Καταδικάζουμε απερίφραστα τις συστηματικές διώξεις κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Share:

Ὁ Μητροπολίτης Σεβαστείας Θεοδόσιος τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων δήλωσε σχετικά μέ τήν πρωτοφανή κρατική δίωξη τῆς κανονικῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας:

“Καταδικάζουμε απερίφραστα τις συστηματικές διώξεις και τους διωγμούς, που οργανώθηκαν κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας από την κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία, όπως γνωρίζουμε, υλοποιεί δυτικά προγράμματα, που είναι εχθρικά για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία. Προσκρούουν στις αξίες και την αποστολή της, απειλούν την ίδια την παρουσία της.

Αντιμετωπίζουμε τις διώξεις κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ως διώξεις καθ’ όλης της Εκκλησίας, διότι την παρούσα στιγμή διατηρείται η απειλή εξώσεως των ιεραρχών, των ιερέων και των μοναχών από τη Λαύρα στο Κίεβο, μια παλαιά ιστορική μονή, που είναι καλώς γνωστή ως μια από τις μεγαλύτερες ιερές μονές της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η υπό τον Μακαριώτατο μητροπολίτη Ονούφριο Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υφίσταται συστηματικές εχθρικές εκστρατείες, πίσω από τις οποίες υπάρχουν πολλές απειλές και επιθέσεις», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοδόσιος, υποδεικνύοντας ότι «αποστολή της πάντοτε ήταν η διαφύλαξη της αγάπης, αδελφοσύνης και ειρήνης.

Από την πλευρά μας απαιτούμε άμεσες ενέργειες από όλη την ορθόδοξη κοινή γνώμη για τον τερματισμό αυτών των απηνών διώξεων. Ο Μακαριώτατος μητροπολίτης Ονούφριος είναι άγιος άνθρωπος, ο οποίος μας επισκέφθηκε κατ’ επανάληψιν στην Ιερουσαλήμ. Διακρίνεται για την ιδιαίτερη ταπείνωση, πνευματικότητα και σύνεσή του. Αυτές οι αρχές τον διέπουν μέχρι σήμερα, στις πλέον σκοτεινές εποχές και υπό τις πλέον σοβαρές περιστάσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν σήμερα στις ιστορικές μονές της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Υποστηρίζουμε όλους τους πνευματικούς ηγέτες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν υπέρ της ανάγκης να τερματισθούν οι διώξεις κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ελπίζω ότι τέτοιου είδους δηλώσεις θα αποτελέσουν ισχυρό αποτρεπτικό βήμα για την κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία δρα εχθρικά έναντι της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, υποδαυλίζει άλλους εναντίον της, εκτελώντας τις διαταγές των κυρίων τους.

Δηλώνουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα οποιασδήποτε άλλης οργανώσεως, που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία προς αντικατάσταση της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και καλούμε όλο τον χριστιανικό και πολιτισμένο κόσμο να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς τερματισμό των συστηματικών διώξεων εναντίον αυτής.”

Ο αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος επίσης προειδοποίησε ότι οι Αρχές θα καταφύγουν στη βία για να εκδιώξουν τους μοναχούς από τις μονές, τις σκήτες και τους ναούς.

Previous Article

Δελτίο τύπου της Σερβκής Εκκλησίας σχετικά με την κρατική τρομοκρατία κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Next Article

Καθηγούμενος Λαύρας Κιέβου προς τις αρχές: Θα σταθούμε μέχρι το τέλος