Καταργεί το “Πατριαρχείο Κιέβου” ο σχισματικός Επιφάνιος

Share:

Μετά τις ενέργειες του κ. Φιλάρετου να παύσει κληρικούς, να χρησιμοποιήσει τον τίτλο του “Πατριάρχη Κιέβου”, κάτι που είχε συμφωνηθεί όπως ό ίδιος αναφέρει και να έχει το “Πατριαρχείο Κιέβου” επίσημα δική του ιστοσελίδα, ο σχισματικός Επιφάνιος εξέδωσε διάταγμα με το οποίο καταργεί το “Πατριαρχείο Κιέβου”. Η διένεξη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Φιλαρέτου και  Επιφανίου είναι δυστυχώς το αποτέλεσμα των αντικανονικών ενεργειών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που αντί να ενώσει τον Ουκρανικό λαό προσπάθησε με τεχνάσματα και υπόγειες συμφωνίες να τον διχάσει προς όφελος προσωπικών και γεωπολιτικών συμφερόντων.

Διάταγμα του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας
29 Μαΐου 2019

ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Α. Η Τοπική Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείο Κιέβου στις 15 Δεκεμβρίου του 2018 υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κιέβου και πάσης Ρως-Ουκρανίας κ. Φιλαρέτου αποφάσισε:

«1. Να παύσει τη δραστηριότητα του θρησκευτικού συλλόγου η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείο Κιέβου δια συνένωσης και ένταξής της στην ιδρυόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

2. Να παύσει την ισχύ του Καταστατικού διοικήσεως της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείο Κιέβου.

3. Να παύσει τη δραστηριότητα όλων των καταστατικών οργάνων του θρησκευτικού συλλόγου η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείο Κιέβου.

4. “Το Πατριαρχείο Κιέβου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείο Κιέβου”, που σύμφωνα με το καταστατικό της (παρ. 1) είναι το θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο καθώς και κεντρικό εκτελεστικό και διοικητικό όργανο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου να παύει να λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο μετά από την ίδρυση και την καταγραφή της θρησκευτικής οργανώσεως “η Μητρόπολη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”.

5. Όλοι οι επαρχιούχοι Επίσκοποι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείο Κιέβου και οι επικεφαλής των θρησκευτικών οργανώσεων που ήταν στη δομή του, να λάβουν υπόψη τα παραπάνω σημεία και μετά την ίδρυση της ενιαίας τοπικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας να εισέλθουν στη δομή της, διενεργώντας τις κατάλληλες αλλαγές στα καταστατικά των θρησκευτικών οργανώσεων, ενώ να μην παύσουν την υπόστασή τους ως νομικό πρόσωπο».

Β. Στις 15 Δεκεμβρίου 2018 η Ενωτική Σύνοδος στην Αγία Σοφία Κιέβου ίδρυσε ομόφωνα την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και εξέλεξε τον Προκαθήμενο, τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, ο οποίος είναι σύμφωνα με τους ι. κανόνες Επίσκοπος της πόλεως Κιέβου. Στις 30 Ιανουαρίου 2019 η Μητρόπολη Κιέβου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας) καταχωρήθηκε ως το ηγετικό κέντρο του θρησκευτικού συλλόγου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Στις 3 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του Προκαθημένου.

Γ. Η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας) κατά τη συνεδρίασή της στις 5 Φεβρουαρίου του 2019 αποφάσισε:

4. Ο Αγιώτατος Πατριάρχης κ. Φιλάρετος συνεχίζει να καθοδηγεί την Ιερά Μητρόπολη του Κιέβου που αποτελείται από ενορίες και μοναστήρια της πόλεως του Κιέβου (εκτός της Ι. Μονής Αγίου Μιχαήλ Ζολοτοβέρχι της πόλεως του Κιέβου), τα οποία μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2018 βρίσκονταν υπό την δικαιοδοσία του ως Πατριάρχη Κιέβου και πάσης Ρως-Ουκρανίας». Ωστόσο, για 4 μήνες η εν λόγω Ι. Μητρόπολη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας) δεν είναι νομίμως εγγεγραμμένη και τα έγγραφα για την εγγραφή δεν έχουν καταρτισθεί και κατατεθεί από τον επικεφαλής της Ι. Μητροπόλεως.

Δ. Με βάση τα ανωτέρω και εν αναφορά προς τη δημοσίευση εκ μέρους του αρχηγείου του θρησκευτικού συλλόγου η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου, το οποίο έχει παύσει τη δραστηριότητά του, καθώς και προς άκυρα έγγραφα τα οποία προκαλούν αναταραχή μεταξύ του Κλήρου της πόλεως του Κιέβου, για να αποτραπούν οι περαιτέρω παραβιάσεις των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, μετά από αίτηση της θρησκευτικής κοινότητας της Αγίας Σκέπης της Παναγίας στην περιοχή Solomyanskiy της πόλεως του Κιέβου και των κληρικών της – αποφασίζω:

– προσωρινά, μέχρι την πλήρη υλοποίηση των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου της 5ης Φεβρουαρίου 2019 και της 24ης Μαΐου 2019 για την εγγραφή στην πόλη του Κιέβου της Ι. Μητροπόλεως υπαγόμενης στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας), η θρησκευτική κοινότητα της Αγ. Σκέπης της Παναγίας στην περιοχή Solomyanskiy της πόλεως του Κιέβου να περιέλθει στην άμεση υπαγωγή από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας,

– όλα τα έγγραφα και εντολές, εκδιδόμενες εξ ονόματος του θρησκευτικού συλλόγου η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου, το οποίο έπαυσε τη δραστηριότητά του, που εκδόθηκαν μετά τις 30 Ιανουαρίου 2019 είναι άκυρες και δεν είναι εκτελεστέες στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας).

ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΕΒΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

romfea.gr

Previous Article

Επιμένει ο κ. Φιλάρετος στην ύπαρξη Πατριαρχείου Κιέβου

Next Article

Βατικανό: ”Το θέμα της Ουκρανίας έβαλε στον πάγο τον Οικουμενικό διάλογο”

Διαβάστε ακόμα