Του κ. Γεωργίου Κ. Τραμπούλη
Τις τελευταίες ημέρες, όπου έχει επανέλθει και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, έχουν ενταθή οι διαβουλεύσεις της Ελληνικής κυβερνήσεως εντός και εκτός Ελλάδος. Μάλιστα, αποφασίσθηκε σε κυβερνητικό συμβούλιο να επιλυθή το σκοπιανό πρόβλημα εντός του 2018. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του είπε ότι η Ελληνική πλευρά αποδέχεται μία σύνθετη ονομασία, χωρίς να αποκλείη τον όρο “Μακεδονία”. Θέση την οποία συμμερίζεται και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς δήλωσε πρόσφατα ότι «Οι κυβερνήσεις σε Σκόπια και Αθήνα φαίνονται επιτέλους διατεθειμένες να διευθετήσουν την διένεξη». Η γερμανική εφημερίδα Sudwest Presse σε δημοσίευμά της εκτιμά ότι «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται στο ζήτημα της ονομασίας ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία με την προσδοκία ότι αυτή θα συμβάλλει στην σταθεροποίηση των “ταραγμένων Βαλκανίων”». Και μάλιστα η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «η διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ έχει ευρύτερες διαστάσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ την συγκεκριμένη περιοχή».
Το ερωτήματα όμως που τίθενται προς την κυβέρνηση και τους πολιτικούς είναι, εάν αποφασισθή η σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”, ώστε να δοθή η δυνατότητα στα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ και να αφεθή για μελλοντικές διαβουλεύσεις η επίλυση των καίριων θεμάτων, όπως της ονομασίας των κατοίκων των Σκοπίων στα διαβατήρια η ποιά θα είναι η εθνικότητά τους η πως θα αναφέρωνται διεθνώς τα προϊόντα τους, η γλώσσα τους, ο πολιτισμός τους και άλλα παρεμφερή ζητήματα, τότε ποιός αποκλείει ότι η ονομασία που θα επικρατήση δεν θα είναι εκείνη της “Μακεδονίας”;
Τον Απρίλιο του 2008 ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, στην προσπάθεια της γείτονος χώρας να γίνη μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, στην τότε Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι, είχε αποκλείσει την είσοδό της θέτοντας βέτο και απαιτώντας ως όρο για την είσοδό της την λύση του ζήτηματος της ονομασίας. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τότε είχε αποδεχθή την σύνθετη ονομασία, η οποία μπορούσε να περιλαμβάνη τον γεωγραφικό όρο “Μακεδονία”, όμως είχε ζητήσει από τα Σκόπια την υποχρέωσή τους να χρησιμοποιούν την ίδια ονομασία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και με την σχέση τους με την Ελλάδα αλλά και με τις άλλες χώρες.
Προσφάτως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι η Συμμαχία έχει ενισχύσει όσο ποτέ, μετά την ουκρανική κρίση, την στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης, για να αντικρούση μία “πολύ επιθετική” Ρωσία. Έτσι, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας στην Βαλκανική χερσόνησο, θα πιέσουν τόσο την Ελλάδα όσο και τα Σκόπια κατά την φετινή χρονιά, για να βρεθή μία συμβιβαστική πρόταση, ώστε να διευθετηθή το ζήτημα της ονομασίας και να επιτευχθή η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Η Ρωσία παραμένει μία μεγάλη δύναμη με σημαντική επιρροή στην περιοχή των Βαλκανίων, λόγω του θρησκευτικού αλλά και των ιστορικών και οικονομικών δεσμών που έχει με τα κράτη της περιοχής.
Η νέα κυβέρνηση του κράτους των Σκοπίων, η οποία έχει φιλοδυτικό προσανατολισμό, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίση την αστάθεια που επικρατεί στο εσωτερικό της ίδιας της χώρας λόγω της σημαντικής αλβανικής μειονότητας που ζει στα Σκόπια, περίπου 25%, αλλά και της αστάθειας εξ αιτίας των κακών σχέσεών της με όλες τις γειτονικές της Βαλκανικές χώρες, έχει θέση ως πρωτεύοντα στόχο την προσέγγιση με την Δύση μέσω της εισόδου της στην Ατλαντική Συμμαχία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο λόγος της δημιουργίας του κράτους των Σκοπίων από της ιδρύσεώς του, λίγο μετά από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, με την ονομασία “Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ως μέρος της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, σκοπό είχε και έχει, όπως αποδεικνύεται και από την ιστορική έρευνα, να υφαρπάξη την Μακεδονία από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικός είναι ο λόγος του Τίτο, τον οποίο εκφώνησε σε κεντρική πλατεία των Σκοπίων στις 11.5.1945, όπου ο Στρατάρχης απευθυνόμενος τότε προς τον κόσμο τον ερώτησε:
– Τίτο: Έχετε όπλα; – Λαός: Έχουμεε! – Τίτο: Θέλετε να πολεμήσετε για την ελευθερία σας; – Λαός: Θέλουμεεε! -Τίτο: Εφόσον το θέλετε, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Δεν θα αδιαφορήσουμε για την τύχη των αδελφών μας, Μακεδόνων του Αιγαίου.
