Μεγαλοπρεπής η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας «Φοβεράς Προστασίας» στον Σταυρό

Share:

Η θαυματουργή εικόνα που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα έφτασε δια θαλάσσης από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους

Φωτεινή Στεαφανοπούλου

Μεγαλοπρεπή υποδοχή επιφύλαξαν η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου και οι κάτοικοι του Σταυρού στην εικόνα της Παναγίας «Φοβεράς Προστασίας», που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους.

Η θαυματουργή εικόνα που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα έφτασε δια θαλάσσης στο λιμάνι του Σταυρού σε στολισμένο καΐκι, συνοδευόμενη από μοναχούς. Στην υποδοχή και στη λιτανεία που ακολούθησε μέχρι τον υπό ανέγερση Ναό του Αγίου Αυξεντίου Σταυρού προέστη ο μητροπολίτης Θεόκλητος, ενώ το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμους.

Η ιστορία της εικόνας

Η εικόνα της Παναγίας «Φοβεράς Προστασίας» ήταν το μόνο αντικείμενο που σώθηκε από μια φοβερή πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς ένα μετόχι της Μονής Κουτλουμουσίου στην Κρήτη. Τότε μεταφέρθηκε λοιπόν στον Άθωνα, όπου φέρεται να εξακολουθεί να επιτελεί πολλά θαύματα. Σ’ αυτήν απεικονίζεται η Παναγία να κρατά το Χριστό στο αριστερό της χέρι, ενώ το βλέμμα της είναι στραμμένο και κοιτάζει τον άγγελο, ο οποίος κρατεί τα σύμβολα του πάθους. Γύρω από τα πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού εικονίζονται διάφορες μορφές προφητών.

Η εικόνα φέρεται να πήρε την ονομασία της έπειτα από μία επιδρομή πειρατών, κατά την οποία οι μοναχοί βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και κατέφυγαν στην Παναγία. Μπροστά στην εικόνα αυτή παρακάλεσαν με θέρμη για την προστασία τους. Η Παναγία τότε κατέστησε τη μονή «αόρατη» στα μάτια των επιδρομέων, ενώ στη συνέχεια διασκορπίστηκαν και έφυγαν άπρακτοι από το χώρο του μοναστηριού αλλά και από όλο το Περιβόλι της Παναγίας. Όλοι μίλησαν τότε για παρέμβαση της Μεγαλόχαρης και η εικόνα έκτοτε ονομάστηκε «Φοβερά Προστασία».

Η εικόνα φυλάσσεται στον Πύργο, ένα κτίσμα του 1508 στη νοτιοδυτική γωνία του μοναστικού συγκροτήματος, και συγκεκριμένα στο Παρεκκλήσιο της «Φοβεράς Προστασίας», το οποίο είναι ενσωματωμένο στο αριστερό μέρος της λιτής του καθολικού και λέγεται «κυριακό παρεκκλήσιο», το οποίο κτίστηκε το 1733.

voria.gr

Previous Article

Ὄνειδος προκαλεῖ ἡ ἀνακοίνωση τοῦ ἡγουμένου Ναθαναήλ!

Next Article

Τεχνητοί οἱ σεισμοί στό Ἅγιον Ὄρος;