Καρπενησίου: «Η Εκκλησία διοικείται από την ΔΙΣ»!

Share:

Ποίοι οι αληθείς λόγοι αποχωρήσεως του Μητρ. Μεσσηνίας, τοποθέτησις διά τας «Νέας Χώρας» και άλλες αποκαλύψεις

Αποκαλυπτική η συνέντευξις του Σεβ. Καρπενησίου, που πέρασε απαρατήρητη, την 23ην Νοεμβρίου εις την εκπομπήν «Ραδιουργίες εκ Προμελέτης» εις το ράδιον ΙόνιονFM με τον δημοσιογράφον κ. Δημήτρη Στρουμπάκο. Απομαγνητοφωνήσαμε εις τον «Ο.Τ.» τας απαντήσεις του Σεβασμιωτάτου και τας παραθέτομεν:

«Πρέπει να ηρεμήσουν τα πνεύματα, διότι πολλές φορές δημιουργούμε εντάσεις χωρίς λόγο. Θα ήθελα ένα λεπτό αν μου δώσετε μια σκέψη να κάνω. Πρέπει να δούμε ότι η κοινωνία μας σταδιακά όσο και αν μας ενοχλεί αυτό αποχρωματίζεται και εθνικά και θρησκευτικά. Δομές και αξίες του παρελθόντος δεν είναι για εμάς τους μεγαλυτέρους παρά μια ανάμνηση. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα. Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι μια συμπαγής χώρα εθνικά, φυλετικά, γλωσσικά, θρησκευτικά, είναι ένα συνονθύλευμα. Τί κάνουμε μέσα σε αυτή την κοινωνία; Πως πορευόμαστε; Μακάρι να μην άλλαζε τίποτα, θα ήταν το ιδανικότερο για όλους αλλά βλέπετε όλα τρέχουν και εμείς πρέπει να βρούμε τον τρόπο και τη δύναμη να συμπορευθούμε χωρίς να αλλοτριωνόμαστε χωρίς να αλλοιωνόμαστε και διατηρώντας αυτά που παραλάβαμε. Μέσα σε αυτό το πνεύμα πιστεύω και εμείς ως Εκκλησία προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε. Πιστεύω ότι η σύνεση και η φρόνηση θα κυριαρχήσουν σε όλες τις πλευρές και τελικά θα βγει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ξέρετε πολλές φορές οι δηλώσεις είναι και μια έκρηξη της στιγμής ίσως όχι ελεγχόμενη και γι αυτό δημιουργούν και μετά εντάσεις. Πιστεύω ότι καταλαγιάζει ο κουρνιαχτός και όλα θα πάνε καλά.

Ο δημοσιογράφος λέει ότι πρέπει να είμεθα όλοι ενωμένοι.

Σίγουρα, δεν έχουμε την πολυτέλεια των διχασμών. Πάνε οι εποχές, δεν ξέρω αν είμαι καυστικός αυτή τη στιγμή με αυτά που λέω, αλλά πάνε οι εποχές που η Ελλάδα ήταν μια άλλη χώρα. Σήμερα έχουμε φτάσει τη χώρα μας σε ένα τέτοιο επίπεδο που μπορεί οι βόρειοι γείτονες, όλοι, να μας απειλούν. Αυτό δείχνει πως σαν χώρα, όσο και αν πονάει αυτό που λέω, έχουμε υποβαθμιστεί.

Ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά εις το τεράστιον πνευματικόν έργον της Εκκλησίας.

Το θέμα είναι αν αυτό μπορούν να το δουν το έργο και οι υπόλοιποι. Και βέβαια εδώ είναι μια αδυναμία δική μας ή αν θέλετε, και έτσι πρέπει να γίνεται, το έργο που κάνει η Εκκλησία δεν προβάλλεται δεν πρέπει να προβάλλεται. Το λέει ο ίδιος ο Κύριος να μη γνωρίζει το ένα χέρι τι κάνει το άλλο. Σίγουρα αυτό που προσφέρει σήμερα η Εκκλησία είναι τεράστιο. Σκεφτείτε πολύ απλά, τόσες χιλιάδες μερίδες και κοστολογείστε τη μια μερίδα με ένα ευρώ, δεν σας λέω παραπάνω. Βάλτε καθημερινά τι χρήματα φεύγουν για αυτά τα συσσίτια, δεν σας λέω τις άλλες δράσεις. Είναι τεράστια τα ποσά και το φορτίο δυσβάσταχτο, όσο και αν λένε κάποιοι γι αυτή την δήθεν περιουσία. Η περιουσία αυτή, συγχωρέστε με, δεν υπάρχει όπως την φαντάζονται. Εγώ σαν Μητρόπολη το μόνο που έχω είναι ένα παλιό σπίτι μέσα στο Καρπενήσι. Δεν υπάρχει κάτι άλλο για την Μητρόπολή μου σαν ακίνητο, σαν περιουσία.

