Κύπρος: Ο κατοχικός στρατός φτιάχνει βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Share:

  Ανδρέας Πιμπίσης   

Σημαντικό βήμα για τη δημιουργία βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έγινε με την απόφαση του καθεστώτος να παραχωρήσει το παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου στον κατοχικό στρατό. Η Τουρκία έχει ήδη εγκαταστήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Μπαϊρακτάρ» στο Λευκόνοικο ως ένα πρώτο βήμα δημιουργίας αεροπορικής βάσης για ντρόουνς. Στους σχεδιασμούς της Τουρκίας, όπως είχαν στο παρελθόν αποκαλύψει τουρκικά μέσα ενημέρωσης, είναι η δημιουργία μιας αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο και μιας ναυτικής βάσης στην Αμμόχωστο. 

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Πόστασι (πηγή ΓΤΠ) σε δημοσίευμά της αναφέρεται στην απόφαση που έλαβε η λεγόμενη «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος και η οποία δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης». Σύμφωνα το δημοσίευμα, η απόφαση αφορά την υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος για την παραχώρηση και χρήση του παράνομου αεροδρομίου Λευκονοίκου στη διοίκηση των δυνάμεων κατοχής. Γεγονός που σημαίνει ότι το εν λόγω παράνομο αεροδρόμιο τίθεται υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας προκειμένου να προχωρήσει στη χρήση του ως βάση σύμφωνα με απόφαση που είχε ληφθεί το 2019.

Η απόφαση αναφέρει ότι «το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το υπουργείο δημοσίων έργων και μεταφορών να υπογράψει το πρωτόκολλο μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης της τδβΚ σχετικά με την παραχώρηση και χρήση του αεροδρομίου Λευκονοίκου στη διοίκηση των τουρκοκυπριακών ειρηνευτικών δυνάμεων, προκειμένου να βελτιωθούν οι υφιστάμενες σχέσεις φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και να αναπτυχθούν δραστηριότητες στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών».

Το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης να ακυρώσει τη σύμβαση που είχε συναφθεί με την εταιρεία Resource Consulting LTD το 2010. Σχετικά με αυτό το θέμα αναφέρεται ότι η σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2010 και επικαιροποιήθηκε το 2016 μεταξύ του κατοχικού καθεστώτος και της εταιρείας Resource Consulting Ltd λύθηκε λόγω της μη καταβολής των ποσών που έπρεπε να καταβληθούν σύμφωνα με το άρθρο 4 της «συμφωνίας» για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του παράνομου αεροδρομίου Λευκονοίκου.

Το παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου είχε κτιστεί το 1982 προκειμένου να χρησιμοποιείται από πολεμικά αεροσκάφη. Κυρίως χρησιμοποιείτο από εκπαιδευτικά αεροσκάφη και δεν υπάρχουν πληροφορίες για χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς. Το 2019 υλοποιώντας τη στρατηγική ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το παράνομο αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο αντί της υφιστάμενης βάσης στην πόλη Νταλαμάν που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Μέσω της βάσης στο Λευκόνοικο η Τουρκία εκτιμά ότι θα παρέχεται ασφάλεια στα πτητικά της μέσα και κυρίως τα ντρόουνς «Μπαϊρακτάρ» προκειμένου να κινούνται στην ανατολική Μεσόγειο και να καλύπτουν και από αέρος τα τουρκικά πλοία και γεωτρύπανα που θα βρίσκονται στην περιοχή. Τα τουρκικά ντρόουνς από τη στιγμή που τοποθετήθηκαν στο Λευκόνοικο άρχισαν να πραγματοποιούν πτήσεις συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης τόσο πάνω από το νησί όσο και σε ολόκληρη τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου.

Το τουρκικό κανάλι CNN TURK είχε στο παρελθόν μεταδώσει πως το Λευκόνοικο θα ήταν σημείο προσγείωσης και όχι ως μόνιμος σταθμός για τα ντρόουνς. Κάτι που φαίνεται να διαφοροποιείται με την απόφαση για παραχώρηση εξολοκλήρου του παράνομου αεροδρομίου στον κατοχικό στρατό. Το 2019 το κατοχικό καθεστώς είχε λάβει την πολιτική απόφαση «όπως επιτραπεί η χρήση του αεροδρομίου Λευκονοίκου για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα» για «την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της ‘τδβκ’ και της Τουρκίας, κατόπιν αιτήματος της ‘τουρκοκυπριακής ειρηνευτικής διοίκησης’».

Η απόφαση για τη χρήση του Λευκονοίκου από τα τουρκικά ντρόουν είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε διαμηνύσει πως στόχος είναι η Τουρκία να είναι παρούσα στον αέρα, στη στεριά και τη θάλασσα προστατεύοντας τα συμφέροντά της.

philenews.com

Previous Article

Γιατί ἡ Ἐκκλησία ἔχει λόγο γιά θέματα πού ἀφοροῦν στό ἔθνος καί στήν πατρίδα

Next Article

Σύμβουλος Πρωθυπουργοῦ: Τουρκικὴ ἡ Βόρεια Κύπρος!