«Μακεδονικό» αυτοκέφαλο στη σχισματική σκοπιανή εκκλησία;

Share:

Υπόθεση του Πατριαρχείου Σερβίας είναι το θέμα της Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία και το οποίο, όπως λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι της γείτονος χώρας, δεν μπορεί να λυθεί από τους πολιτικούς αλλά «μόνο βάσει των κανόνων και της παράδοσης της Εκκλησίας».

Η επιστολή που απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Ζόραν Ζάεφ ζητώντας να αναγνωριστεί ως αυτοκέφαλη η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» είναι ένα ακόμα «επεισόδιο» στο… σίριαλ που ξεκίνησε εδώ και καιρό ο ίδιος ο Βαρθολομαίος δίνοντας αυτοκεφαλία στη σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι η αποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» είχε «γεννηθεί» το 1967 από σχισματικούς που έφυγαν από το Πατριαρχείο της Σερβίας ενώ η μόνη αναγνωρισμένη είναι η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας υπό τον Ιωάννη, η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο της Σερβίας.

Ο Ζάεφ, με την πρόσφατη επιστολή του, ζητά από τον Βαρθολομαίο να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση και να αναγνωριστεί ως αυτοκέφαλη εκκλησία.

Συγκεκριμένα αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Αναμένει να δει τη Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας να αναγνωρίζεται ως αυτοκέφαλη, έχοντας την ευλογία και τη γραπτή απόφαση από τον πρώτο μεταξύ ίσων μεταξύ των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

Η επιστολή αυτή έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Ζόραν Ζάεφ (σ.σ. την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός) συνοδεύοντας τον τότε πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Όλιβερ Σπασόφσκι, καθώς η χώρα όδευε προς εκλογές.

Η «κερκόπορτα» που άνοιξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης δίνοντας τον «Τόμο» της αυτοκεφαλίας στη σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας δείχνει να μην κλείνει προκαλώντας δυσαρέσκεια και στεναχώρια σε εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα αφού και η Εκκλησία μας αναγνώρισε το δικαίωμα στον Βαρθολομαίο να παραχωρεί το αυτοκέφαλο παρά τις αντιδράσεις αρκετών μητροπολιτών.

Τι λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι στα Σκόπια

Συνομιλώντας το Sputnik με εκκλησιαστικούς κύκλους στη γειτονική χώρα κατέγραψε την ανησυχία και τη δυσαρέσκεια που επικρατεί σε ένα μείζονος σημασίας θέμα.

«Ποτέ δεν θα είναι δυνατόν για το σχίσμα της λεγόμενης “μακεδονικής” εκκλησίας να υπάρχει λύση με βάση των γραμμάτων από τους κοσμικούς πολιτικούς, αλλά μόνο με βάση των κανόνων και της παράδοσης της Εκκλησίας η οποία διατηρεί την Ενότητα και την Καθολικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Για τους ορθόδοξους χριστιανούς της χώρας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης είναι ένας χαρισματικός ποιμένας. Γεννήθηκε το 1966 στην Μπίτολα και μετά τις σπουδές του ακολούθησε τον δρόμο της εκκλησίας, ώσπου το 2005 χρίστηκε Αρχιεπίσκοπος από τον Πατριάρχη Σερβίας. Στη συνέχεια, υπέστη διωγμούς ακόμα και σωματική βία από προηγούμενα καθεστώτα της χώρας, ενώ στο τέλος τον φυλάκισαν κατηγορώντας τον για υπεξαίρεση χρημάτων. Η υγεία του κλονίστηκε σημαντικά από τις κακουχίες που υπέστη, αλλά εξακολουθεί να είναι παρών στο ποίμνιό του.

«Είναι υπόθεση του Πατριαρχείου Σερβίας»

Για τον ομότιμο καθηγητή Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημήτρη Τσελεγγίδη, το θέμα αποτελεί ξεκάθαρα υπόθεση του Πατριαρχείου της Σερβίας και αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δώσει αυτοκεφαλία στην αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, θα το κάνει καθ’ υπέρβαση, όπως και με την Ουκρανία.

«Είναι τελείως ξεκάθαρα τα πράγματα. Η υπόθεση αυτή είναι σαφώς του Πατριαρχείου της Σερβίας. Τι να πει κανείς επί των αυτονόητων πραγμάτων; Αυτό είναι μια σκοπιμότητα. Αν δηλαδή προχωρήσει (σ.σ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης), προχωράει καθ’ υπέρβαση με την ίδια λογική που έκανε και στην περίπτωση της Ουκρανίας. Πράξεις οι οποίες μόνο προβλήματα δημιουργούν στην Εκκλησία ως να μην έχει και να λέει “τώρα τι θα κάνουμε χωρίς πρόβλημα;” Κάτι τέτοιο μου θυμίζει» δήλωσε στο Sputnik ο κ. Τσελεγγίδης.

sputniknews.gr

Previous Article

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ…

Next Article

Σείεται το Αγ. Ορος από συνεχιζόμενους σεισμούς

Διαβάστε ακόμα