Ι. Μάζης: Φοβάμαι για το τι μέλλει γενέσθαι

Share:

 

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας κ. Ιωάννης Μάζης, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (20-10-2022). Ο κ. Μάζης αρχικά είπε ότι πρέπει να εξεταστεί αυτό που είπε ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης ότι συντελείται αποστρατιωτικοποίηση των νησιών με την αποστολή στην Ουκρανία όπλων που βρίσκονται εκεί και δεν αντικαθίστανται.

Ο κ. Μάζης στη συνέχεια είπε ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την αλλαγή φάσεως πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία αυτή τη στιγμή έχει εξαπολύσει έναν ισοπεδωτικό πόλεμο στο εσωτερικό της Ουκρανίας και δεν τηρεί πλέον τις προϋποθέσεις που τηρούσε στην πρώτη φάση του πολέμου, τον λεγόμενο πόλεμο με το γάντι. Εάν η Ρωσία καταφέρει να δημιουργήσει μια κατάσταση υπέρ της στην Ουκρανία τότε η γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας για τη Δύση θα αυξηθεί κατακόρυφα. Σε αυτήν την περίπτωση που θα συμβεί κάτι τέτοιο, εάν συμβεί, τότε υπάρχει πιθανότητα ο Ερντογάν και οι ακόλουθοί του να προβούν στο απονενοημένο. Είναι η καλύτερη συγκυρία για αυτούς.

Ο κ. Μάζης στη συνέχεια τόνισε ότι η διπλωματία έχει πάντα 2 πρόσωπα, το επίσημο και το αφανές. Το αφανές είναι πάντα το ουσιαστικό. Το επίσημο είναι αυτό που κρατάει τα προσχήματα και κατέληξε λέγοντας ότι δεν μπορείς να προβείς σε διάλογο όταν στην καλύτερη περίπτωση ο όρος για να το πράξεις από την τουρκική πλευρά είναι ένα αποστρατιωτικοποιήσεις μέρος της εθνικής επικράτειας.

Ενημέρωση και σκέψη

 

Previous Article

Ακτογραμμή Δωδεκανήσων 1300 χλμ. Αντίστοιχη τουρκική 800 χλμ.

Next Article

Αθήνα-Μόσχα… υπό το μηδέν – Δεν προσκλήθηκε η ρωσική πρεσβεία ούτε καν στην επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου