Κομισιόν: Χάθηκαν τα μηνύματα μεταξύ Φον ντερ Λάιεν και Μπουρλά για τα εμβόλια

Share:
Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ υπερασπίζεται το δικαίωμά της να μην τηρεί αρχεία με τα μηνύματα της προέδρου μετά από επίπληξη της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει πλέον στην κατοχή της μηνύματα που αντάλλαξε με τον επικεφαλής της PfizerΆλμπερτ Μπουρλά για την υπογραφή μια συμφωνίας-μαμούθ για τα εμβόλια κατά της COVID-19, ανέφερε η Κομισιόν την Τετάρτη.

Σε μια συνέντευξη τον Απρίλιο του 2021, η φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε ότι είχε ανταλλάξει πολλά μηνύματα με τον Μπουρλά επί ένα μήνα όταν διαπραγματεύονταν ένα τεράστιο συμβόλαιο για τα εμβόλια.

Ωστόσο, όταν δημοσιογράφος υπέβαλε αίτημα δημόσιας πρόσβασης στα εν λόγω μηνύματα λόγω της σημασίας της συμφωνίας, η Επιτροπή αρνήθηκε να τα μοιραστεί, προκαλώντας κατηγορίες για κακοδιοίκηση από τη διαμεσολαβήτρια της Ε.Ε., Έμιλι Ο’Ράιλι.

«Η Επιτροπή είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι η έρευνα που ανέλαβε το γραφείο της προέδρου για σχετικά μηνύματα που αντιστοιχούν στο αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα δεν απέφερε αποτελέσματα» ενημέρωσε την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια η επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα.

Η Κομισιόν υποστηρίζει στην επιστολή της ότι δεν είχε υποχρέωση καταχώρησης και αποθήκευσης των μηνυμάτων, δεδομένου ότι πρόκειται για «βραχύβια, εφήμερα έγγραφα». Το ίδιο ισχύει για έγγραφα που δεν περιέχουν σημαντικές πληροφορίες, προστίθεται στην επιστολή.

Εκπρόσωπος της διαμεσολαβήτριας δήλωσε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα δημοσιευτεί λεπτομερής ανάλυση της υπόθεσης, αναφέρει το Reuters και πως σύμφωνα με την αρχική ανάλυση της διαμεσολαβήτριας, η απάντηση της Κομισιόν είναι προβληματική σε πολλά σημεία.

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, δεύτερη δεξιά, μιλά με τον Γερμανό επιστήμονα, CMO και συνιδρυτή της BioNTech Ozlem Turici, δεξιά, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Albert Bourla, αριστερά και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Alexander De Croo, δεύτερος αριστερά, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer στο Puurs, Βέλγιο, Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, δεύτερη δεξιά, μιλά με τον Γερμανό επιστήμονα, CMO και συνιδρυτή της BioNTech Ozlem Turici, δεξιά, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Albert Bourla, αριστερά και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Alexander De Croo, δεύτερος αριστερά, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer στο Puurs, Βέλγιο, Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021. VIA ASSOCIATED PRESS

Η συμφωνία, η οποία διαπραγματεύτηκε μέσω γραπτών μηνυμάτων (sms) και κλήσεων, σύμφωνα με όσα είπε η ίδια η φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξή της στους New York Times, ήταν το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει υπογραφεί ποτέ για εμβόλια κατά της COVID-19, με την Ε.Ε. να δεσμεύεται να αγοράσει 900 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech με οψιόν αγοράς 900 εκατ. επιπλέον.

Όταν η συμφωνία ανακοινώθηκε επίσημα τον Μάιο του 2021, η ΕΕ είχε ήδη εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια από διάφορους κατασκευαστές φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων άλλων 600 εκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer και τη BioNTech στο πλαίσιο δύο προηγούμενων συμβάσεων με τις δύο εταιρείες.

Η συμφωνία υποστηρίχθηκε αρχικά από όλες τις χώρες-μέλξ της ΕΕ, αλλά αργότερα τέθηκε υπό αμφισβήτηση από ορισμένεςς που τώρα προσπαθούν να επαναδιαπραγματευτούν ή να μειώσουν τις προμήθειες από την Pfizer και άλλους κατασκευαστές εμβολίων εν μέσω της μείωσης στον εμβολιασμό και των αυξανόμενων κινδύνων σπατάλης.

huffingtonpost.gr

Previous Article

Τελικά το Σύστημα Υγείας άντεξε στην πανδημία;

Next Article

Η υπογεννητικότητα και… οι εμβρυοκτονίες!