Ο δημοσιογράφος ρωτά διά τί έχει δημιουργηθεί τότε αυτός ο μύθος διά την περιουσίαν της Εκκλησίας.

Δίναμε και εμείς δικαιώματα για να είμαστε ειλικρινείς. Έχουμε δώσει δικαιώματα διότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ισχύει αυτό, αλλά στις πολύ λίγες. Αλλά αν θέλετε να εκφραστώ έτσι ελεύθερα: μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα στοχοποιήθηκε οτιδήποτε ένστολο υπήρχε. Ερμηνεύστε το όπως θέλετε. Μέσα σε αυτό είμαστε και εμείς. Κάναμε το λάθος τότε να ταυτιστούμε με το καθεστώς. Αυτό το πληρώνουμε ακόμη.

Ο δημοσιογράφος όμως επανέρχεται να ερωτήση πως όμως διεδόθησαν τα περί της περιουσίας.

Σε αυτό έχετε ευθύνη και εσείς, όχι προσωπικά αλλά γενικά ο χώρος σας. Πριν από είκοσι ημέρες βγήκε μια απόφαση του ΣτΕ για ένα μοναστήρι στη Θεσσαλονίκη που ζητούσε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Λογικό, η απάντηση του ΣτΕ να είναι αρνητική. Πως όμως αυτό μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο; Τα Μοναστήρια από δω και πέρα θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ. Τα μοναστήρια όμως πλήρωναν ΕΝΦΙΑ, όλα τα μοναστήρια, όσα είχαν ακίνητα πλήρωναν ΕΝΦΙΑ, δεν είναι κάτι καινούριο. Ο κόσμος όμως που δεν το γνωρίζει έχει την αίσθηση ότι υπήρχε φοροαπαλλαγή. Εμείς πληρώνουμε, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες δεν πληρώνουν. Και έχουν γίνει πολλές τέτοιες κινήσεις εκ του πονηρού, συγχωρέστε με.

Ο δημοσιογράφος το παραδέχεται.

Υπάρχει ένα πολύ ωραίο βιβλίο του Αρχιεπισκόπου «η απάντηση της Εκκλησίας στα μυθεύματα του αντικληρικαλιστικού λαϊκισμού» και περιγράφει το τι σχετίζεται και τι συμβαίνει με την περιουσία της Εκκλησίας. Αξίζει να το διαβάσει κανείς για να δει ποια είναι η πραγματικότητα.

Ο δημοσιογράφος τον ερωτά αν πιστεύη ότι θα πέσουν οι τόνοι.

Δεν έχω τη σημερινή ενημέρωση, δεν έχω σταθή από το πρωί, κυριολεκτικά και κυριολεκτώ με αυτό που σας λέω, δεν έχω ενημέρωση σημερινή. Ελπίζω όμως ότι όλα θα πάνε καλά.

Ο δημοσιογράφος τον ερωτά αν είναι πεπεισμένος ότι όλα θα πάνε καλά.

Πεπεισμένος όχι, ελπίζω σας είπα.

Ο δημοσιογράφος ερωτά αν το ράσο τιμάται από τον λαόν αλλά και τους ανώτερους κληρικούς σήμερα.

Όχι απόλυτα, σε μεγάλο βαθμό ναι, αλλά όχι απόλυτα, να λέμε την αλήθεια, να είμαστε ειλικρινείς. Τιμάται σε μεγάλο βαθμό, το ξαναλέω. Υπάρχουν δυστυχώς εξαιρέσεις από όλες τις πλευρές και από τη δική μας και από την απέναντι και από όλες τις πλευρές. Και εμείς σας λέω έχουμε ευθύνες για κάποια θέματα.

Δημοσιογράφος: Για ποια θέματα;

Αναφέρατε την περιουσία. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ίσως δίνουμε το δικαίωμα και εμείς, ακόμη και με την εμφάνισή μας για παράδειγμα πολλές φορές να προκαλούμε. Ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι αυτά τα οποία φοράμε στοιχίζουν χιλιάδες ευρώ, δεν είναι έτσι, αλλ᾽ όμως ο κόσμος δικαιολογημένα σχηματίζει αυτήν την εντύπωση.

