Κοντά σε ιστορική συμφωνία ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου με την Σερβική Εκκλησία

Share:

Δεκτός από τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο στο Πατριαρχικό Μέγαρο στο Βελιγράδι έγινε σήμερα Πέμπτη 30, Ιουνίου 2022 ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντριτάν Αμπάζοβιτς.

Στη συνάντηση παρέστησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας, ενώ από την πλευρά του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, ο Επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών και ο σύμβουλος της Κυβέρνησης για νομικά θέματα.

Μετά την πολύωρη συνάντηση, ο Πατριάρχης Πορφύριος μίλησε στα ΜΜΕ λέγοντας: “είχα την ιδιαίτερη χαρά και ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου για τρίτη φορά. Όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις εκτός από τις συζητήσεις που είχαμε για γενικά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, συζητήσαμε και θέματα που αφορούν την Εκκλησία”.

“Ξεκινήσαμε από το γεγονός ότι η Εκκλησία είναι χωρισμένη από το Κράτος, επομένως σέβεται και τηρεί τους νόμους αυτού του κράτους. Μετά από συζήτηση καταλήξαμε  στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό ότι η σχέση Εκκλησίας και Κράτους να ρυθμίζεται όπως με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες” – πρόσθεσε ο Πατριάρχης Σερβίας.

Επίσης ο Πατριάρχης Πορφύριος πρόσθεσε ότι “σε όλες τις χώρες υπάρχουν συμφωνίες που ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στη θρησκευτική κοινότητα, αλλά φυσικά και τις υποχρεώσεις της θρησκευτικής κοινότητας απέναντι στο κράτος. Το εν λόγω συμβόλαιο στο Μαυροβούνιο ξεκίνησε το 2012. Μετά υπήρξαν καθυστερήσεις, υπήρξαν προβλήματα και, δόξα τω Θεώ, τον τελευταίο χρόνο μπήκαμε στην τελική φάση. Αυτή τη στιγμή, μπορώ να πω ότι έχει επιτευχθεί μια συμφωνία,  φυσικά, πρέπει να ακολουθηθούν και διαδικασίες όταν πρόκειται για το κράτος, την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, αλλά και Εκκλησία μας.”

“Αυτό σημαίνει ότι το υπάρχον κείμενο,  πρέπει να εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο και ως τέτοιο να επιβεβαιωθεί και να γίνει αποδεκτό. Εάν ο Θεός επιτρέψει να γίνουν όλα όπως πρέπει, τότε θα καταλήξουμε σε συμφωνία για την ημερομηνία υπογραφής, η οποία όταν όλα τελειώσουν θα μπορούσε να είναι η κορωνίδα στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του κράτους του Μαυροβουνίου και της Εκκλησίας μας, αφού τον τελευταίο χρόνο έχουμε μπει στην τελική φάση” – συμπλήρωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας.

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Πορφύριος ανέφερε: “τέλος πρέπει να πω ότι είμαι ευγνώμων σε όλους όσους συμμετείχαν στη σύνταξη αυτής της συμφωνίας, σε όλους όσους συνέβαλαν στο να προχωρήσουμε προς αυτόν τον στόχο, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2012 μέχρι σήμερα. Ο καθένας άφησε το στίγμα του στις δεδομένες συνθήκες στο μέγιστο των δυνατοτήτων του και προσπάθησε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Φυσικά, είμαι ευγνώμων στον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, κ. Αμπάζοβιτς, καθώς και οι συνεργάτες του και όλοι από την Κυβέρνηση έκαναν το παν για να καταλήξουμε σε συμφωνία.”

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς, αρχικά ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Σερβίας και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για την πολύ εποικοδομητική συνάντηση.

