Μήπως ξεχνάμε ότι η Εκκλησία έσωσε την εθνική ταυτότητα όταν το έθνος ήταν υπό κατοχή;

Share:

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός – Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Αυτό που κράτησε ζωντανή τη σύνδεση των Κρητικών με την Κωνσταντινούπολη επί Ενετοκρατίας ήταν η Ορθοδοξία που τους διαχωρίζε από τους καθολικούς κατακτητές. Η Εκκλησία έσωσε την εθνική ταυτότητα όταν το έθνος ήταν υπό κατοχή. Και για να τελειώνουμε με τις μπούρδες περί χριστιανισμού που κατάστρεψε τον Ελληνισμό, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας όταν εξισλαμίστηκαν έχασαν την εθνική τους ταυτότητα.

Οι Έλληνες με την κυριαρχία της χριστιανικής θρησκείας εξελλήνισαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Μακρυγιάννης έγραφε ότι η πατρίδα και η θρησκεία είναι το παν ..δι αυτά όπου σηκώσαμε άρματα. Ο Κασομούλης γράφει στα απομνημονεύματα του πως τετράδια ολόκληρα έστελνεν εις τον Στορνάρην πλήρεις από προφητείες του Αγαθαγγελου και της Αποκαλύψεως τα οποία προκαλούσαν μεγάλην εντύπωσιν και έδιδον μέγα θαρρος είς πολλούς των οπλαρχηγών.

Η Εκκλησία επί τουρκοκρατίας κράτησε την εθνική ταυτότητα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αγώνα. Ο αγράμματος χωρικός της Πελοποννήσου δεν είχε ιδέα για τη γαλλική επανάσταση και δε μπορούσε να συγκινηθεί από αντιλήψεις άσχετες με τον τρόπο ζωής του.

Ασχέτως πίστης, η Εκκλησία κρατησε την εθνική ταυτότητά μας ζωντανή σε κρίσιμες στιγμές. Οι άνθρωποι λοιπόν θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα τηρώντας μέτρα να διαδηλώσουν για αυτά που πιστεύουν, να ικανοποιήσουν το θρησκευτικό τους αίσθημα, να ζησουν.

freepen.gr

Previous Article

Θεία Κοινωνία καὶ θάνατος

Next Article

Η βλάβη στην συνείδηση του Έλληνα

Διαβάστε ακόμα