Ο δημοσιογράφος ερωτά διά την μισθοδοσίαν των κληρικών.

Το ιδανικό θα ήταν να παραμείνουν οι ιερείς στο δημόσιο. Το θέμα είναι αν είναι εφικτό αυτό. Μακάρι να παραμείνουν να μην αλλάξει κάτι γιατί ξέρετε κάθε αλλαγή δημιουργεί κλυδωνισμούς και προβλήματα. Αν μπορούν να παραμείνουν θα ήταν ιδανικό, αλλά το θέμα είναι μπορούν; Η προοπτική της Πολιτείας ποια είναι; Δεν θέλω πάλι να προκαλέσω με δηλώσεις παλαιοτέρων πολιτικών γι αυτά τα θέματα.

Ο δημοσιογράφος τον ερωτά διά τας τοποθετήσεις των κληρικών του περί της παραμονής εις το ίδιον καθεστώς.

Σας είπα ότι αυτό θα ήταν το ιδανικό αν είναι εφικτό και οι ιερείς μου αυτό θέλουν. Από την άλλη όμως δεν τρομοκρατούνται. Προσπαθώ όσο μπορώ να τους εμπνεύσω μια εμπιστοσύνη και ό,τι και αν γίνει θα παλέψουμε δεν χανόμαστε. Η Εκκλησία πορεύτηκε και μέσα από διωγμούς και δεν χάθηκε, γιατί ξέρετε σήμερα κινδυνεύουμε και ειπώθηκε και από πολλούς και μέσα στη Σύνοδο από Αρχιερείς πολύ σωστά ο Άγιος Χαλκίδος το είπε: κινδυνεύουμε αυτή τη στιγμή να μας πούνε ότι αντιδρούμε γιατί θίχτηκε το οικονομικό, ενώ σε άλλα θέματα δεν αντιδράσαμε. Είναι πολύ σωστό αυτό και θέλει προσοχή από την πλευρά μας.

Ο δημοσιογράφος θέτει το ερώτημα των επιπτώσεων διά τους πολύτεκνους ιδιαιτέρως ιερείς.

Ο Πρωθυπουργός τουλάχιστον λεκτικά δεσμεύτηκε. Στην πράξη βέβαια δεν ξέρουμε τι θα γίνει και οι νόμοι αλλάζουν έρχονται και παρέρχονται τα πρόσωπα αλλάζουν, οι υπουργοί αλλάζουν δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Γι αυτό σας λέω ότι το ιδανικό θα ήταν να μέναμε σε αυτό το καθεστώς. Από κει και πέρα αγωνιζόμαστε να συγκρατήσουμε ό,τι περισσότερο γίνεται, να το κατοχυρώσουμε.

Ο δημοσιογράφος θέτει το ερώτημα αν αι στιγμαί ήσαν δύσκολαι εις την Ιεραρχίαν.

Για όλους μας ήταν δύσκολες γιατί περνάμε όλοι μία περίοδο κρίσεως, μην έχουμε ψευδαισθήσεις.

Ο δημοσιογράφος ερωτά αν ήταν κάθετος ο Αρχιεπίσκοπος.

Όχι, όχι δεν ισχύει τίποτα από αυτά προς Θεού. Υπάρχουν και τα πρακτικά και δεν ισχύει. Μίλησαν όσοι ζήτησαν τον λόγο και με το παραπάνω μπορώ να πω.

Ο δημοσιογράφος ερωτά διά τι απεχώρησε ο Σεβ. Μεσσηνίας.

Μιλούσε αρκετά λεπτά, είχαν ήδη εκείνη τη στιγμή γραφεί 16 Αρχιερείς, μίλησαν 26 ή 27 αν θυμάμαι καλά, είχε μιλήσει πάνω από δέκα λεπτά, τον παρακάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος να συντομεύσει, να πει το διά ταύτα των σκέψεών του, ήθελε να αναπτύξει το θέμα, δεν γινότανε, δεν ήταν εφικτό, θα έπρεπε να τελειώσουμε την άλλη ημέρα και τον ενόχλησε αυτή η πίεση του Αρχιεπισκόπου, η χρονική πίεση, γιατί σας λέω είχε μιλήσει πάνω από δέκα λεπτά και έφυγε. Δεν του αφαιρέθηκε ο λόγος. Είναι ανακρίβεια αυτό.

