Κύπρου: Πανορθόδοξη επέμβαση για το Ουκρανικό

Share:

Συνέντευξη παρεχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον δημοσιογράφο κ. Απόστολο Τομαρά της εφημερίδας «Καθημερινή». Μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος διέψευσε ρωσική ανάμειξη στην Κύπρο και ζήτησε Πανορθόδοξη επέμβαση στο ουκρανικό. Όπως πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα churchofcyprus.org.cy της 15ης Οκτωβρίου 2018:

«–Ισχύει ότι το ρωσικό στοιχείο προσπαθεί να θέσει υπό την επιρροή της την Εκκλησία της Κύπρου;

–Όχι. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όλοι μας, την Εκκλησία μας την αγαπούμε και θέλουμε την ανεξαρτησία της, την αυτονομία της, την ουδετερότητά της. Είμαστε μία Εκκλησία καλά οργανωμένη, μέσα στην ορθόδοξο οικογένεια έχουμε περίοπτη θέση. Μπορεί να είμαστε μικρή, αλλά είμαστε νοικοκυρεμένη Εκκλησία. Ο λαός μας είναι υπέροχος λαός, θρησκευόμενος και παρά τα μειονεκτήματά μας, έναντι των άλλων μπορώ να πω ότι είμαστε επίγειοι άγγελοι. Μου δόθηκε η ευκαιρία στις πανορθοδόξους διασκέψεις να το διαπιστώσω, έβλεπα και τα μειονεκτήματα των άλλων. Έχουμε μία τεράστια παράδοση στην Κύπρο και έχουμε στην καμπούρα μας, 20 αιώνες χριστιανισμού…

–Πως αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Κύπρου τη διαμάχη Οικουμενικού με Πατριαρχείο Μόσχας;

–Νομίζω πρέπει να επέμβουμε όλοι και εγώ θα ήθελα, αν ήταν δυνατόν, να επενέβαινε σύσσωμη η Ορθοδοξία για να δώσουν μία λύση, διότι μόνοι τους, ο Κωνσταντινουπόλεως με τη Μόσχα δεν πρόκειται να τα βρουν. Και αυτοί που θα την πληρώσουν είναι οι πιστοί, Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ουκρανίας… Επιπλέον θέλω να ανοίξω και τη Θεολογική Σχολή και σε άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες και ειδικότερα στις σλαβικές».

Previous Article

Εκκληση για ενότητα!

Next Article

Το Ισραήλ δεσμεύει έκταση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων