Καθηγούμενος της Λαύρας Ποτσάεφ προς τις αρχές: Μην επαναλάβετε τα λάθη των Μπολσεβίκων

Share:

Ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος απηύθυνε έκκληση στον επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τερνουπόλεως με έκκληση να μην δημιουργεί εχθρότητα και διχόνοια.

Στις 2 Μαΐου 2023, ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος, Καθηγούμενος της Αγίας Λαύρας Κοιμήσεως Θεοτόκου του Πότσαεφ, έκανε έκκληση στον επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου Τερνουπόλεως Μιχαήλ Γολοβκό να μην επαναλάβει τα λάθη των σοβιετικών ηγεμόνων και να μην δημιουργήσει έχθρα και διαμάχες για θρησκευτικούς λόγους στο ιερό. Το βίντεο είναι αναρτημένο στο κανάλι της Λαύρας του Ποτσάεφ στο YouTube.

 

Καθηγούμενος της Λαύρας του Ποτσάεφ, Μητροπολίτης Βλαδίμηρος. Φωτογραφία: στιγμιότυπο του καναλιού YouTube της Λαύρας του Ποτσάεφ

 

Ο αρχιερέας υπενθύμισε την ιστορία του μοναστηριού, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα εγκλήματα των Μπολσεβίκων τον 20ό αιώνα.

«Στο κτίριο όπου βρισκόταν το τυπογραφείο της μονής και το εργαστήριο αγιογραφίας, οι προκάτοχοί σας, εργαζόμενοι της περιφερειακής επιτροπής του κόμματος, δημιούργησαν ένα περιφερειακό νευρολογικό νοσοκομείο, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1998 ακόμη και υπό την ανεξάρτητη Ουκρανία. Τελικά, μετά από πολλά αιτήματα των μοναχών, το κτίριο επιστράφηκε ερειπωμένο. Στο σπίτι του επισκόπου στεγαζόταν πλυσταριό για το νευρολογικό νοσοκομείο και την πολυκλινική αριθμ. 2, τα οποία το κράτος έφερε σε κατάσταση ερείπωσης. Και μόνο χάρη στις προσπάθειες των αδελφών της μονής το ιστορικό αυτό κτίσμα αναστηλώθηκε.

Στις ιερές πύλες του κτιρίου της μονής τοποθετήθηκε γραφείο, το οποίο ευθυνόταν για την καταστροφή ποντικών και αρουραίων. Στον νοσοκομειακό ναό του Μεγαλομάρτυρος και Θεραπευτή Παντελεήμονα πραγματοποιούταν συλλογή εξετάσεων, οι οποίες φυλάσσονταν στην Αγία Τράπεζα. Και αυτό συνεχιζόταν μέχρι το 2020. Στο κτήριο που γειτνιάζει με αυτόν τον ναό, βρισκόταν Θεραπευτική Κλινική και Κλινική λοιμώξεων, που στο τέλος τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν γινόταν να αποκατασταθεί», είπε ο Καθηγούμενος της Λαύρας.

Υπενθύμισε ότι μέχρι πρότινος στους χώρους του παγκόσμιου ιερού βρίσκονταν ένα νεκροτομείο, ένα χοιροστάσιο, ένα ψυχιατρείο, ένα πλυντήριο, ένα γεωργικό χημείο, γεωργικά μηχανήματα, ένας κοινόχρηστος αχυρώνας και πολλοί άλλοι οργανισμοί. Ενώ στον χώρο του νέου καθεδρικού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος υπήρχαν δύο σιταποθήκες, δωμάτιο για θερμαστές και ένα κλαμπ. Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα κτίρια ήταν εξαιρετικά παραμελημένα.

Σήμερα με τις προσπάθειες της μονής έχει αποκατασταθεί ό,τι γινόταν.

«Θέλετε να διώξετε τους Ουκρανούς μοναχούς, τους συμπατριώτες σας, που στο παρελθόν υπερασπίστηκαν το ιερό με τίμημα τη ζωή τους από πλήρη αφανισμό και καταστροφή», είπε ο Καθηγούμενος, αναφερόμενος στον Γολοβκό.

Ο αρχιερέας προέτρεψε τον αξιωματούχο να μην ακούει αυτούς που του λένε ότι κάτι στη Λαύρα χτίστηκε χωρίς απαραίτητες άδειες.

«Ό,τι έχει αποκατασταθεί και έχει χτιστεί στο έδαφος της Λαύρας έχει τις κατάλληλες άδειες από το Υπουργείο Πολιτισμού και κατασκευαστικούς φορείς. Αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά εγγράφων και πιστοποιητικών. Συγκεκριμένα, έχουν εκδοθεί όλα τα επίσημα έγγραφα για τον Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης, ο οποίος ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη από το 2012», δήλωσε ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος.

«Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που διανύουμε, τα θρησκευτικά ζητήματα δεν πρέπει να δημιουργούν έχθρα και διχόνοια. Η Εκκλησία μας προσεύχεται καθημερινά για την Ουκρανική γη μας. Εμείς, όπως εσείς, ανησυχούμε για την τύχη της Πατρίδας μας και ζητάμε από τον Θεό να έρθει ειρήνη στην ουκρανική γη μας. Εσείς, ως πιστός και πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, παρακαλώ να μην επαναλάβετε τα λάθη που έκαναν ο Λένιν, ο Στάλιν και ο Χρουστσόφ κατά τη διάρκεια της βασιλείας τους», ολοκλήρωσε την έκκλησή του προς τον Μιχαήλ Γολοβκό ο Καθηγούμενος της Λαύρας του Ποτσάεφ.

spzh.news

Previous Article

Ο Μητροπολίτης Λβιβ Φιλάρετος συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου

Next Article

Ακραία στοιχεία προσπάθησαν να επιτεθούν στον Αρχιεπ. Κιέβου Ονούφριο