«Μακεδονική εκκλησία» ή «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος»: Τα ονόματα για τη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων

Share:

Τρία είναι τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι αναφορικά με την ονομασία της αυτοκέφαλης εκκλησίας της γείτονος χώρας που ετοιμάζεται να δημιουργηθεί. Ποια είναι τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο ένας ή ο άλλος δρόμος.

Με σταθερά βήματα προς την αυτοκεφαλία πορεύεται η σχισματική εκκλησία στα Σκόπια.

«Μακεδονική εκκλησία», «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» ή «Μακεδονική εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος»; Αυτά φέρεται να είναι τρία ονόματα που ενδέχεται να αποκτήσει η σχισματική εκκλησία της γείτονος χώρας.

Κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία στα Σκόπια, λειτουργούν δύο εκκλησίες.

Η εκκλησία που ζητάει να λάβει την αυτοκεφαλία είναι η λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» που έχει τα θεμέλιά της στην εποχή του Τίτο και δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη εκκλησία.

Την ίδια στιγμή υπάρχει και η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Σερβίας, κανονικά αναγνωρισμένη από άλλες εκκλησίες.

Αυτοκεφαλία στη σχισματική «Μακεδονική» εκκλησία; «Η λύση δεν θα δοθεί πότε από πολιτικούς»

Η πολιτική ηγεσία της γείτονος έχει θέσει ζήτημα αυτοκεφαλίας και ονομασίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο χρησιμοποιώντας και τα δύο ονόματα: «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας» πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών και «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία μετά τη συμφωνία. Η ελληνική εκκλησία φαίνεται ότι θα αντιδράσει στον προσδιορισμό «μακεδονικός», αλλά όχι ως προς τη φύση της απόφασης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Τι αναφέρουν πηγές για τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ενώ οι πληροφορίες εκκλησιαστικών κύκλων αναφέρουν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει θέσει την άποψή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για το ζήτημα της ονομασίας ζητώντας το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να το επιβεβαιώνει επίσημα.

«Η επίσημη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ζήτημα θα καθοριστεί στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Η ημερομηνία δεν έχει ακόμα καθοριστεί» αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές στο Sputnik.

Ένα πρώτο στίγμα αναμένεται να δοθεί σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ).

Ωστόσο, το θέμα απουσιάζει από την ατζέντα των συνομιλιών της τρέχουσας ΔΙΣ.

Από την πλευρά του, ο θεολόγος, Νικόλαος Σαββόπουλος, εξηγεί στο Sputnik ότι και οι τρεις δρόμοι -απλών και σύνθετων ονομασιών- είναι αδιέξοδοι:

«Αν η Εκκλησία της Ελλάδας αναγνωρίσει τη “Μακεδονική Εκκλησία”, θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τους Έλληνες. Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος θα στρέψουν τον λαό της Ελλάδας απέναντι τους και ειδικά αυτούς που εναντιώθηκαν στη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή η ελληνική εκκλησία διακινδυνεύει ένα σχίσμα με την Εκκλησία της Σερβίας, καθότι η μοναδική αναγνωρισμένη “Αρχιεπισκοπή Αχρίδας” υπάγεται στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Σερβίας».

Μια σύνθετη ονομασία με τον όρο «μακεδονικός» θα προκαλέσει και τις δύο προαναφερθείσες αντιδράσεις, προσθέτει.

«Το βασικό πρόβλημα πάντως παραμένει το αυτοκέφαλο. Αυτό που έδωσε στην Ουκρανία και αυτό που ετοιμάζεται να δώσει στα Σκόπια. Όλη η Ορθοδοξία πρέπει να συσπειρωθεί και να αποφασίσει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν μπορεί να δίνει αυτοκέφαλο» καταλήγει ο κ. Σαββόπουλος.

sputniknews.gr

Previous Article

Κυρώσεις τώρα, 12 ν.μ. και μήνυμα σε όλους, αλλιώς έρχεται πόλεμος

Next Article

15 Ὀκτωβρίου

Διαβάστε ακόμα