Μετονομάστηκε από την OCU ναός του Χμελνίτσκι λόγω του «ρωσικού» ονόματός του

Share:

Ο Ιερός Ναός της Εικόνας της Παναγίας του Καζάν της πόλης Χμελνίτσκι μετονομάστηκε λόγω συσχετισμών με την πρωτεύουσα του Ταταρστάν.

Στις 19 Απριλίου 2023, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης Χμελνίτσκι Σεργέι Τιούριν, με την εντολή υπ’ αριθμ. 248, επανέγγραψε τον καταστατικό χάρτη της ενορίας του Ι.Ν. της Εικόνας της Παναγίας του Καζάν της UOC ως καταστατικό της ενορίας Ι.Ν. της Παναγίας του Ποτσάεφ της OCU. Ο Τιούριν κήρυξε άκυρη την εντολή του επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Χμελνίτσκι από 12 Ιανουαρίου 2018 υπ’ αριθμ. 103/2018-ρ σχετικά με την εγγραφή του καταστατικού της ενορίας της UOC.

Σύμφωνα με τον πόρο «Πνευματικό μέτωπο», οικείο προς την OCU, η εκκλησία μετονομάστηκε λόγω του γεγονότος ότι «το παλιό όνομα του ναού περιείχε τη φράση ” της Εικόνας της Θεοτόκου του Καζάν”, η οποία σχετίζεται με τη ρωσική πόλη Καζάν, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Ταταρστάν».

Πιστεύεται ότι η εικόνα της Θεοτόκου του Καζάν βρέθηκε με θαυμάσιο τρόπο το 1579 στην πόλη Καζάν, από όπου πήρε το όνομά της. Μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε μέρος της πόλης, η δεκάχρονη Ματρώνα είδε στο όνειρό την Παναγία, η οποία διέταξε να ξεθάψουν την εικόνα Της από τις στάχτες. Στο σημείο που υπέδειξε, σε βάθος περίπου ενός μέτρου, το κορίτσι βρήκε αυτήν την εικόνα.

Εικονογραφικά, η εικόνα του Καζάν αποδίδεται στην παραλλαγή της Οδηγήτριας. Τέτοιες εικόνες ανάγονται στο πρωτότυπο που φυλασσόταν στον Ι.Ν. Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναφέρθηκε από την ΕΟΔ, ο Ιερός Ναός της Εικόνας της Παναγίας του Καζάν του Χμελνίτσκι καταλήφθηκε στις 4 Απριλίου 2023 από τις προσπάθειες των τοπικών αρχών. Διοργανωτής ήταν ο αναπληρωτής του Δημοτικού Συμβουλίου Χμελνίτσκι Vitaliy Podgaychuk και ο επικεφαλής του τμήματος πολιτισμού και τουρισμού της πόλης Artem Romasyukov. Ως επικεφαλής του ενοριακού συμβουλίου, οι αρχές «διόρισαν» τον αναπληρωτή του Δημοτικού Συμβουλίου Χμελνίτσκι (η ομάδα του δημάρχου Simchishin) Oleg Yanitsky. Στο βίντεο του Suspilne Χμελνίτσκι, οι συμμετέχοντες στη συνέλευση μεταφοράς του ναού στην κάμερα παραδέχονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ενορία του ναού.

spzh.news

Previous Article

Πῶς μετέβη εἰς Τουρκίαν ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου;

Next Article

Οὐκρανία: Στεροῦν τή γῆ πάνω στήν ὁποία εἶναι χτισμένοι οἱ όρθόδοξοι ναοί!