυμίζεται πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) συνήλθε προ ημερών μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου.
Η ΔΙΣ επιθυμεί την λειτουργία όλων των ναών το Πάσχα, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας, ενώ συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για να βρεθεί λύση.

Στην επίσημη ενημέρωση, τονίζεται πως: «Η ΔΙΣ αποφάσισε την συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, ως προς την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για την λειτουργία όλων των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου, τηρουμένων των απαραιτήτων υγειονομικών μέτρων».
Oι εκκλησίες λειτούργησαν την Κυριακή της Ορθοδοξίας (21 Μαρτίου), στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (25 Μαρτίου) και στους Δεύτερους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου (26 Μαρτίου).
Τα μέτρα προέβλεπαν πως η λειτουργία θα γίνεται στον καθεδρικό ναό εκάστου Δήμου, με αναλογία 1 πιστού ανά 25 τετραγωνικά και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις τρεις θρησκευτικές εορτές.

sputniknews.gr

Previous Article

Ἅγιος Ἰωάννης τῆς «Κλίμακος»: Ὁ μεγάλος πνευματικός μας Διδάσκαλος

Next Article

Σε αργία ιερέας επειδή πραγματοποίησε αγιασμούς!

Διαβάστε ακόμα