Θα υπάρξει τρόπος μισθοδοσίας και συντάξεων των κληρικών;

Share:

Του κ. Ιωάννου Θ. Χαΐνη, Ομ. Καθηγητού Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Εάν δεχθούμε και στην απίθανη περίπτωση ότι η μισθοδοσία των κληρικών εψηφίζετο από την Βουλή και εγένετο από την Κυβέρνηση το ειδικό ταμείο, το οποίο το κράτος θα επιχορηγούσε με διακόσια εκατομμύρια ευρώ (200.000.000 €) ετησίως έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα: 1ον) Με την ψήφιση του νόμου και την δημοσίευση αυτού στο ΦΕΚ, την επομένη θα πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή δεύτερος νόμος για τη σύσταση κρατικής υπηρεσίας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών, που θα διαχειρίζεται την μισθοδοσία, τις συντάξεις των κληρικών καθώς και των υπαλλήλων των εργαζομένων στην Εκκλησία. Η συγκρότηση αυτής της υπηρεσίας θα γίνει είτε από τους εν ενεργεία υπαλλήλους του δημοσίου είτε κατόπιν προκηρύξεως διαγωνισμού για την πρόσληψή τους. Τα καθήκοντα αυτής της υπηρεσίας είναι ακριβώς αντίστοιχα με αυτών που διαχειρίζονται τη μισθοδοσία και τις συντάξεις των άλλων δημοσίων υπαλλήλων και των Ν.Π.Δ.Δ., διότι οι ιερείς είναι Ν.Π.Δ.Δ. Νόμος 3528/2007 (ΦΕΚΑ! 26-9/2/2007).

2ον) Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας θα γίνει εφ’ όσον έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση το ποσόν των 200.000.000 € στο ταμείο της υπηρεσίας και έχουν από αυτό ξεκαθαρίσει πλήρως οι μισθοδοτούμενοι και συνταξιοδοτούμενοι. Τα χρήματα που έχει δώσει κάθε εν ενεργεία η συνταξιούχος κληρικός στο δημόσιο θα μεταφερθούν στο νέο ταμείο. Πως και κατά ποίο τρόπο; Αυτό είναι τεράστιο λογιστικό θέμα! Το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που θα δίδει το κράτος ετησίως στο ταμείο! Δεν νοεί­ται ούτε μία ημέρα καθυστέρηση των μισθών και των συντάξεων.

Οι μισθοί και οι συντάξεις θα κατατίθενται όπως και στους άλλους υπαλλήλους και συνταξιούχους Δημοσίου και Ν.Π.ΔΑ στις Τράπεζες. Εφ’ όσον όλα αυτά δεν έχουν πλήρως ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον νόμο, η μισθοδοσία των κληρικών και των συντάξεων αυτών θα γίνεται από το κράτος όπως γίνεται σήμερα. Ελιγμοί δεν χωρούν εδώ.

Η προσωπική μου άποψη είναι και να γίνει αυτό νόμος του κράτους, αυτός ο νόμος δεν θα υλοποιηθεί για πολλούς λόγους. Ποία μελλοντική κυβέρνηση θα θελήσει να μπει σε νέες περιπέτειες με την «αξιοποίηση» της εκκλησιαστικής περιουσίας; Ποία μελλοντική κυβέρνηση θα έλθει σε ρήξη με την Εκκλησία;

Previous Article

ΔΕΝ ΗΤΟ ΜΟΝΟΝ Η ΒΗΘΛΕΕΜ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ!

Next Article

Οι Βουλευτές της Θράκης…

Διαβάστε ακόμα