Το Μαυροβούνιο θα κατασχέσει όλους τους ναούς και μοναστήρια

Share:

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υπέβαλε στο κοινοβούλιο στις 10 Δεκεμβρίου ένα νομοσχέδιο “για τη θρησκευτική ελευθερία”, το οποίο προκάλεσε διαμαρτυρίες από το Σερβικό Πατριαρχείο, το οποίο ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών της Δημοκρατίας, η οποία έφυγε από την κρατική ένωση με τη Σερβία το 2006. Το Πατριαρχείο υποθέτει ότι σύμφωνα με το νέο νόμο το Μαυροβούνιο θα κατασχέσει όλους τους αρχαίους ναούς και μοναστήρια υπέρ της μη αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου, αναφέρει η BalkanInsight.

“Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εισέλθει στην εκκλησία και δεν σκοπεύει να εμποδίσει οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει τα θρησκευτικά της δικαιώματα σε αυτά τα κτίρια”, διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μαυροβουνίου Ζόραν Παζίν. Την ίδια στιγμή, το νομικό καθεστώς των εκκλησιών που χτίστηκαν πριν από το 1918 θα αλλάξει – θα μεταφερθούν από την περιουσία του Σερβικού Πατριαρχείου στην ιδιοκτησία του Μαυροβουνίου κράτους.

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην έγκριση του νόμου, ανεξάρτητα από το αν λαμβάνει την έγκριση των θρησκευτικών οργανώσεων.

Το Νομικό Συμβούλιο του Πατριαρχείου της Σερβίας υπέβαλε στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου στις 27 Νοεμβρίου τις προτάσεις του για την τροποποίηση του νομοσχεδίου, αλλά αγνοήθηκαν.

Ο νόμος θα συζητηθεί σε ειδική σύνοδο του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου στα τέλη Δεκεμβρίου. Προ-Σερβικά κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να οργανώσουν μαζικές διαδηλώσεις”Ο νόμος δημιουργεί μια επικίνδυνη κατάσταση. Αν η κυβέρνηση είναι πεισματάρη, ένας τεράστιος αριθμός πολιτών θα βγει για να διαμαρτυρηθούν », δήλωσε ο Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, ένας βουλευτής του φιλοσέρβου Δημοκρατικού Μετώπου.

Ο νόμος καθιερώνει μια «ιστορική λεωφόρο», που τη συνδέει με την ημερομηνία της 1ης Δεκεμβρίου 1918, όταν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το Σερβικό, Κροατικό και Σλοβένο προσάρμοσε το Μαυροβούνιο και ο βασιλιάς Νικόλαος Α εκδιώχθηκε και αποβλήθηκε από τη χώρα. Λίγο μετά την ημέρα αυτή, το Πατριαρχείο της Σερβίας ανακοίνωσε την εξάλειψη της αυτοκέφαλης εκκλησίας του Μαυροβουνίου και κατέλαβε όλες τις εκκλησίες του, πάνω στις οποίες διατήρησε τον έλεγχο κατά την κομμουνιστική εποχή. Η Εκκλησία και ο Καθεδρικός Ναός του Cetinje ανήγγειλαν την αποκατάσταση της αυτοκέφαλης εκκλησίας του Μαυροβουνίου το 1993, αλλά τα τελευταία 26 χρόνια αυτής της Εκκλησίας, η οποία σήμερα διευθύνεται από τον Μητροπολίτη Μιχαήλ (Dedeich), χτίστηκαν μόνο μερικές δωδεκάδες εκκλησίες.

Παράλληλα με την ανάπτυξη ενός νέου νόμου, οι αρχές του Μαυροβουνίου καθιερώνουν επαφές με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης με σκοπό να αναγνωρίσουν την αυτοκέφαλη εκκλησία του Μαυροβουνίου “σύμφωνα με το ουκρανικό σενάριο” διατηρώντας ταυτόχρονα δύο εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες στην ίδια επικράτεια για τη μεταβατική περίοδο, αναφέρουν οι ανταποκριτές της Credo.Press .

credo.press

Previous Article

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Next Article

Πανθρησκειακὸν Συνέδριον εἰς Ἀθήνας