Καταρρέει παταγωδώς το αφήγημα περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων»

Share:

Μία σημαντική επιστολή δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό THE LANCET και έρχεται να ανατρέψει το αφήγημα που υποστηρίζει ότι η πανδημία COVID-19 είναι «μία πανδημία των ανεμβολίαστων». Με αναφορές σε επιστημονικά δεδομένα ο συγγραφέας, Günter Kampf, υποστηρίζει ότι και οι εμβολιασμένοι αποτελούν εξίσου ένα σημαντικό μέρος της πανδημίας και καλεί τις αρμόδιες αρχές να σταματήσουν τον στιγματισμό των ανεμβολίαστων πολιτών!

Παρατίθεται παρακάτω η επιστολή μεταφρασμένη στα ελληνικά:

COVID-19: Ο στιγματισμός των ανεμβολίαστων δεν δικαιολογείται

Στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, υψηλόβαθμα στελέχη χρησιμοποίησαν τον όρο πανδημία των ανεμβολίαστων, προτείνοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν σχετίζονται με την επιδημιολογία της COVID-19. Η χρήση αυτής της φράσης από τις αρμόδιες αρχές ίσως να ενθάρρυνε κάποιον επιστήμονα να ισχυριστεί ότι: «Οι ανεμβολίαστοι είναι απειλή για τους εμβολιασμένους όσον αφορά την COVID-19». Αλλά αυτή η άποψη είναι υπερβολικά απλή.

Υπάρχουν ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου. Στη Μασαχουσέτη, ΗΠΑ, ένα σύνολο 469 νέων COVID-19 περιστατικών ανιχνεύτηκαν κατά τη διάρκεια διάφορων γεγονότων τον Ιούλιο, 2021, και 346 (74%) από αυτά τα περιστατικά ήταν άνθρωποι που ήταν πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένοι, 274 (79%) από τους οποίους ήταν συμπτωματικοί. Οι τιμές των κύκλων ενίσχυσης του δείγματος (circle threshold values*) ήταν εξίσου χαμηλές μεταξύ των ανθρώπων που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι (μέσος όρος 22,8) και των ανθρώπων που ήταν ανεμβολίαστοι, όχι πλήρως εμβολιασμένοι ή με άγνωστη κατάσταση εμβολιασμού (μέσος όρος 21,5), πράγμα που υποδηλώνει την ύπαρξη ενός υψηλού ιικού φορτίου ακόμη και μεταξύ ατόμων που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Στις ΗΠΑ, ένα σύνολο 10.262 COVID-19 περιστατικών αναφέρθηκε στους εμβολιασμένους έως τις 30 Απριλίου, 2021, μεταξύ των οποίων 2725 (26,6%) ήταν ασυμπτωματικά, 995 (9,7%) νοσηλεύτηκαν και 160 (1,6%) πέθαναν. Στη Γερμανία, το 55,4% των συμπτωματικών COVID-19 περιστατικών σε ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω ήταν σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, και αυτό το ποσοστό αυξάνεται κάθε εβδομάδα.

Στο Münster, Γερμανία, νέα περιστατικά COVID-19 εμφανίστηκαν τουλάχιστον σε 85 (22%) από τα 380 άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα ή είχαν αναρρώσει από COVID-19 και τα οποία είχαν παραστεί σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος της πανδημίας. Είναι, συνεπώς, λάθος και επικίνδυνο να μιλούμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Ιστορικά, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία έχουν δημιουργήσει αρνητικές εμπειρίες στιγματίζοντας τμήματα του πληθυσμού με βάση το χρώμα του δέρματος ή τη θρησκεία. Καλώ τις Αρχές και τους επιστήμονες να σταματήσουν αυτό τον ακατάλληλο στιγματισμό των ανεμβολίαστων ανθρώπων, που περιλαμβάνει τους ασθενείς μας, τους συναδέλφους και άλλους συμπολίτες, και να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για την ενότητα της κοινωνίας.

*circle threshold values: Αριθμός των κύκλων ενίσχυσης του δείγματος από έναν άνθρωπο, οι οποίοι χρειάζεται να γίνουν, προκειμένου να ξεπεραστεί το όριο ανίχνευσης του κορωνοϊού. Ο αριθμός/δείκτης αυτός υποδεικνύει το ιικό φορτίο που φέρει ένα μολυσμένο άτομο. Όσο χαμηλότερο είναι το CT, τόσο μεγαλύτερο εκτιμάται το ιικό φορτίο. Πηγή: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02243-1/fulltext?rss=yes&fbclid=IwAR1cB4l8uaAXqZOeQKv3U-y9j_9FfTDOOPEn3eWEKkFuBePI

enromiosini.gr

Previous Article

ΑΡΧΙΚΑΚΟΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ο ΠΑΠΑΣ

Next Article

Παρένθετη Μητρότητα. Οι πληγές της… (Harms of Surrogacy)