Ιωαννίκιος Μαυροβούνιου: Οι αρχές της Ουκρανίας διώκουν την UOC

Share:

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Ιωαννίκιος σημείωσε ότι όλος ο κόσμος σιώπησε για την κλοπή δύο μεγάλων ιερών στη Λαύρα Σπηλαίων του Κιέβου.

Στις 29 Ιανουαρίου 2023, κηρύτοντας μετά τη Θεία Λειτουργία στη Μονή Τσέτινιε, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ιωαννίκιος μίλησε για τη δίωξη που υφίσταται σήμερα η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το αναφέρει ο ραδιοφωνικός σταθμός «Svetigora».

«Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι κανονική, αυτοδιοικούμενη και η μόνη που αναγνωρίζεται από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, – είπε ο επίσκοπος. – Αλλά σε αυτή την περίοδο πολέμου, υποφέρει μαζί με τους ανθρώπους της».

Ο Μητροπολίτης σημείωσε ότι «οι σχισματικοί, μαζί με τις αρχές της Ουκρανίας, έφτασαν στη Λαύρα Σπηλαίων του Κιέβου – ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα ιερά στον κόσμο».

«Πήραν δύο μεγάλους ναούς. Πρώτα, κατασχέθηκαν από το κράτος και στη συνέχεια παραδόθηκαν στους σχισματικούς», είπε ο Σεβασμιώτατος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλος ο κόσμος σιώπησε για την κλοπή δύο μεγάλων ιερών στη Λαύρα Σπηλαίων του Κιέβου, στην οποία η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία βρισκόταν από αρχαιοτάτων χρόνων».

«Πρόκειται για ένα αρχαίο ιερό, ένα από τα πιο διάσημα. Και όλος ο κόσμος σιωπά. Να σιωπά. Ο Θεός θα δείξει τη δικαιοσύνη Του και εμείς θα προσευχόμαστε στον Θεό. Και η προσευχή –όχι με τη δύναμή μας, αλλά με τη δύναμη του Θεού– κάνει πραγματικά θαύματα» τόνισε ο αρχιποιμένας.

Σημείωσε ότι εκκλησίες είχαν αφαιρεθεί από την UOC στο παρελθόν: πριν από 15 χρόνια, ήταν αυτόπτης μάρτυρας του πώς οι πιστοί στην Ουκρανία υπερασπίστηκαν τον ναό, τα κλειδιά του οποίου αφαιρέθηκαν από εκπροσώπους του κράτους για να τα μεταφέρουν σε μη κανονική δομή.

«Αυτό ήταν ένα κακό σημάδι. Φυσικά, η επίθεση στο ιερό θα “επιστρέψει” σε όλους. Αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν», είναι πεπεισμένος ο επίσκοπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιστοί του Μαυροβουνίου συγκέντρωσαν βοήθεια για την UOC και πρόκειται να την παραδώσουν στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο.

«Μας είχε επισκεφθεί όταν βιώναμε δύσκολους καιρούς και πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη λιτανεία που έχει γίνει ποτέ στο Μαυροβούνιο, – υπενθύμισε ο Σεβασμιώτατος. – Κι εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία τώρα, που κυριολεκτικά διώκεται».

Σύμφωνα με τον επίσκοπο Μαυροβούνιου, ο Προκαθήμενος της UOC προσεύχεται για όλους και βοηθά τους πάντες «χωρίς να κοιτάζει σε ποια πολιτική θέση βρίσκεται ο καθένας».

«Ακόμη και σε αυτές τις πιο δύσκολες στιγμές, ίδρυσε ένα ταμείο για να βοηθήσει όσους το έχουν ανάγκη. Και μοιράζεται ό,τι έχει με όλους. Να πώς αντιμετωπίζει την αδικία. Συγχωρεί τους πάντες, δίνει τη συγχώρεση σε όλους, όπως ο Κύριος Ιησούς Χριστός στον Γολγοθά. Και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε εδώ, στο Μαυροβούνιο, και όλος ο κόσμος πρέπει να το γνωρίζει», είπε ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος.

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, νωρίτερα ο ιεράρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτός Ρωσίας, Μητροπολίτης Βερολίνου και Γερμανίας Μάρκος είπε ότι οι ενέργειες των ουκρανικών αρχών στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θυμίζουν τη δίωξη των πρώτων Χριστιανών.

spzh.news

Previous Article

Ρουμανία: προσκληση στις κοινότητες της UOC της Μπουκοβίνα να μεταφερθούν στη Ρουμανική Εκκλησία

Next Article

O Κιέβου Ονούφριος χοροστάτησε στη χειροτονία διακόνου στη Λαύρα Σπηλαίων του Κιέβου