Ο δημοσιογράφος ρωτά διά την στιχομυθίαν Σεβ. Καισαριανής και Ν. Ιωνίας

Εκεί υπήρξε μία ένταση. Πιστεύω δεν έπρεπε να υπάρξει. Απλά ερμήνευσε με λάθος τρόπο ο Άγιος Καισαριανής μία φράση του Αγίου Ν. Ιωνίας.

Ο δημοσιογράφος λέει ότι σύμφωνα με όσα γράφονται ό,τι ανήκει εις την ομάδα που πρόσκειται εις τον Αρχιεπίσκοπον.

Θα ήμουν αγνώμων αν δεν ίσχυε αυτό. Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Είμαι ο μοναδικός που έχω μοναχική κουρά, χειροτονίες εις διάκονον, πρεσβύτερον και επίσκοπον από τα χέρια του Αρχιεπισκόπου. Θα ήταν αγνωμοσύνη από την πλευρά μου να μην σταθώ δίπλα του σε στιγμές δύσκολες. Δεν θέλω να παίζω με τα λόγια. Θέλω να είμαι ειλικρινής.

Ο δημοσιογράφος ερωτά αν είναι δύσκολαι αι στιγμαί διά τον Αρχιεπίσκοπον.

Εξαρτάται ποια θα είναι η πορεία των πραγμάτων. Εκείνες οι δύο τρεις μέρες ήταν όντως δύσκολες. Πιστεύω θα καταλαγιάσει το πράγμα και θα ηρεμήσουμε.

Ο δημοσιογράφος τον ερωτά αν θα μείνουν εκτός δημοσίου οι κληρικοί.

Με την έννοια που δίνουμε σήμερα σε αυτόν τον όρο το θεωρώ πιθανόν. Κάποια στιγμή θα γίνει, δεν πιστεύω ότι θα γίνει τώρα αλλά κάποια στιγμή θα γίνει.

Ο δημοσιογράφος θέτει το ζήτημα ότι δεν γνώριζαν οι Ιεράρχαι διά την «συμφωνίαν».

Δεν νομίζω, ενδεχομένως κάποιος να μην ήξερε αλλά όχι με ευθύνη του Αρχιεπισκόπου όμως.

Δημοσιογράφος: -Αλλά με ποιου ευθύνη;

Κοιτάξτε, ή συμμετέχουμε ή δεν συμμετέχουμε. Λεπτομέρειες δεν θα γίνουν σίγουρα γνωστές εκ των προτέρων. Η Εκκλησία διοικείται από την ΔΙΣ. Είχε γίνει συζήτηση στην ΔΙΣ, πήγαν μαζί του και δυο Αρχιερείς τον συνόδευσαν, δεν πήγε μόνος του να μιλήσει. Η ΔΙΣ ενημερώθηκε και την επομένη και την προηγουμένη της συναντήσεως αυτής. Κατ᾽ επέκταση από εκεί ενημερωνόμαστε όλοι.

Δημοσιογράφος: – Η Αρχιεπισκοπή της Κρήτης, τα Δωδεκάνησα, ο Πατριάρχης ήξεραν;

Αυτοί μπορεί να μην ήξεραν. Αυτή ήταν μια κίνηση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό είναι άλλο πονεμένο θέμα και άλλη πονεμένη ιστορία. Η Ελλάδα παγκοσμίως έχει πολλές πρωτιές. Έχει πέντε διαφορετικές εκκλησιαστικές αρχές. Οπότε αφήστε.

Ο δημοσιογράφος τον ερωτά διά τί δεν εγνώριζαν.

Προσέχτε το λεπτό θέμα. Δεν ήταν μία συμφωνία. Πήγαμε σε μία συζήτηση. Αυτή είναι η διάκριση που μας δημιουργεί όλα τα προβλήματα.

Ο δημοσιογράφος τον ερωτά διά τας δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου περί 10.000 προσλήψεων.

Να το σχολιάσω; Αυτό θέλετε; Εντάξει. Κοιτάξτε και αυτοί θέλουν να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ψηφοφόρους. Να βλέπουμε την αλήθεια, την πραγματικότητα, να μην έχουμε ψευδαισθήσεις… Την έχουμε ανάγκη την ηρεμία και την ενότητα ο κόσμος έχει εκατοντάδες προβλήματα μην τον φορτώνουμε και εμείς με τα δικά μας».

Previous Article

Αμετανόητος ο κ. Γαβρόγλου προχωρεί ακάθεκτος

Next Article

Νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου ο Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος

Διαβάστε ακόμα