Μελέτη: Ρητορική μίσους χρησιμοποιείται στο 82% των δημοσιεύσεων για την UOC

Share:

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας χρησιμοποιούν ρητορική μίσους και χειραγώγηση στα ρεπορτάζ τους για την UOC.

Πάνω από το 82% των δημοσιεύσεων για την UOC στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν σημάδια ρητορικής μίσους και παραβιάσεις των δημοσιογραφικών προτύπων. Σε τέτοια συμπεράσματα κατέληξαν αναλυτές του Ινστιτούτου Μαζικής Πληροφόρησης μετά από παρακολούθηση των μεγαλύτερων διαδικτυακών εκδόσεων της χώρας.

Το εν λόγω ινστιτούτο σημείωσε ότι η παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε από την 1η Απριλίου έως τις 5 Απριλίου 2023, όταν η κύρια ατζέντα των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης επικεντρώθηκε γύρω από την UOC και την κατάσταση στη Λαύρα Σπηλαίων του Κιέβου.

Οι αναλυτές έλεγξαν 548 ειδήσεις στις εκδόσεις των UE, Censor, RBC-Ukraine, TSN, Channel 24, Correspondent, NV, Focus, UNIAN, Gordon, Commander-in-Chief, Obozrevatel, Espresso, «Telegraph» και «League».

Σύμφωνα με ειδικούς, μόνο 5 από τα 15 γραφεία σύνταξης «τηρούσαν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και προτύπων, καλύπτοντας ευαίσθητες πληροφορίες για την UOC». Ανάμεσά τους: «Gordon», «Correspondent», «League», «Ukrainian Truth», «Censor».

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης «κατέφευγαν σε καταδικαστικούς, συναισθηματικούς τίτλους σε σχέση με τους ίδιους τους πιστούς, και όχι μόνο με τους ηγέτες της UOC».

Οι αναλυτές σημείωσαν επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρεπορτάζ που σχετίζονται με την UOC δημοσιεύτηκαν για τον Μητροπολίτη Παύλο, τον Καθηγούμενο της Λαύρας Σπηλαίων του Κιέβου: «Στα ρεπορτάζ για τον Μητροπολίτη Παύλο, οι δημοσιογράφοι κατέφυγαν επίσης σε συναισθηματικό λεξιλόγιο, ομιλία και σε ορισμένα σημεία σε χειραγώγηση».

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, Αμερικανοί δημοσιογράφοι χαρακτήρισαν τη δίωξη της UOC ως «απόλυτη ντροπή».

spzh.news

Previous Article

Ἐπίσκεψη τοῦ Πατριάρχη Ἀντιοχείας στίς δοκιμαζόμενες περιοχές Ἀντιοχείας, Ἀλεξανδρέττας καί Μερσίνης

Next Article

Μάθημα Πίστης: Ο επίσκοπος στο Ντόνετσκ μένει όρθιος εν μέσω βομβαρδισμών