“Είναι πάντα μεγάλη χαρά για μένα όταν έχω την ευκαιρία να ανταλλάσσω απόψεις για θέματα που όχι μόνο είναι επίκαιρα, αλλά και γενικά αντιπροσωπεύουν αυτό που θα έπρεπε να είναι μια μελλοντική φιλοσοφία δράσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Νομίζω ότι πρέπει όλοι να πάμε με μηνύματα ειρήνης, με μηνύματα που είναι διαφορετικά από αυτό που ήταν ο γενικός λόγος. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος για μια μεγαλύτερη πρόοδο ολόκληρης της περιοχής. Όταν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο θέμα που σχετίζεται με τη “Βασική Συμφωνία”, γνωρίζετε ότι έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες σε επίπεδο ομάδων εργασίας” – ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Αμπάζοβιτς.

Επίσης ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου πρόσθεσε ότι “άλλες διαδικασίες είναι τυπικές για την κυβέρνησή μας, θα πάνε στην Επιτροπή και μετά θα εγκριθούν από την ίδια την Κυβέρνηση. Επίσης, η Εκκλησία έχει τις δικές της διαδικασίες μέσα από τα όργανά της. Είναι όλα απολύτως αποδεκτά και δεν βλέπω κανένα πρόβλημα εκεί. Αντιθέτως, περιμένω ότι αν όλα πάνε καλά -δεν θέλω να προδικάσω τίποτα- αν όλα πάνε στο όπως το πνεύμα που νιώθουμε στις συναντήσεις μας, θα επιδειχθεί σεβασμός προς τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, αλλά και σεβασμός προς το κράτος του Μαυροβουνίου, το οποίο, όπως γνωρίζετε, είναι κοσμικό και δεν θέλει να μπει σε εσωτερικές υποθέσεις καμίας θρησκευτικής κοινότητας”.

Σε άλλο σημείο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει βιασύνη και πίεση από κανέναν, ενώ υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι η ατμόσφαιρα είναι πάρα πολύ καλή και από τις δύο πλευρές.

“Κατανοώ ότι στο Μαυροβούνιο υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, υπάρχουν επικρίσεις, αλλά θέλω να πω εξ ονόματος της κυβέρνησης ότι πρέπει να ακολουθήσουμε διαφορετικό δρόμο. Ο δρόμος όπου όλοι είναι δυσαρεστημένοι, όπου υπάρχουν συνεχείς τάσεις για δημιουργία διχασμών και πόλωσης, δεν είναι ο δρόμος της προόδου καμίας κοινωνίας. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα συμβάλει σε αυτό. Ο δρόμος στον οποίο όλοι θα νιώθουν άνετα, θα σέβονται το Σύνταγμα και το δίκαιο του Μαυροβουνίου, θα σέβονται το διεθνές δίκαιο, θα σέβονται τις αρχές του διαχωρισμού των θρησκευτικών κοινοτήτων από το κράτος, διότι αυτός είναι ο δρόμος που μας οδηγεί στην πρόοδο. Θέλω αυτό το θέμα να τελειώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε σε αυτό” – τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Κλείνοντας ο κ. Αμπάζοβιτς υπογράμμισε: στην συνομιλία που είχα με τον πατριάρχη συζητήσαμε για θέματα που πιστεύω ότι μπορούν να είναι σημαντικά για όλους μας. Βασικά πιστεύω ότι ο καθένας θα πρέπει να κάνει τη δουλειά του, διότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι στο τέλος. Η επίσκεψη μου αυτή θεωρώ ότι είναι πολύ γόνιμη υπό την έννοια ότι όλα όσα κάναμε αυτές τις δύο ημέρες πηγαίνουν πραγματικά προς την κατεύθυνση της αλλαγής και της συνεργασίας. Θα το ξαναπώ, είναι καιρός να κινηθούμε διαφορετικά και να δώσουμε μία ευκαιρία στην συμφιλίωση προς όφελος όλων.”

romfea.gr

Previous Article

Το όνομα για την Εκκλησία των Σκοπίων θα καθοριστεί από τον διάλογο των Τοπικών Εκκλησιών

Next Article

Η μεγαλύτερη επιθυμία μου να τελειώσει ο αιματηρός πόλεμος