Το ότι τα Σκόπια έχουν εδαφικές βλέψεις επιβεβαιώνεται και από το κείμενο που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, με τίτλο “Το Ζήτημα του Ονόματος της ΠΓΔΜ” τις τελευταίες ημέρες, όπου μεταξύ των άλλων σημειώνεται «το ζήτημα του ονόματος είναι ένα πρόβλημα με περιφερειακή και διεθνή διάσταση, το οποίο συνίσταται στην προώθηση αλυτρωτικών και εδαφικών βλέψεων εκ μέρους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με κύριο όχημα την πλαστογράφηση της ιστορίας και την οικειοποίηση της εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος». Επίσης στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία τονίζεται ότι «η θέση μας είναι σαφής꞉ σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από την λέξη “Μακεδονία”, που θα ισχύη έναντι όλων, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».
Όμως, όπως αναφέρουν και τα δημοσιεύματα του pontos news «αν η Ελλάδα, δηλαδή η κυβέρνηση και οι πολιτικοί της, βάλουν υπογραφή σε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, θα έχει παραδώσει την “σφραγίδα” στους Σκοπιανούς. Με καθαρά πολιτικούς όρους οι Σκοπιανοί θα έχουν κατοχυρώσει ότι μιλούν την “μακεδονική γλώσσα” και ότι είναι “μακεδονικό έθνος” με δικό τους κράτος και έτσι αφήνουμε ανοιχτή όχι χαραμάδα αλλά ολόκληρη πόρτα, η “Βόρεια Μακεδονία”, να διεκδικήσει φυσικώ τω τρόπω την ένωσή της με την “Νότια Μακεδονία”».
Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας όσο και του απόδημου ελληνισμού θεωρούν ότι το όνομα της Μακεδονίας δεν έχουν κανένα δικαίωμα τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα άλλα πολιτικά κόμματα να το παραχωρήσουν στους Σκοπιανούς και ότι το όνομα των Σκοπίων δεν θα πρέπη να περιλαμβάνη τον όρο “Μακεδονία”. Μερικοί θέτουν ως δικαιολογία ότι, επειδή ενενήντα οκτώ κράτη έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, όπως η Μεγάλη Βρεττανία, η Κίνα και η Ρωσία, θα πρέπει να αποδεχθούμε αυτήν την ονομασία. Με το ίδιο όμως σκεπτικό, επειδή κάποια κράτη έχουν αναγνωρίσει τον γάμο των ομοφυλοφίλων με νόμο θα πρέπη να αποδεχθούμε και εμείς μία ανάλογη νομοθεσία. Ο Ελληνισμός τα τελευταία χρόνια θερίζει τους καρπούς του ευρωπαϊκού ιδεώδους, που καλλιεργεί τις τελευταίες δεκαετίες· εάν τώρα αναγνωρισθούν τα Σκόπια με τον όρο “Μακεδονία” θα προστεθή ακόμα ένας επί πλέον καρπός. Ο Ελληνισμός πρέπει να αφυπνισθή άμεσα και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια θα είναι ραγδαίες και ότι διακυβεύεται άμεσα το μέλλον της Πατρίδας μας, το μέλλον της Μακεδονίας, το μέλλον της Βορείου Ελλάδος. Θα πρέπη να αποτρέψουμε τους πολιτικούς να ξεπουλήσουν την Μακεδονία. Διότι η Μακεδονία είναι μία, ενιαία, ταυτισμένη με τον Ελληνισμό και άρρηκτα συνδεδεμένη με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του. Οποιαδήποτε παραχώρηση αν συμβή μόνο προβλήματα και αποσταθεροποίηση στην περιοχή θα προκαλέση.